It’s the season to be jolly! Je wordt in deze periode omver geblazen met adventskalenders. Dus ook wij doen mee! Hieronder vind je een oplijsting van onze 24 lievelingskerstfilms zodat je vanbinnen lekker warm kan worden in aanloop naar de feesten!
1. The Nightmare Before Christmas (1993)
Beginnen doen we uiteraard waar de vorige grote filmperiode eindigt. Na een Spooktober vol griezelen is The Nightmare Before Christmas uit 1993 een perfecte brug naar de kerstperiode.
In de jaren 90, toen hij nog een frisse wind in het filmlandschap was, kwam Tim Burton aanzetten met een stopmotionmusical in een gothische stijl die we tegenwoordig onmiddellijk met hem associëren. Het vertelt het verhaal van Jack Skellington, de baas van Halloween Town, die toevallig Christmas Town ontdekt en deze nieuwe feestdag helemaal wil overnemen. Dit alles is duidelijk met zoveel passie gemaakt, gehuld in een geweldige score, leuke liedjes en voelt heel organisch aan. Altijd leuk om deze nog eens te bekijken. (Frédéric)
Te bekijken op Disney+.
2. The Holiday (2006)
Meligheid hoort bij kerst. Maar wel de juiste soort meligheid. De nillies staan gekend voor een overrompeling aan romcoms, waarvan The Holiday, die zich tijdens de kerstperiode afspeelt, goed is blijven hangen.
Amanda (Cameron Diaz) is een drukbezette zakenvrouw uit LA en Iris (Kate Winslet) is een Britse columnist die uit een slechte relatie komt. Ze hebben beiden nood aan een verandering van omgeving en besluiten te ruilen van woning. Beiden ontmoeten in hun nieuwe omgeving een man (Jude Law en Jack Black) die perfect bij hen past. Een simpele opzet met een heel sterke cast en sterke vrouwelijke hoofdrollen. (Frédéric)
Genieten kan je op Amazon Prime.
3. Die Hard (1988)
Ja, Die Hard is een kerstfilm. Misschien een atypische kerstfilm, maar een kerstfilm. En wat voor een!
Ondertussen is John McClane een echt begrip geworden, maar in deze eerste Die Hard zien we Bruce Willis als jonge politie-agent die een kerstfeestje bijwoont in Nakatomi Plaza, de werkplaats van zijn vrouw. Dit feestje loopt al snel uit de hand door een terroristische bezetting onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman). Die Hard is een genre-overschrijdende actiefilm geworden met immens goeie quotes en een tikkeltje kerstsfeer. “Now I Have A Machine Gun. Ho Ho Ho.” (Frédéric)
Bekijk deze geweldige prent op Disney+.
4. Home Alone (1990)
Is er een betere nostalgische millenialkerstfilm? De 8-jarige Kevin wordt per ongeluk thuis vergeten wanneer zijn ouders op vakantie vertrekken tijdens de kerstvakantie. Enkele dieven proberen in te breken, maar kleine Kevin staat klaar met allemaal zelfgemaakte vallen en trukjes om de dieven buiten te houden.
Hoe absurd het verhaal ook is, dit blijft gewoon heel leuk voor jong en oud en is samen met zijn sequel ideaal kerstvoer. Een klassieker met een reden. (Frédéric)
Te bekijken op Disney+ (net zoals het vervolg).
5. Wonka (2023)
Soms wandel je de cinema buiten en voel je direct dat je een instant klassieker gezien hebt. Zo ook vorig jaar toen Wonka in de zalen kwam.
Regisseur Paul King was al de koning van de feelgood familiefilms met Paddington 1 & 2. Toen hij op de proppen kwam met een prequel van Willy Wonka, waren de verwachtingen hoog. Willy Wonka & the Chocolate Factory uit 1971 met Gene Wilder als Wonka was reeds een klassieker en over Tim Burton zijn remake uit 2005 hebben we het liever niet.
Gelukkig koos King om zich vooral op de versie van 1971 toe te leggen qua esthetiek. Neem hierbij zijn warme vertelstijl en een verrassend leuke en sympathieke Timothée Chalamet als Wonka en we hebben een warm dekentje voor de maand december. (Frédéric)
Geniet op HBO Max.
6. Klaus (2019)
Netflix slaagt er elk jaar wel in om te verbazen met een animatiefilm. in 2019 was dit met een kerstfilm.
Klaus is een alternatieve geschiedenis voor het personage dat we kennen als de kerstman. Jesper is een niet zo bekwame postbode en wordt in een klein Noors dorpje gestationeerd. Heel het dorp is in ruzie en buiten het dorp ontmoet hij een imposante timmerman, Klaus. In de hut van Klaus vindt Jesper een hoop speelgoed en samen besluiten ze om deze uit te delen aan alle kinderen. (Frédéric)
Deze hartverwarmende verrassing van Netflix vind je uiteraard op hun eigen platform.
7. Happiest Season (2020)
Twilight is ondertussen al lang verleden tijd en het is ondertussen al lang duidelijk dat zowel Robert Pattinson als Kristen Stewart steengoede acteurs zijn. Leuk was het dan ook om te zien dat Stewart in 2020 in een moderne kerstromcom zou verschijnen.
Abby, Stewarts personage, gaat kerst vieren bij haar vriendin nadat ze bijna een jaar een koppel zijn. Ze wil haar tijdens deze feesten ook ten huwelijk vragen, maar dan blijkt dat haar vriendin nog niet uit de kast is gekomen tegenover haar conservatievere ouders.
Happiest Season is een warme romcom die echt in de huidige samenleving staat en wordt met Kristen Stewart en Mackenzie Davis voorzien van 2 prachtige protagonisten. Al kan het geen kwaad dat de ondersteunende cast bestaat uit onder andere Alison Brie, Aubrey Plaza en Daniel Levy. (Frédéric)
Te zien op Netflix.
8. Batman Returns (1992)
Wanneer Michael Keaton voor de tweede keer het pak van de Caped Crusader aantrekt, bevinden we ons pal in de kerstperiode in Gotham. Op zich heeft het verhaal niet heel veel te maken met kerst, maar aangezien heel de setting Kerstmis uitspat, is het des te leuker om dit te bekijken wanneer je woonkamer zelf vol lichtjes hangt.
Persoonlijk is deze tweede film uit het Burton/Schumacher-tijdperk mijn favoriet. Net zoals in Batman (1989) slaagt Tim Burton erin om een leuk beeld van Gotham te schetsen. Neem dan de geweldige casting van Danny DeVito als The Penguin en Michelle Pfeiffer als Catwoman boven op Keatons Batman en we hebben een prachtig entertainende 2 uur. (Frédéric)
Return to Gotham op HBO Max!
9. Frozen (2013)
Let it go, let it gooooooooooo.
Ongeacht wat je van deze oorwurm vindt, Frozen heeft na Tangled Disney terug op de kaart gezet na de magere nillies. Geïnspireerd op de Sneeuwkoning van Hans Christian Andersen ging Disney terug naar de sprookjesbasis. Tel hierbij terug goeie liedjes bij, een grappige compagnon en sympathieke personages zoals Kristoff en we hebben een hit. Het feit dat heel de setting een sneeuwlandschap is, draagt natuurlijk alleen maar bij aan de kerstsfeer. (Frédéric)
Uiteraard op Disney+ te bekijken (net zoals de sequel, die zeker even goed is).
10. The Holdovers (2023)
Op Film Fest Gent 2023 maakten we voor het eerst kennis met een nieuwe instant kerstklassieker van de hand van Alexander Payne. Centraal staan cynische leraar Paul (Paul Giamatti), zachtaardige kok Mary (Da’Vine Joy Randolph, die de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol won) en sarcastische maar schuchtere leerling Angus (Dominic Sessa) die tot elkaar veroordeeld zijn tijdens de opvang over de kerstvakantie.
Toch ontstaat langzaamaan een band tussen de drie, waarbij ze ook steeds meer hun eigen problemen aanpakken. Deze film voelt en ziet eruit alsof hij in het verleden gemaakt werd en dat, samen met de humor, rustige tempo en muziek, maakt The Holdovers als een pakkend maar warm dekentje. (Jana)
Te zien op Netflix.
11. Love Actually (2003)
Wat moeten we je nog vertellen over dé kerstfilm aller tijden (wat mij betreft)? Schrijver en regisseur Richard Curtis is sowieso de romcomkoning van het Verenigd Koninkrijk. Het zijn dan ook voor mij geen geslaagde feesten geweest als ik deze niet gezien heb. De cast is een echte who’s who van Brits talent, met onder andere Liam Neeson, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, Hugh Grant, Bill Nighy, Colin Firth en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze ensemblefilm heeft wel 10 verschillende verhaallijnen en dus is er voor iedereen wel wat wils. De typische Britse humor houdt veel licht, maar toch blijft het verhaal van Emma Thompson en Alan Rickman misschien het meeste bij om te tonen dat de feestdagen niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Ook de soundtrack, met onder andere Joni Mitchell, Sugababes, Dido en The Calling, is iconisch, net als de score van Craig Armstrong. (Jana)
Te zien op Netflix, Streamz en waarschijnlijk ook op de traditionele zenders.
12. Red One (2024)
Oké, we kunnen niet met zekerheid zeggen dat we deze een van de leukste kerstfilms vinden, want we hebben hem nog niet gezien. Maar het is tegenwoordig een beetje op de kin kloppen als het gaat over kerstfilms die in de bioscoop te zien zijn. Red One is dus de uitzondering en daarvoor willen we deze al het voordeel van de twijfel geven. Het verhaal lijkt een beetje kerstsfeer op steroïden.
Wanneer de kerstman (JK Simmons) ontvoerd wordt, moeten Callum Drift (Dwayne Johnson), het hoofd van de beveiliging op de Noordpool, en Zoe (Lucy Liu), directeur van een organisatie die een vredesverdrag tussen mythologische figuren handhaaft, samenwerken met Jack O’Malley (Chris Evans), een hacker/premiejager, om de kerstman te vinden en te redden. Het ziet er dus best larger-than-life uit, maar misschien is wat hersenloos entertainment ook wel wat je kan gebruiken tijdens de feestdagen. (Jana)
Red One is te zien in de bioscoop.
13. Gremlins (1984)
Qua sfeerfilms doen de jaren 80 het behoorlijk goed. Op kerstavond kan Randall Peltzer nog last minute een cadeau voor zijn zoon Billy vinden bij een antiquair. Dit is een zogenaamde Mogwai, een schattig fluffy wezentje. Al krijgt hij wel te horen dat er 3 belangrijke regels zijn voor deze wezentjes: niet blootstellen aan zonlicht, niet in contact laten komen met water en als belangrijkste, niet voederen na middernacht. Heel duidelijk waar dit naar toe gaat uiteraard. 🙂
Het feit dat Mogwai zelf een kerstcadeau zijn en heel de film zich afspeelt tijdens kerst, maakt het uiteraard de perfecte kerstfilm. Daarbij zit Gremlins vol humor, wat het een echte familiefim maakt. (Frédéric)
Te vinden op HBO Max.
14. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)
Wie jong was in het begin van de nillies weet dat kerst gelijkstond aan een nieuwe Harry Potter-film.
Naarmate de films vorderden, werd alles donkerder maar de eerste twee Harry Potter-films zijn zonder twijfel perfecte kerstfilms. De magie en de nog grote kinderlijke onschuld van onze hoofdpersonages zijn zo mooi, waardoor instappen in de wereld van Hogwarts je helemaal verwarmt. (Frédéric)
Alle Harry Potters staan op HBO Max.
15. Paddington (2014)
Zoals al aangehaald bij Wonka is Paul King de koning van de feelgood familiefilms. Zowel Paddington 1 en misschien nog meer Paddington 2 is het perfecte recept voor een gezellige filmavond.
Deze live-action hervertelling van beertje Paddington is een op en top Britse film waarin Ben Whishaw de perfecte stem van deze zachtaardige beer is. Met een ensemblecast om u tegen te zeggen en genoeg slimme humor om jong en oud te entertainen, heeft Paul King een instant klassier gemaakt. En Paddington 2 is dan nog eens beter. Ongelofelijk. (Frédéric)
Paddington 1 is te koop bij bol.com of te huur bij verschillende diensten. Voor Paddington 2 geldt hetzelfde.
We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.
16. Scrooged (1988)
Al een kleine 20 jaar is Bill Murray een parodie op zichzelf. Hij buit zijn status als ieders excentrieke oom uit en kiest de laatste tijd voor een waaier aan films die alle kanten op stuiteren. Je zou bijna vergeten dat hij een fantastisch komisch talent is.
In Scrooged speelt hij de televisieproducent Francis Cross die zich tijdens het opzetten van een kerstshow opnieuw onmogelijk maakt. Hij is vervreemd van zijn broer en ontslaat iemand op kerstavond omdat het kan. Dan verschijnen er drie geesten op het toneel die hem de betekenis van kerst gaan leren. Of hij het wil of niet. Deze film is heerlijk eighties op alle juiste manieren. (Dennis)
Te huur op verschillende diensten.
17. Als je begrijpt wat ik bedoel (1983)
Marten Toonder is de stamvader (en grootste gesel) van de Nederlandse strip. In 1983 ging zijn grootste wens in vervulling en werd er eindelijk een animatiefilm gemaakt van zijn helden Olivier B Bommel en Tom Poes. Het is een film die is gesitueerd in het najaar dus hij heeft precies de sfeer die je voor dit soort films wil hebben. De animatie is alleraardigst trouwens. (Dennis)
Qua rechten bevindt de film zich tegenwoordig in limbo dus ze kan worden bekeken via Youtube of is te koop bij bol.com.
We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.
18. The Family Stone (2005)
Deze film is niet zo wholesome als sommige andere kerstfilms, en soms ook wel enerverend en triest, maar toch blijft hij een speciaal plekje in m’n hart hebben. The Family Stone gaat over de familie Stone die samenkomt in het ouderlijk huis tijdens de feestdagen.
De cast is toch al indrukwekkend. Het gezin bestaat uit vader Kelly (Craig T. Nelson), moeder Sybill (Diane Keaton), jongste zus Amy (Rachel McAdams), jongste zoon Thad en zijn vriend, zwangere zus Susanna en haar dochter (Elisabeth Reaser), zoon Ben (Luke Wilson) en oudste zoon Everett (Dermot Mulroney). Hij brengt z’n licht neurotische vriendin Meredith (Sarah Jessica Parker) mee om voor te stellen aan de familie, maar dat brengt heel wat misverstanden en ongemakkelijkheid met zich mee. Iedereen heeft daarnaast ook z’n eigen problemen om mee te worstelen, maar toch straalt de liefde van de familie af, en dat maakt het mooi om naar te kijken. (Jana)
Te bekijken op Disney+.
19. It’s a Wonderful Life (1946)
De klassieker der klassiekers qua kerstfilms?
It’s a Wonderul Life is een moderne interpretatie van A Christmas Carol van Charles Dickens. En als je naar het jaar van release kijkt, kan je je inbeelden dat die beschrijving niet meer helemaal opgaat. It’s a Wonderul Life is traag, zoals vaak met films uit deze periode. Al blijft de uiteindelijke boodschap wel mooi en is het leuk om te zien hoe weinig de dromen, wensen en angsten van de gemiddelde mens gewijzigd zijn in de laatste 80 jaar. Dit is terecht een klassieke kerstfilm, maar je hoeft niet continu je aandacht erbij te houden om mee te zijn. (Frédéric)
Deze klassieke parel staat op Amazon Prime.
20. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
Oké, als ik denk aan kerstfilms, moet ik nu ook niet meteen aan deze denken, maar dat is volgens regisseur Phil Lord onterecht. De film kwam wel uit tijdens de feestdagen (18 december 2018 om precies te zijn) en in een van de multiversums waar Miles belandt, ligt er ook sneeuw maar daar leek de kerstsfeer voor mij wel op te houden.
Het korte antwoord van Lord blijkt te slaan op het feit dat Peter Parker in een van de trailers zegt dat hij een kerstalbum gedaan heeft. Op een gegeven moment zou je het album ook moeten kunnen zien aan de muur van zijn Spiderlair. In de end credits horen we trouwens al een nummer van dat album: Spidey-Bells (A Hero’s Lament) gezongen door Chris Pine. En dus dacht Sony: “Laten we gewoon een EP releasen.” Ook hoofdrolspeler Shameik Moore en Jake Johnson zingen een track, net als Jorma Taccone van The Lonely Island. En nadat je geluisterd hebt, kan je ook de film opnieuw bekijken, want die is gewoon goed op elk moment van het jaar. (Jana)
Slinger je de kerstsfeer in op Netflix!
21. Little Women (2019)
Hoewel Little Women ook geen kerstfilm is, roept dit portret van de familie March toch gewoon een gezellige winteravond op waarop je deze moderne klassieker wil bekijken? Een aanzienlijk deel van de film speelt zich af tijdens het koudste seizoen, en de warmte die Greta Gerwig zo goed als in elk frame heeft gestopt straalt er vanaf. Tijdens de donkere periode die eraan komt, is dicht bij je geliefden zijn nog het meest troostende van allemaal, en dat komt in dit intieme zussenverhaal zo overtuigend naar boven. Ik haal mijn dekentje al boven. (Elien)
Te bekijken op Netflix.
22. Silent Night, Deadly Night (1984)
Deze heb ik leren kennen op een ‘Cult Night’ van Jan Verheyen op het vroeger Kanaal 2, nu een van de vtm’s. In deze cult-classic volgen we Billy, die begin jaren 70 de brute moord op zijn ouders meemaakt als 5-jarige jongen. Zijn ouders worden door een crimineel vermoord die als kerstman verkleed een winkel beroofd heeft en vervolgens de auto van Billy zijn ouders wil carjacken. Hierdoor ontwikkelt hij uiteraard een gigantische angst voor de kerstman. In het weeshuis waar hij zit, is moeder overste hier niet mee gediend en bestraft dit nogal harthandig. Op zijn 18de moet hij door omstandigheden zelf kerstman spelen en dan slaan alle stoppen door.
Deze atypische kerstfilm is een pur sang B-film uit de ’80s. Veel geweld, korte speelduur, iets te veel bloot en weinig verhaal. Ideaal voor de meerwaardezoekers onder ons! Want even serieus, onder het B-filmlaagje zit een oprecht goede film over hoe PTSD iemand heel ver kan krijgen, zeker zonder deftige begeleiding. (Frédéric)
23. Iron Man 3 (2013)
Het MCU is alomtegenwoordig en natuurlijk hebben ze dus stiekem een kerstfilm verborgen in hun cinematografie. Zelfs Marvel zelf vindt dat Iron Man 3 een kerstfilm is, en ook wij zien het wel. De film speelt zich namelijk af in het zonnige Malibu, maar wel tijdens de kerstperiode. De grote bedreiging komt van The Mandarin, die op een bepaald moment het huis van Tony vernielt. Zo belandt hij uiteindelijk in Tennessee, waar er wel sneeuw ligt, en dat is al meteen het tweede criterium voor een kerstfilm.
Maar uiteindelijk draait de film ook wel rond vriendschap, liefde en persoonlijke groei. Tony lijdt na de gebeurtenissen van The Avengers namelijk aan paniekaanvallen maar werkt daar niet echt aan. Dankzij Pepper, Rhodey, Happy en een kleine jongen genaamd Harley maakt Tony een echte evolutie door. Toch is er ook best veel humor te vinden, dus toch het herbekijken waard. (Voor een nog duidelijkere kerstsfeer kan je ook de serie Hawkeye bekijken, maar die past niet in deze lijst natuurlijk.) (Jana)
Beluister ook de epische Iron-Man podcast.
Te bekijken op Disney+.
24. De Familie Claus (2020)
We sluiten deze lijst af met de eerste Vlaamse kerstfilm ooit, die nog maar 4 jaar geleden uitkwam. Daarin heeft de jonge Jules een hekel aan Kerstmis omdat z’n vader een jaar eerder rond die tijd overleed. Omdat z’n moeder moet werken tijdens de feestdagen gaat hij naar z’n grootvader Noël, die een speelgoedwinkel heeft. Daar ontdekt hij dat z’n opa de echte kerstman is en die taak doorgegeven wordt van vader op zoon. Wanneer Noël ten val komt, besluit Jules hem toch te helpen om z’n taak te volbrengen.
De film is wel bedoeld voor kinderen waardoor er best wat clichés te vinden zijn, en de verhaallijn van de moeder is lichtjes irritant, maar wij geven al kudos om dit onbrekend genre toe te voegen aan het Vlaamse filmcanon. Bovendien is Jan De Cleir zoals verwacht de ideale acteur om de kerstman te spelen terwijl de jonge Mo Bakker ook innemend is. Er zijn daarna nog twee sequels gemaakt, dus genoeg kerstplezier in de eigen taal dus. (Jana)
Te zien op Netflix.