Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

happiest season

Happiest Season review: all I want for Christmas is KStew

De feestdagen. Enig ander jaar slepen we ons, soms met de moed der wanhoop, doorheen een hele reeks familiebijeenkomsten met veel te veel eten en veel te nieuwsgierige en veroordelende familieleden. Dit jaar zou ik er zowaar geld voor geven. Helaas. Al een geluk dat we dit jaar wél een excuus hebben om niets anders te doen dan kerstfilms te bekijken. Vanaf nu hoort Happiest Season ook bij onze klassiekercollectie.

De relatietest

Abby (Kristen Stewart) en Harper (Mackenzie Davis) hebben een stabiele en liefdevolle relatie, die ze nu aan een ultieme test willen onderwerpen. Niet Temptation Island noch samenwonen, want dat doen ze al, maar een bezoek aan de familie. Harpers familie, want Abby’s ouders kwamen om toen ze jong was. Zij is dus geen fan van de feestdagen, maar wil de stap toch zetten voor haar vriendin. In de auto dropt Harper wel eventjes een bommetje: haar familie weet niet dat ze een relatie heeft, en ook niet dat ze lesbisch is. Abby is gekwetst maar gaat toch akkoord om Harpers platonische huisgenoot te spelen.

happiest season
© Sony Pictures Home Entertainment

Eenmaal thuis bij haar politiek ambitieuze vader (Victor Garber) en imago-geobsedeerde moeder (Mary Steenburgen) komt een kant van Harper naar boven die Abby nog niet gezien had. Ze is erg bezig met hoe ze overkomt en laat haar vriendin vaak aan haar lot over op de vele eindejaarsfeestjes die de familie aandoet. Abby vindt wel steun bij Harpers ex Riley (Aubrey Plaza), die haar mee op sleeptouw neemt. Stilaan groeit daardoor de spanning tussen Harper en Abby.

Driehoek

De opzet van Happiest Season doet denken aan een soort omgekeerde versie van The Proposal.

De opzet van Happiest Season deed me al snel denken aan een soort omgekeerde versie van The Proposal: Geen enemies-to-lovers, maar een liefdevol koppel dat aan het wankelen gaat. We leren hier geen aanvankelijk antagonistisch personage beter kennen en appreciëren, maar net het omgekeerde. Op het eerste gezicht supporter je niet meteen voor Harper. Het valt al snel op dat we vooral Abby volgen tijdens haar veldslag doorheen de feestdagen. We zien vooral hoe zij reageert op Harpers beslissingen en steeds afstandelijkere gedrag. Harper kan haar geaardheid duidelijk zelf niet helemaal aanvaarden, maar we krijgen eigenlijk geen hoogte van haar tot het einde van de film.

happiest season
© Sony Pictures Home Entertainment

Dat is zeker een interessante keuze van schrijvers Clea DuVall, die ook regisseert, en Mary Holland, die ook de rol van een van Harpers zussen vertolkt. In kerstfilms zien we wel vaker de vreemde eend in de bijt, maar meestal zijn zij dan ook het hoofdpersonage, denk maar aan Sarah Jessica Parker in het ondergewaardeerde The Family Stone (trouwens ook met Mary Steenburgen). Kan dat dan wel, een romantische komedie waarbij je niet zeker bent of je wil dat het centrale koppel samenblijft? Nog meer, een film waarbij er eindelijk queer-representatie is, maar het conflict opnieuw draait rond een coming-out?

Kan dat dan wel, een romantische komedie waarbij je niet zeker bent of je wil dat het centrale koppel samenblijft? Nog meer, een film waarbij er eindelijk queer-representatie is, maar het conflict opnieuw draait rond een coming-out?

Op het internet is er al een debat losgebarsten over wie Abby nu had moeten kiezen: Riley of Harper. Sla deze paragraaf over als je helemaal spoilervrij wil blijven voor het einde van een romantische komedie. Hoewel de chemie tussen Kristen Stewart en Aubrey Plaza eigenlijk beter is dan die met Mackenzie Davis, vind ik dat DuVall en Holland de juiste keuze gemaakt hebben. In elke relatie zijn er ups en downs, en Harper komt uiteindelijk in het reine met zichzelf en haar familie. Van daar kan hun relatie verder groeien.

Harpers innerlijke strijd vonden sommige fans dan weer nogal een queercliché, maar helaas is het voor velen nog steeds de realiteit. Harper wil enkel aanvaard worden voor wie ze is, maar offert haar eigenheid op om erbij te horen. Dat houdt niemand vol. Uiteindelijk moet je de confrontatie durven aan te gaan. Onthou dat voor volgend jaar, ook als je weer de vraag krijgt of je nog altijd single bent, of als je familie negatief doet over een van je andere levenskeuzes.

happiest season
© Sony Pictures Home Entertainment

Een lach en een traan

Happiest Season speelt vooral de emotie uit meer dan de comedy, en zeker niet alle grappen slagen, maar er zijn zeker wat lachjes te sprokkelen. Mocht je Abby’s tragische verleden even vergeten, geen nood, want het wordt een running gag doorheen de film. Voor velen misschien tot vervelends toe, maar ik ben een vrouw van simpele humor, en Stewarts reacties doen het net slagen. Maar ook Aubrey Plaza, Alison Brie (als Harpers veeleisende maar even getormenteerde zus) en Dan Levy (Schitt’s Creek, hier Abby’s beste vriend) zorgen voor genoeg humor. Levy krijgt ook een memorabele en emotionele monoloog die de legitimiteit van de film versterkt. Ook de geweldige Victor Garber en Mary Steenburgen weten tranen uit je los te wringen. Of toch bij mij.

Kristen Stewart is een van de meest interessante acteurs van haar tijd.

Maar de ster van de film is ongetwijfeld Kristen Stewart. Zelden zag ik haar zo ontspannen acteren. Dat ze een van de meest interessante acteurs van haar tijd is, weten we ondertussen al. Maar hier bewijst ze dat ze echt elk genre aankan. Ze palmt je aandacht volledig in als ze op het scherm is. Mackenzie Davis laat Stewart op haar beurt ook schitteren.

Daarbij wordt ze, toegegeven, wel wat geholpen door de uitstekende kostuums en make-up. Clea DuVall kiest voor een vaak speelse regie en dat werkt wonderwel bij deze kerstfilm zonder al te cliché te worden. Happiest Season is niet perfect, maar sinds wanneer zijn kerstfilms dat? Volgend jaar opnieuw kijken!

Happiest Season is nu te koop, te huur op Google Play en iTunes en te zien op Streamz.

'Tis the season

Happiest Season review: all I want for Christmas is KStew
3 5 0 1
Kristen Stewart is geweldig in deze amusante, charmante en verrassend emotionele kerstfilm. Voor het eerst staat een queer koppel centraal. Dat voegt een extra dimensie toe, maar neemt niet weg dat de film niet alle komische toevoegingen doet slagen. Een degelijke kerstfilm die wij alvast opnieuw willen zien.
Kristen Stewart is geweldig in deze amusante, charmante en verrassend emotionele kerstfilm. Voor het eerst staat een queer koppel centraal. Dat voegt een extra dimensie toe, maar neemt niet weg dat de film niet alle komische toevoegingen doet slagen. Een degelijke kerstfilm die wij alvast opnieuw willen zien.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels