Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Talos Principle 2 review: doordacht

In 2014 konden we genieten van een interessant spel dat puzzels en filosofie combineerde, The Talos Principle. Even later kreeg het in 2015 een best uitdagende DLC met Road To Gehenna. Nu krijgen we 9 jaar na het originele spel eindelijk een volwaardig vervolg in The Talos Principle 2. Is de filosofie nog steeds even leuk als vroeger en zijn de puzzels nog even breinbrekend? Is het een pure kopie of zijn er vernieuwingen? Geekster voelde zichzelf afwisselend een puzzelgod en een grote idioot en testte het voor jullie uit.

 • Ontwikkelaar: Croteam
 • Uitgever: Devolver Digital
 • Release: 2 november 2023
 • Platformen: pc, PS5, Xbox Series X|S
 • Aantal spelers: 1

Reviewcopy op pc verkregen via uitgever.

Spoilergevaar? Is het nodig om het originele spel gespeeld te hebben?

We spoilen zo weinig mogelijk van het plot van The Talos Principle 2, maar het is onmogelijk om het niet over het einde van het eerste deel te hebben omdat dit tweede deel er een direct vervolg op is. Je hoeft het eerste spel niet gespeeld te hebben om te genieten van dit vervolg, want alle relevante plotelementen van het einde van deel 1 worden bij het begin van The Talos Principle 2 nog eens duidelijk herhaald. Wie dat fantastische originele spel nog niet gespeeld heeft, raden we trouwens ten zeerste aan dat eerst te doen.

Een echt menselijk verhaal

Een volledig uitgewerkt plot met verschillende interessante personages en dialogen vol keuzes.

The Talos Principle 2 begint wanneer in de verre toekomst de 1000e nieuwe “mens”, 1K, “geboren” wordt. Op het einde van het eerste spel bleek namelijk dat de mensheid uitgeroeid is en een wetenschapster voor ze stierf een simulatie had gecreëerd om robotten te leren zelfstandig en probleemoplossend te zijn en zo de aarde te erven. De originele robot van het beste einde uit deel 1 heeft intussen een hele nieuwe beschaving geschapen, die leeft in de stad New Jerusalem. Tijdens de welkomstceremonie van 1K verschijnt er echter een mysterieuze gedaante die de robotten aanmaant naar een nabijgelegen streek te gaan. 1K trekt er samen met een paar anderen op uit om deze mysterieuze locatie te onderzoeken. Wat is het doel van de massieve constructie in het midden en waarom zijn er overal terug puzzels te vinden die doen denken aan de testen uit de simulatie?

The Talos Principle 2
© Croteam, Devolver Digital

In het eerste deel was het verhaal voor een groot stuk minimalistisch en kwam het gros van de interactie met andere “personages” vooral in filosofische teksten en vraagstukken op computers. De focus lag grotendeels op de puzzels zelf. In The Talos Principle 2 krijg je echter een volledig uitgewerkt plot met verschillende interessante personages en dialogen vol keuzes. Dit betekent ook dat dit vervolg veel meer verschillende emoties kan bevatten in vergelijking met zijn voorganger. De personages hebben allemaal hun eigen stem, hun eigen kijk op de gebeurtenissen en komen geloofwaardig over. Vooral je medeonderzoekers zoals Melville, Yaqut en Byron zijn een plezier om in dialoog mee te treden. Op een paar momenten kan je ook vrij rondlopen in New Jerusalem en met je medebewoners praten, musea bezoeken, je nostalgisch voelen en een mooie gedenkplaats voor katten bezichtigen. Door de combinatie van de focus op de verschillende echte personages, een centraal mysterie en de filosofische vraagstukken blijf je van het begin tot het einde geïnteresseerd en geïnvesteerd in het avontuur en laat het spel narratief een heel goede indruk na.

© Croteam, Devolver Digital

Interessante morele kwesties en filosofische bedenkingen.

Net zoals in het vorige spel wisselt The Talos Principle 2 ook het puzzelplezier af met interessante morele kwesties en filosofische bedenkingen. De vraag wat iets of iemand tot mens maakt, lijkt grotendeels opgelost te zijn, maar je krijgt vele andere onderwerpen. Zo moet je nadenken over de keuze tussen ogenschijnlijk veilige stagnatie of riskante evolutie, gevaarlijke waarheden of verzwijgingen en leugentjes om “bestwil”, het individu versus de groep, de impact van de mensheid op de wereld, de oorzaak van pessimisme en verslagenheid, het gehoorzamen aan autoriteit, de waarde van kunst en nog veel meer. Er komen veel perspectieven aan bod, en ook de meningen waar je niet akkoord mee zou gaan, worden met respect behandeld. Aan de andere kant kan je ook wel duidelijk de meningen van de makers zien. Soms lijkt het alsof ze (terecht) echt gefrustreerd zijn over hoe de mensheid (of toch diegenen met de macht) de aarde helemaal de verdoemenis in aan het drijven zijn. Uiteindelijk is The Talos Principle 2 echter verrassend optimistisch en hoopvol over wat wij als mensheid allemaal kunnen verwezenlijken en wat voor aard wij bezitten.

The Talos Principle 2
© Croteam, Devolver Digital

The Talos Principle 2 heeft meer soorten puzzels

De irritantste elementen van het eerste spel zijn vervangen door veel leukere mogelijkheden.

Het is misschien zo dat er een grote focus op het verhaal ligt, maar wie dit spel eerder koopt om puzzels op te lossen, mag op beide oren slapen: ze zijn nog steeds fantastisch, talrijk en zelfs gevarieerder dan in het eerste deel. The Talos Principle 2 bevat 12 zones. Je kan ze (meestal) per drie doen in de volgorde die jij zelf wilt voor je een narratief tussenstuk krijgt en de volgende zones vrijspeelt. Elke zone heeft 8 gewone puzzels, 2 moeilijkere puzzels en dan nog 1 bijzonder uitdagende gouden puzzel die je pas net voor het einde van het spel kan aangaan. Je moet minstens 8 puzzels per zone doen. Al deze puzzels hebben hun eigen kamer, maar daarnaast heeft elke zone ook twee sterrenpuzzels in de zone zelf. Dat zijn er dus al 156, en dan zijn er nog een aantal puzzels in de narratieve tussenstukken. Genoeg denkwerk dus. 

© Croteam, Devolver Digital

De basisgameplay is nog steeds dezelfde gebleven. Je loopt rond, opent barrières, plaatst voorwerpen die met elkaar of met de omgeving verbonden kunnen worden en verschillende effecten hebben, activeert drukplaten en verandert je denkwijze als je een puzzel niet meteen kan oplossen. De gekleurde lasers, jammers, ventilatoren en blokken keren dus terug en platformen gebeurt (in de puzzels zelf) nog steeds met voetjesiconen waar je automatisch naar kan springen zodat je je bijna nooit hoeft te haasten of moet frustreren over springen in de eerste of derde persoon. Is er dan iets veranderd? Ja, en best veel zelfs. Om te beginnen zijn in de puzzels de irritantste elementen van het eerste spel, zijnde de recorders, de camera’s en de mijnen, gelukkig achterwege gelaten. In de plaats daarvan krijg je een mooi aantal nieuwe stukken speelgoed om je te helpen bij de breinbrekers. Zo draait een inverter de kleur van een laser om of kan je met een RGB-converter twee kleuren combineren tot een nieuwe. Onze favoriet was de teleporter die ons in staat stelde om zelfs met een voorwerp in de hand bepaalde barrières te negeren.

The Talos Principle 2
© Croteam, Devolver Digital

Niet overdreven moeilijk.

Mogelijk komt het omdat we net het eerste deel en het bijzonder uitdagende Gehenna hebben herspeeld, maar om eerlijk te zijn, leken de puzzels in The Talos Principle 2 ons niet overdreven moeilijk. Het spel draagt hier ook zelf goed aan bij door je in elke zone een nieuw element te introduceren en je gaandeweg alle mogelijkheden ervan te tonen. Het gevoel wanneer je de oplossing vindt nadat je toch eventjes hebt vastgezeten, blijft uiteraard bijzonder bevredigend. Voor wie echt de oplossing niet kan vinden, kan je via een bepaalde heel zeldzame collectible een puzzel gewoon overslaan, maar waarom speel je dan een puzzelspel? De gouden puzzels tegen het einde van het spel zijn overigens wél uitdagend en zorgden ervoor dat we eindelijk de achievement verdienden om langer dan 20 minuten aan een puzzel bezig te zitten. De sterrenpuzzels in de zones zelf zijn ten slotte ook eenvoudiger geworden (doch een beetje saaier), alleen al omdat je in tegenstelling tot het vorige deel perfect weet waar ze zich bevinden en welke van de drie soorten uitdagingen je ervoor moet doorstaan.  

© Croteam, Devolver Digital

Visuele upgrade

Een paar echt spectaculaire locaties.

The Talos Principle dateert al van 2014 en negen jaar later ziet het vervolg er opmerkelijk beter uit. Het helpt hierbij dat de grote omgevingen visueel ook veel aangenamer zijn om in te vertoeven en dat er een paar echt spectaculaire locaties te betreden zijn. Om er extra van te kunnen genieten, is er een photo mode. Je kan trouwens tijdens het spelen van The Talos Principle 2 nog steeds kiezen tussen first person of third person. We hadden wel geregeld wat last van een kleine hapering terwijl we in de zones rondliepen, wat jammer was. Ook op het vlak van de audio maakt het spel voornamelijk een goede beurt. De muziek van Damjan Mravunac is tijdens de puzzels en het lopen in de zones heerlijk rustgevend en belemmert je geenszins. Tijdens meer dramatische verhaalmomenten schakelt het ook passend naar een ander register over. Sommige voice actors klinken niet helemaal overtuigend, maar in het algemeen is de voice acting toch ook competent.

The Talos Principle 2
© Croteam, Devolver Digital

The Talos Principle 2 is een schitterende sequel en een fantastisch puzzelspel

Je kan met The Talos Principle 2, afhankelijk van hoe snel je puzzels doorhebt en of je alles wil doen, een goede 20-30 uur genieten van allerhande breinvraagstukken. Als sequel neemt het de goede gameplay van het eerste deel en laat het de meest irritante stukken vallen. Het verhaal van het eerste deel wordt ook op briljante wijze verdergezet met veel filosofie en morele vragen en dankzij de verschillende personages ervaar je meer emoties en blijf je geïnteresseerd in het plot. Je kan The Talos Principle 2 met gemak naast andere briljante puzzelspellen zoals Portal, The Witness en Return of the Obra Dinn zetten. Een dikke aanrader voor fans van het eerste deel of van steengoede puzzelspellen!

Geïnteresseerd in recente goede sequels?

Doordacht

Doordacht
5 5 0 1
The Talos Principle 2 neemt wat er niet zo bijster interessant was aan het eerste deel en vervangt het door nieuwe en interessantere elementen. De fijne delen van het vorige spel komen uitgebreider terug, zoals goede maar voor het grootste deel niet té moeilijke puzzels, filosofische bedenkingen en een unieke sfeer. Deze keer krijg je wél een volledig verhaal met volwaardige personages voorgeschoteld en hang je niet enkel voornamelijk vast aan computerterminals. Heel het spel heeft een visuele upgrade gekregen en de muziek is nog steeds heerlijk als begeleiding bij het nadenken. Een dikke aanrader voor puzzelfans!
The Talos Principle 2 neemt wat er niet zo bijster interessant was aan het eerste deel en vervangt het door nieuwe en interessantere elementen. De fijne delen van het vorige spel komen uitgebreider terug, zoals goede maar voor het grootste deel niet té moeilijke puzzels, filosofische bedenkingen en een unieke sfeer. Deze keer krijg je wél een volledig verhaal met volwaardige personages voorgeschoteld en hang je niet enkel voornamelijk vast aan computerterminals. Heel het spel heeft een visuele upgrade gekregen en de muziek is nog steeds heerlijk als begeleiding bij het nadenken. Een dikke aanrader voor puzzelfans!
5/5
Total Score

Raak

 • Een diepgaander verhaal met echte personages en meer emotie
 • De meest irritante elementen uit het eerste deel zijn achterwege gelaten en vervangen door leuke nieuwe mogelijkheden in interessante puzzels.
 • Nog steeds veel interessante filosofie
 • Een visuele upgrade en heerlijke muziek

Braak

 • Soms een technische hapering
 • De sterrenpuzzels zijn minder onmogelijk, maar ook minder interessant.
 • Soms iets minder goede voice acting
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels