Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De apocalyps klopt op de deur van The Nice House on the Lake

Hoe denk jij dat de wereld zal vergaan? Tien oude vrienden ontdekken het zelf wanneer ze worden uitgenodigd in een prachtige villa, niet wetende dat de apocalyps voor de deur staat.

The Nice House on the Lake is zo’n verhaal waarvan je onterecht denkt het wel snel door te hebben. James Tynion IV schrijft opnieuw (The Department of Truth en Something is Killing the Children) een van de strafste comics van het moment, terwijl de tekeningen van Álvaro Martínez Bueno (Justice League Dark) met de kleuren van Jordie Bellaire niets anders dan bewondering oproepen.

the nice house on the lake
© DC Comics

Kom maar binnen, het is hier beter dan buiten

De insteek klinkt als een kleine horrorfilm, maar vanaf de eerste bladzijde al worden die verwachtingen overtroffen. Een gehavende vrouw met blauwe haren spreekt ons toe, achter haar staat alles in vuur en vlam. Ze neemt ons mee terug naar het begin, toen een bebrilde man haar vroeg hoe zij denkt dat de wereld zal eindigen. De vraag betekende de start van een intense relatie die de man ook deelde met negen andere personen. Jaren later ontmoeten ze elkaar in zijn huis aan de waterkant. En de wereld begint met branden.

De blauwharige vrouw heet Ryan Cane en zij is de artiest. Ook haar negen nieuwe huisgenoten krijgen een rol toebedeeld zoals de boekhouder, de journalist en de wetenschapper. De man die hen samenbrengt noemt zichzelf Walter. Elk hoofdstuk, verteld vanuit het perspectief van elke keer een ander personage, werpt een nieuw licht op deze enigmatische entiteit. Elk hoofdstuk maakt van de karikaturen complexe personages en van de raadsels wereldschokkende openbaringen.

the nice house on the lake
© DC Comics

The Nice House on the Lake is als een ui

Veel wijzer zal je niet worden van mijn woorden over The Nice House on the Lake, je moet de comic ervaren als de verrassing die het voor mij was. Tynion IV heeft een gave om heel simpele premisses als een ui laag per laag te pellen. Dat hij zich het toch gemakkelijk maakt op het einde van dit eerste volume zien we dan wel weer door de vingers.

De duivel zit in de details en de vormgeving van The Nice House on the Lake zit boordevol details. E-mailverkeer, transcripties en notities van de personages trekken je dieper in het verhaal. Je zit er sowieso al diep in dankzij het werk van Bueno en Bellaire dat uitnodigt om langer te blijven hangen op de bladzijden, zowel om te genieten van de sfeervolle lijnen en kleuren als die details te ontcijferen. Een unieke en toch vlotte leeservaring om snel te herhalen.

The Nice House on the Lake volume 1 bundelt #1-6 is geschreven door James Tynion IV, getekend door Álvaro Martínez Bueno met Jordie Bellaire en uitgegeven door DC Comics op 1 maart 2022.

Het einde van de wereld is gehuld in geheimen

The Nice House on the Lake
4 5 0 1
Met steeds dieper wordende personages, grote verrassingen en een vormgeving die de lezer betrekt is The Nice House on the Lake een van de beste comics van het moment.
Met steeds dieper wordende personages, grote verrassingen en een vormgeving die de lezer betrekt is The Nice House on the Lake een van de beste comics van het moment.
4/5
Total Score

Raak

  • Slimme mix van genres
  • Boordevol details
  • Sfeervolle tekeningen

Braak

  • Een simpel einde
Total
2
Shares
Gerelateerde artikels