Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Marvels meester-inkter Joe Sinnott overleden

Op 25 juni 2020 werd de comicswereld opgeschrikt door het nieuws dat Joe Sinnott op 93-jarige leeftijd is overleden. De naam zal veel van onze jongste lezers niks zeggen, maar Sinnott was de oer-inkter van Marvel Comics.

Marvel Comics bestaat natuurlijk al sinds 1939. Maar wat wij het Marvel Universum zijn gaan noemen, werd pas geboren in de zomer van 1961 toen de eerste issue van Fantastic Four in de winkelrekken lag. De creatie van Stan Lee en Jack Kirby zou het startschot zijn van de vorming van een heus media-imperium waarvan we de schokgolven nu nog kunnen voelen.

© Marvel Comics

Sinnotts grote doorbraak kwam in november 1965 toen Stan Lee hem aanstelde als de nieuwe inkter van The Fantastic Four. Vanaf issue 44 was hij de vaste inkter waardoor Sinnott in staat was om het leeuwendeel van deze legendarische run van inkt te voorzien. Het was het moment waarop hij veranderde van Joe Sinnott in Joltin’ Joe sinnott. Tsja, Stan Lee is en blijft onverbeterlijk!

In het bovenstaande plaatje zie je waarom de lezers van het eerste uur zo blij waren met Joe. Links zie je zijn werk en rechts zie je het werk van generatiegenoot Vince Colletta. De lijnen van Sinnott zijn vloeiender en ronder. Je kunt goed zien dat hij een penseel gebruikt waardoor de figuren natuurlijk ogen. Colletta’s werk is ruwer en krassiger.

Joe Sinnott zou tot 1981 The Fantastic Four van inkt blijven voorzien.

De verdere carrière van Joltin’ Joe Sinnott

Natuurlijk waren The Fantastic Four niet de enige comic waarop zijn naam werd vermeld. The Defenders en The Avengers werden ook langere tijd door Joe geïnkt. In de jaren negentig gooide hij nog één keer hoge ogen met een run op Thor waarna de oude meester zich in 1992 terugtrok van de comicindustrie. Tot zijn pensioen in 2019 (Yep, op 92 jarige leeftijd) werkte Sinnott met veel plezier aan de Spider-Man-krantenstrip.

De rol van de inkter is door de digitalisering wat op de achtergrond geraakt. Toch verbond Joe zich als ambassadeur aan de Inkwell Awards. Een jaarlijkse prijs die wordt uitgedeeld aan de beste inkter van dat moment.

De Erfenis

Wat de mensen die met hem gewerkt hebben zich vooral zullen herinneren, is zijn bescheidenheid. Als artiest lag, volgens zijn eigen woorden, zijn hoogtepunt in de jaren dat hij werkte voor Treasure Chest comics. Hier tekende Sinnott nog de complete comics.

In interviews is de man vooral blij dat hij zolang zijn brood heeft kunnen verdienen met het tekenen. En dat hij in zijn latere leven met een gigant als Jack Kirby mocht werken.

In de voorbije twee jaar waren Marie Severin, Steve Ditko en Stan Lee ons al ontvallen. Met het overlijden van Joe Sinnott is de originele Marvel Bullpen in de hemel weer een stukje voller geworden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels