Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

gilles_de_coster

Gilles De Coster is Big Brother en de dagboekkamer in één persoon

Presentator Gilles De Coster is stilaan de Koen Wauters of Nathalie Meskens van VIER aan het worden. Hij duikt in steeds meer programma’s op. Toch heb ik nog totaal geen last van Gilles-moeheid.

Net zoals Michiel De Vlieger tijdens de late jaren 90 onlosmakelijk verbonden was met De Mol, geldt dat sinds 2016 ook voor presentator Gilles De Coster. Kandidaten, mollen en bestemmingen komen en gaan, maar De Coster zal nooit vergaan. Hoop ik toch. Want de immer sympathieke en betrouwbare presentator neemt een speciaal plaatsje in het presentatorlandschap in. De 38-jarige Antwerpenaar heeft als een van de enige van de huidige presentatoren een diploma in het communicatiebeheer en de journalistiek op zak. (Naast Kobe Ilsen en Lieven Van Gils, maar om hen gaat het nu even niet.)

Heeft Gilles De Coster dat nodig in De Mol, hoor ik je vragen? Beduidend minder dan in andere programma’s, maar zag je de slinkse manier waarop Gilles de Mol-kandidaten op de rooster legde tijdens de startaflevering van dit seizoen? Deels “Dit is eigenlijk een beetje stoem, hè?” en deels “Weersta mijn doordringende blik, potentiële Mollen!”. Het ene moment stuurt hij een kandidaat naar huis, om daarna oprecht afscheid te nemen. Zonder dat je daarbij denkt, “Ga toch weg, Two-Face!” Hij zou zelf een goede Mol zijn.

de mol
© VIER

Laat me je eraan herinneren dat híj dit jaar de saboteur heeft gekozen. (Of dat doet VIER ons toch geloven.) Als de Mol nu een beetje bagger blijkt te zijn, weten we meteen wie de schuldige is. En omdat we als kijkers toch op álles moeten letten: was het jullie ook opgevallen dat Gilles dit seizoen steeds vaker geen kostuumvest of hemd maar t-shirts draagt? Moeten we daar nog een reden achter zoeken, naast de temperaturen in Vietnam? Geheime boodschappen in de vorm en patronen? Ik hou het in het oog!

Maar voordat hij door De Mol een bekend gezicht werd, kwam hij via Radio 1 al in onze huiskamers terecht. Hij presenteerde er De ochtend en Sporza Tour over de Ronde van Frankrijk. In 2012 stapte De Coster over naar Woestijnvis, waar hij De kruitfabriek mee probeerde te lanceren. Hij sprong voor het eerst in het oog in De slimste mens ter wereld toen hij het elfde seizoen won. Een mooie, getrainde stem en een stevig stel hersens: een recept voor succes.

Die stem kon hij opnieuw gebruiken bij Topdokters, de docureeks over, je raadt het, heel goede dokters, hun werk, vakgebied en leven. Het is trouwens een van de beste programma’s die in ons land gemaakt zijn. De Coster zorgt voor de voice-overs. Hoewel het bij de proffen en artsen vaak kommer en kwel is, heeft de stem van Gilles haast iets rustgevends. Zijn uitleg is nooit te robotachtig of te emotioneel. Duidelijk, verhelderend en in perfect Algemeen Nederlands. (Sorry Tom Waes, ik heb je graag, maar dat Antwerps in je voice-overs is soms om lichtjes agressief van te worden.)

misdaaddokters
© Canvas

Gilles de journalist konden en kunnen we dan weer aan het werk zien op Canvas. In 2017 keerde hij even terug naar de openbare omroep voor Strafpleiters. In die docureeks/praatprogramma interviewde hij advocaten over hun werk, imago en de mens achter het beroep. Enkel Gilles en acht advocaten in een vervallen warenhuis, waar ze omgeven worden door een soort metalen deurlijst waar ze op het einde van de aflevering doorlopen. Vreemd, maar het werkt. Strafpleiters heb ik gemist, maar Misdaaddokters, het vervolg van dit jaar, vond ik geweldig.

Wetsdokters en gerechtspsychiaters komen deze keer terecht tegenover Gilles aan een simpele tafel met twee stoelen. Bijna een verhoorkamer, eigenlijk. Dat zou snel heel saai kunnen worden. Maar dankzij originele visuele elementen zoals quotes belichten op een overheadprojector én goede, gerichte vragen en sprekers zijn alle zes afleveringen leerrijk, interessant en zowaar amusant. Wist je trouwens dat advocaten en journalisten het hoogste percentage psychopaten in hun rangen hebben? Daar had ook Gilles niet van terug.

Zijn vaak neutrale maar joviale uitstraling en oprechte reacties maken van de presentator ook een ideale kandidaat voor reaction gifs. Dat geldt ook voor De Mol, trouwens. Gelukkig kan hij daar ook zelf mee lachen. Misschien eens comedy proberen, Gilles?

demol_meme
Zonnebril, armen gekruist en het bijschrift: geslaagde meme. © VIER

Gilles De Coster is niet het opvallendste aan zijn programma’s, zoals bij Koen Wauters en Nathalie Meskens vaak wel het geval is. Hij is niet groter dan het programma zelf, zoals Luk Alloo. Zelfs in het programma dat deels zijn naam droeg, Karen en De Coster uit 2015, liet hij vooral Karen Damen het spotlicht opzoeken. Gilles verdwijnt gedeeltelijk in zijn programma’s en is toch een integraal deel ervan. Een mix tussen Fear Factor-Walter Grootaers en zijn voorganger Michiel De Vlieger. Big Brother en de dagboekkamer ineen.

Hij presenteert trouwens ook nog Sports Late Night op VIER. Tijdens het zappen merkte ik op dat hij ook daar opvallend op zijn plaats lijkt. Maar sorry, zelfs hij kan me niet naar een talkshow over sport doen kijken. Tot bij De Mol of het volgende programma over dokters, dan maar?

De Mol is elke zondagavond te zien op VIER en vier.be.
Topdokters is elke maandagavond te zien op VIER en vier.be.
Misdaaddokters is te herbekijken op vrt.nu, net als Strafpleiters.
Sports Late Night is elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien op VIER, Telenet Play Sports en vier.be.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels