Of het nu Stray, Cat Quest of Cat Cafe Manager is, bij Geekster zijn we niet vies van een goed kattenspel. Gretig begonnen we dan ook aan Stars in the Trash, een kattenplatformer die eruitziet als een mooi getekende animatiefilm. Net zoals een animatiefilm konden we ons hier een uurtje en een half tot twee uur mee bezig houden voor we de credits zagen. Is het korte Stars in de Trash dan de moeite waard of eerder kattenbakvulling?
- Ontwikkelaar: Valhalla Cats
- Uitgever: Valhalla Cats, IndieArk
- Release: 9 december 2024
- Platformen: pc (Steam)
- Aantal spelers: 1
Reviewcopy op pc verkregen via uitgever.
Lineaire kattensimulator
Het leven van een kat is best fijn: je nagels in karton zetten, slapen op zachte dekentjes, gras of andere kruiden eten, zo veel mogelijk voorwerpen naar beneden gooien, vechten tegen een stofzuiger, naar alles en iedereen miauwen, jezelf tegen andere dieren of mensen vlijen, aanpappen met de plaatselijke straatkat… In Stars in the Trash kan je dit dan ook allemaal doen, hoewel dit voor bepaalde zaken enkel geldt wanneer het lineaire verhaal dit toelaat. Ook vanuit het niets opgepakt worden (bijvoorbeeld als je naar buiten wil lopen) en meegenomen worden, hoort daar trouwens bij (en sluit zo meer dan eens de levels af met een – soms héél korte – cutscene van letterlijk een seconde of twee). Als kattensimulator gaat dit spel misschien niet zo ver als Stray, maar krijg je toch een paar opties.
Let wel: Stars in the Trash is geen echte simulator, maar gewoon een lineaire ervaring van een uurtje en een half tot twee uur waarbij je nu en dan kattenstreken kan uithalen. Wat begint als een luilekkerleven mondt na een tijdje immers uit in de wereld intrekken om je te meten met de eigenaar van een wel zeer bedenkelijk asiel. Je krijgt in Stars in the Trash een eenvoudig en voorspelbaar verhaal, dat wel nog steeds één hartverscheurende en één zeer afschrikwekkende scène bevat. Op zich speel je dit eerder voor de charmante sfeer dan voor het verhaal.
Speelbare animatiefilm
Die sfeer wordt aan de ene kant voor een groot deel gedragen door de mooi getekende personages en omgevingen en aan de andere kant door de leuke animaties. Het voelt echt aan alsof je in een volledig getekende animatiefilm zit. Het is enkel jammer dat soms de achtergronden van iets mindere – of toch andere – kwaliteit zijn dan de voorgrond en de personages. Hierdoor is het trouwens niet altijd duidelijk op welke platformen je kan staan. Heel het spel draait vlot, hoewel we twee keer op verschillende locaties door de vloer vielen en niet meer terug konden, waardoor we het vorige checkpoint moesten herladen. Op zich niet supererg in zo een kort spel, maar toch irritant. Alles wordt begeleid door heel mooie muziek van Yev Kutsenko.
Stars in the Trash heeft eenvoudige, maar soms stroeve gameplay
Stars in the Trash is een korte 2D platformer. Je kan lopen, springen, klimmen, wegrollen, sluipen, vechten, voorwerpen oppakken en ergens neerleggen en uiteraard ook naar believen miauwen. Vooral dat vechten gebeurt wel enkel in functie van het verhaal, wanneer je het moet opnemen tegen ratten of in een baasgevecht. Moeilijk is het – zoals heel het spel – overigens niet. Je duwt een paar keer op aanvallen en gaat dan over naar de volgende vijand of ontwijkt de aanval van de baas. Hier en daar zit er een geheim verborgen, en doorheen de levels kan je collectibles vinden (in de vorm van bijvoorbeeld dekentjes om op te slapen of kattenkruid om je tegoed aan te doen). Als je echt van achievements houdt, heb je hierdoor een beetje meer herspeelbaarheid, maar aangezien achievements de enige beloning zijn, stelt het niet zoveel voor.
Soms krijg je ook wat andere gameplay, zoals Crash Bandicoot-gewijs weglopen van iets dat naar je scherm loopt of verticaal op een gebouw klimmen. Dat laatste is echter minder geslaagd dan we zouden willen, wat vooral komt door de nogal stroeve controls. De animaties zijn immers goed gedaan, maar de besturing laat soms wat te wensen over omdat er een soort vertraging lijkt te zijn wanneer je meerdere acties achter elkaar wil uitvoeren. Hierdoor ga je bijvoorbeeld bij het verticale level vaker de afgrond inspringen dan je zou willen, in plaats van vlotjes de volgende vensterbank vast te klampen.
.
Geïnteresseerd in videogames met katten?
- Stray mag dan zeker niet van je lijstje ontbreken.
- Cat Cafe Manager is een fijne en warme ervaring.
Mooi maar kort
Stars in the TrashRaak
- Verschillende kattenacties
- Getekende graphics en leuke animaties zoals in een tekenfilm
- Mooie muziek
- Voorspelbaar maar leuk verhaal
Braakbal
- Nogal stroeve controls
- Het verticale level is minder geslaagd
- Sommige cutscenes zijn wel heel kort
- De achtergronden zijn soms van mindere of andere kwaliteit