Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Shovel Knight: King of Cards + Showdown hands-on preview

Eerste stop op Gamescom – althans in de businesshallen – was bij Yacht Club Games. Het team achter Shovel Knight heeft in vijf jaar niet stilgezeten rond hun franchise. Multiplayer update, een amiibo, extra DLC’s over Plague en Spectre Knight, … en ze zijn dus nog niet klaar. Want de volgende DLC – Shovel Knight: King of Cards – staat al in de startblokken, en hij wordt daarbovenop nog vergezeld door een 4-player brawler genaamd Shovel Knight Showdown. Een hele boterham, die wij voor jullie zijn gaan uittesten!

The Return of the King

King Knight moet het allemaal hebben van zijn bash ability, een beetje zoals de beuk van Wario in Wario Land.

Met King of Cards zet Yacht Club Games zijn winning streak voort van geweldige verhalen over alle tegenstanders van Shovel Knight. De eer wordt ditmaal overgelaten aan King Knight, de bombastische vorst met een voorliefde voor kaarten. Net als bij de vorige DLC’s, verschilt de gameplay drastisch van het originele spel. King Knight moet het allemaal hebben zijn bash ability, een snelle schouderbeuk die elke vijand vermoordt of weg-yeet. Het lijkt een beetje op de beuk van Wario in Wario Land. Alleen spint King Knight als een tol na een succesvolle aanval. In die vorm kan je dan nog door stuiten op vijanden of decorelementen tot je weer vaste grond raakt. Een mechanisme dat in deze demo al snel benut wordt, tot het duivelse toe.

Er kan maar één koning zijn! (© Yacht Club Games)

Het eerste demolevel, het kasteel van de koning zelf, valt het nog allemaal mee. We kennen het level ongeveer, en op de nieuwe King’s Decree-vaardigheden na – de nieuwe relieken voor deze uitbreiding – valt er niet veel te zien. Het tweede level, Troupple Pond, was heel wat andere koek. Mid-air bashen op vijanden om zo te kunnen pogoën over het water vergt heel wat timing. Timing die ik niet helemaal had helaas, want de baas van dit level is mij ontglipt wegens tijdsgebrek. Maar goed, als ik de levels al amper overleef, is het misschien beter dat ik de baas niet moest aanzien.

© Yacht Club Games

Conclusie is dat deze DLC van hetzelfde topniveau is als de vorige. De gameplay zit strak, de levels zijn vernuft en de muziek is alweer fantastisch. Als we Yacht Club Games ook mogen geloven, krijgen we in King of Cards ook meer levels dan tevoren, en dus ook meer bazen. Het beste van al is dat deze DLC helemaal gratis is voor wie de Treasure Trove-versie van Shovel Knight bezit. Anders is het 10 euro om het afzonderlijk te kopen. Maak je handen dus al warm voor het avontuur van King Knight; het gaat alweer een pareltje zijn.

Knokfestijn

Net als de besnorde loodgieter en zijn kompanen moet ook de Blue Burrower af en toe stoom aflaten in een gigantisch knokfestijn

Het tweede deel van de demo was gewijd aan Shovel Knight Showdown, de Smash-versie van het Shovel Knight-universum. Net als de besnorde loodgieter en zijn kompanen moet ook de Blue Burrower af en toe stoom aflaten in een gigantisch knokfestijn. Op de percenten na is het ook exact dat: kies een Knight (of de eindbaas Enchantress), kies één van de 15 levels met zijn eigen gimmick en vecht het uit. Elk personage bezit uiteraard zijn eigen speciale moves, maar iedereen beschikt sowieso over een standaardaanval en een -counter. Een efficiënte schaar-steen-papierverhouding zorgt voor verrassend veel diepgang. Wel is het duidelijk voor de lol, aangezien enkele personages ridicuul overpowered zijn. Niet dat dit in de weg staat van een competitieve sfeer in het spel, wel het tegenovergestelde.

© Yacht Club Games

Showdown werd namelijk geshowcased op EVO en de ontwikkelaars maken er geen geheim van dat ze hopen op een competitieve gemeenschap. Daarom kan je de regel sets in Showdown volledig naar je zin aanpassen. Van het aantal gems dat je moet verzamelen in Gem Rush tot het aantal levens in stock-battle, en van welke items en hoe vaak ze verschijnen in het level tot welke gimmicks aan of af staan voor elke arena. Ideaal voor hardcore spelers.

© Yacht Club Games

Mocht het hele multiplayer-aspect niet genoeg zijn, komt Showdown ook op de proppen met een story mode. Net als in de traditionele arcade-modus van fighting games moet je een tiental levels met verschillende doelen na elkaar zien te overwinnen. Hiermee ontdek je wat over je geselecteerd Knight, en kan je ook nieuwe personages en levels vrijspelen. Zo unlock je stilaan de hele roster, maar ook al hun kleurenpaletten. Smash Ultimate heeft de lat hoog gelegd op vlak van unlockables, Yacht Club Games heeft dat ook gezien.

Een leuke toevoeging aan de serie dus, met toch wel verbazende diepgang en een berg content voor een DLC die – je raadt het al – volledig gratis is als je de Treasure Trove bezit. Hoeveel het afzonderlijk zal kosten, is nog niet bekend.

Het koninklijke kaartspel

Wie het nieuws rond King of Cards volgt, weet dat er ook een kaartspel in deze DLC zit. Helaas kon deze niet getest worden in deze sessie. Het werd vroeger even getoond op het einde van de Nindies Showcase, maar of dit ook zo gebleven is en hoe het in elkaar zit, is nog steeds een mysterie. Het blijft sowieso onderdeel van de DLC, dus zelf als het niet zo super blijkt te zijn, is het zeker geen verloren zaak. We blijven op de uitkeek voor meer!

© Yacht Club Games

Nog hoe veel keer slapen?

Dat is het enige dat we nog niet weten. Ik heb de pieren wat uit hun neus proberen trekken, maar het bleef bij een voorzichtige “nog te bepalen”. Ze zijn nog hard aan het werken, en vooral Showdown vraagt met zijn multiplayer heel wat tijd om testen. Het zijn natuurlijk ook mensen die hun werk aan de wereld willen tonen. Als ze het naar hun zin hadden, brengen ze de twee games nog uit voor de feesten, maar pin het nog niet op je planning. Wel komt dit allemaal naar de Switch, PS4, Xbox One, pc, PS3 en, jawel, Wii U. Wat de 3DS- en Vita-versie betreft, enkel King of Cards zal deze nu achtergelaten consoles nog bezoeken. Showdown had ook gewoon niet geschikt geweest voor deze single-player consoles en een local online multiplayer had te veel bijkomend werk gevergd.

Zo, dat was onze update over de Shovel Knight-reeks. We kijken alvast uit naar Showdown om geschillen op de redactie op de gentlemen-manier op te lossen. Wat denken jullie? Ook geen geduld meer voor deze DLC’s? En heeft Showdown het potentieel om zijn competitieve droom te vervullen? Laat het ons weten!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels