Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Damn Them All Volume 2 review

Ellie Hawthorne is een occulte klusjesvrouw. Je huurt haar niet in wanneer je spoelbak lekt. Nee, Ellie is meer het type dat je leven binnenwandelt wanneer je kind ineens over het plafond kruipt en in het Latijn begint te prevelen.

Deze miniserie trapt af met de begrafenis van Ellies oom Alfie. Hij was een louche mannetje met veel bekenden in de Londense onderwereld. Alfie was ook de man die Ellie in huis nam als wees en haar over het pad van de magie leidde. Het is logisch dat Ellie hier aanwezig is met gemengde gevoelens. En helemaal wanneer er tijdens de koffie na afloop een overval plaatsvindt die wordt verstoord door een demoon?

©BOOM! Studios

Alfies dood zorgde ervoor dat vele wezens ineens Londen (en uiteindelijk de wereld) als hun speeltuin gaan beschouwen. Samen met een voormalige buurjongen en een detective die door deze gebeurtenis een trauma oploopt, gaat Ellie een poging doen om de geesten weer in de fles te krijgen.

Damn them all is een fijne cocktail

Oké, of je het nu hebt over Damn Them All, Doctor Strange of Harry Potter, het hele idee van magie is niet altijd voor iedereen. In handen van slechte schrijvers is het vooral een middel om een vastgelopen verhaal los te wrikken. Niet in deze comic!

Schrijver Si Spurrier haalt de inspiratie voor de magie en de bijbehorende wezens uit bestaande boeken zoals de Ars Goetia. Het verhaal wordt afgewisseld met pagina’s tekst waarin Ellie bepaalde begrippen uitlegt aan de lezers. Wie nieuwsgierig is, kan in zijn of haar favoriete zoekmachine klimmen en zichzelf inlezen in al deze begrippen. Wel een warschuwing. Het is bij tijd en wijlen doodeng, ook al draagt het onmiskenbaar bij aan de sfeer en geloofwaardigheid van deze titel.

damn them all
©BOOM! Studios

En het heeft ook een licht feministische ondertoon. De rol van de voormalige buurjongen die haar hoe dan ook wil redden en het deksel op de neus krijgt. Subtiel maar wel doeltreffend. Je kunt als lezer niet anders dan begrijpend knikken.

Soms vergeten we weleens dat Charlie Adlard een tekenaar is die al een hele carrière achter de rug had voordat hij in 2004 op een ander met goud stuitte toen hij The Walking Dead ging tekenen. Zijn werk heeft de rauwheid die je mag verwachten bij een titel als dit. Maar door zijn samenwerking met inkleurster Sofie Dodgson kan hij niet zijn oude gory trucjes uit de mottenballen halen die hij gebruikte voor ‘s werelds bekendste zombiecomic.

De wijze waarop bijvoorbeeld geesten in de fysieke wereld doordringen, werkt alleen vanwege de inbreng van Dodgson. Je voelt het ongemak doordringen. De moeite die je zou hebben om ernaar te kijken. Echt, heel goed gedaan.

De Hellblazer-fanclub

John Constantine a.k.a Hellblazer is sinds zijn geboorte in 1985 een cultfiguur. Bij Vertigo had hij lange tijd een eigen serie die een klein maar hondstrouw publiek had. Vertigo is niet meer, maar DC Comics wil de blonde magiër af en toe nog eens een miniserie geven. Dat is plezierig en tegelijkertijd niet helemaal hetzelfde als wat het ooit was.

Dat hondstrouwe publiek is ook onder de schrijvers te vinden. Vaak starten ze, na een periode op deze reeks, een eigen projectje dat verdacht veel lijkt op Hellblazer. Voorbeelden? Warren Ellis op Gravel en de Felix Castor-romans van Mike Carey zijn wat dat betreft aanraders. Het is alsof ze een podium zochten om de ideeën te verwerkelijken die ze bij DC niet kwijt konden.

Simon Spurrier voegt zich met deze miniserie bij deze club. Ellie is duidelijk gebaseerd op John Constantine maar wel eigen genoeg om het kritiekpunt te vermijden dat zij de penisloze Constantine is.

Het voordeel van deze aanpak is dat de jarenlange bagage van de Hellblazer-serie niet meegaat. En dat levert een prettig leesbare comic op voor de hedendaagse lezer die houdt van occultisten met een rauw randje.

De serie is voor nu klaar, maar via sociale media liet Spurrier weten dat er een voortzetting inzit als mensen deze comic goed oppikken. Dus wie inmiddels blij is geworden van deze bespreking, kan deze twee bundels het liefst gisteren dan vandaag oppikken.

Damn them All wordt gemaakt door Si Spurrier, Charlie Adlard en verscheen op 3 april 2024 bij BOOM! Studios

Koop Damn them All volume 1 bij bol.com

Koop Damn them All Volume 2 bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

8/10
Total Score

Raak

  • Rauw tekenwerk en een prima samenwerking met de inkleurster
  • Goed verhaal met een hedendaagse, geloofwaardige opvolgster voor John Constantine

Braak

  • Waarom is de nieuwe serie nog niet aangekondigd?
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels