Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Dumb Money review: Gamestop voor n00bs - Geekster
Films

Dumb Money review: Gamestop voor n00bs

Toen ik Dumb Money op de programmatie van Film Fest Gent zag staan, wist ik niet waar dit over ging. FFG vatte het zelf samen als “grappiger dan The Big Short, realistischer dan The Wolf of Wall Street en even sterk de tijdsgeest capterend als Wall Street” en daarbij heeft Paul Dano de hoofdrol. Mijn interesse was alvast gewekt.

David vs Goliath

Zijn vriend vertelt hem om nooit tegen de gevestigde orde van Wall Street in te gaan. Dus uiteraard gebeurt het omgekeerde.

Dumb Money is een term die grote beleggers gebruiken voor kleine beleggers. Het is een denigrerende term van de institutionele investeerders naar de individuele burger toe. Totdat Wall Street opeens zwaar in de verlegenheid komt door dit ‘dom geld’ begin 2021.

Keith Gill (Paul Dano) is een nerdy vlogger met de naam Roaring Kitty op Youtube, waar hij beleggingsadvies geeft. Zijn advies is altijd persoonlijk en met de boodschap dat het zeker niet altijd juist is. Zijn vriend vertelt hem om nooit tegen de gevestigde orde van Wall Street in te gaan. Dus uiteraard gebeurt het omgekeerde.

© Sony Pictures Entertainment

Gill koopt aandelen van GameStop, een videogame-keten uit de USA in financiële moeilijkheden, en kan een hoop volgers overtuigen dit ook te doen. Waar hij zijn volgers vooral in kan overtuigen is het behouden van de aandelen. De waarde van de aandelen blijven stijgen, waardoor het verleidelijker wordt om toch te verkopen. Maar door niet te verkopen komt Wall Street meer en meer in de problemen aangezien de grote reuzen besloten hadden om GameStop te shorten. Voor de exacte uitleg over shorten, moet je niet bij mij zijn en Dumb Money legt het zelf ook duidelijk uit. Het belangrijkste is dat een groep volhardende burgers die samenwerkt, in staat is om miljarden dollars weg te houden van van de investeringsreuzen.

Sympathieke hoofdpersonages

Paul Dano (The Batman, The Fabelmans) neemt de hoofdrol van Keith Gill op zich en doet dit voortreffelijk. De range van Dano is groot, zo kan hij een liefdevolle vader (zie The Fabelmans) en een beangstige villian overtuigend spelen (zie The Batman) en ook alles tussenin hebben we zien passeren op zijn palmares. Het is niet moeilijk om direct sympathie te hebben voor zijn personage dankzij zijn oprecht spel. Pete Davidson (SNL, Meet Cute, The King of Staten Island) vertolkt de broer van Keith, die nogal een licht pestend gedrag toont naar zijn broer. Dit werkt natuurlijk enkel in het voordeel van de sympathie naar Keith Gill toe. Davidson zijn acteerwerk komt heel naturel over en toont ook vaak dat hij zijn broer wel graag ziet. Zijn personage voelt realistisch aan door niet te vervallen in een karikatuur.

© Sony Pictures Entertainment

De ‘anatagonist’ van Dumb Money is dan weer Gabe Plotkin, de oprichter van Melvin Capital Management die GameStop aan het shorten is. Seth Rogen (The Fabelmans, Superbad) neemt deze rol op zich en het is een plezier om te zien hoe Rogen de laatste jaren meer afstand neemt van de ‘stoner’-komedies en toont wat hij nog allemaal kan. Hij heeft uiteindelijk het uiterlijk van een verantwoordelijke veertiger, maar ook nog altijd zijn komische timing.

Verder zien we ook nog Nick Offerman passeren in een rol die zo ver afwijkt van Ron Swanson uit Parks and Recreation dat het even wennen wordt. Al doet het ontbreken van een snor al veel. Ook zien we nog Vincent D’Onofrio (Full Metal Jacket, The Kingpin uit Daredevil, Hawkeye en het naderende Echo), Sebastian Stan (I, Tonya, Bucky Barnes uit het MCU) en America Ferrera (Barbie, Superstore) passeren, waarmee we altijd alleen maar blij kunnen zijn.

Een tijdsdocument aan een minder leuke tijd

Binnen enkele jaren zijn we vergeten hoe de lockdowns voelden, waardoor Dumb Money minder en minder herkenbaar wordt en zo zijn kracht mogelijks zal verliezen.

Dumb Money speelt zich af in 2021, waardoor je als kijker ook sterk terug gekatapulteerd wordt naar een periode van mondmaskers en afzondering. We vonden deze periode allemaal niet leuk en GameStop was in der tijd een leuk verhaal over het gewone volk tegen de elite. Het feit dat we ons de lockdowns nog zo herinneren met zijn mogelijke eenzaamheid en radeloosheid (hoe lang gaat dit nog duren?) brengt Dumb Money dichter bij de kijker. Om deze reden komt de film ook zeker niet te vroeg uit. Binnen enkele jaren zijn we vergeten hoe de lockdowns voelden (of zijn we dat niet deels al vergeten?) waardoor Dumb Money minder en minder herkenbaar wordt en zo zijn kracht mogelijks zal verliezen.

Dumb Money speelt vanaf 29/11 in de bioscoop.

Frédéric Van den Ostende

Vooral filmliefhebber, ik zou het allemaal zelf niet beter kunnen

Recent Posts

Desolation Jones: Biohazard in aantocht

In november verschijnt er een flinke klepper bij Image Comics: Desolation Jones : The Biohazard…

2 dagen ago

Bridgerton seizoen drie review: voor de buitenbeentjes

In het derde seizoen van Bridgerton is het geen pollenseizoen, maar Polin season. Fans weten…

3 dagen ago

Hades II early access preview – een kwestie van tijd

Tot nu toe was Hades een van onze meest favoriete roguelikes. Niet enkel had deze…

4 dagen ago

The Blood Brothers Mother #1 / Space Ghost review

Het kan zijn dat DSTLRY aan jullie aandacht voorbij is gegaan. Het is een nieuwe…

6 dagen ago

Stellar Blade review: competent afgekeken

Als het op actie RPG en soulslike aankomt, is Geekster er traditiegetrouw als de kippen…

1 week ago

Kingdom of the Planet of the Apes review: hobbelig vervolg

Het is intussen 7 jaar geleden dat de reboottrilogie van Andy Serkis Planet of the…

2 weken ago