Oktober staat gekend als de Halloween-maand, waarin horror en griezelen centraal staan. Daarom gaan we dit jaar (net zoals vorig jaar) de uitdaging aan van Spooktober: 31 horror- of griezelfilms in 31 dagen. Als extra regel stellen we in dat het allemaal first time viewings zijn. Hieronder vind je het resultaat van een maand vol verschieten, lachen en gruwelen. En wie weet, misschien vind je wel iets leuk om te kijken deze Halloween of weet je wat je net niet moet kijken. Onderaan het artikel vind je ook de reviews in onze TikTok-filmpjes!
1. The Toxic Avenger (1984)
Het paradepaardje van Troma. Troma staat gekend voor zijn lowbudgetfilms, meestal in het horror-comedy genre. The Toxic Avenger is hier zeker een van hun beste voorbeelden van. Melvin Ferd Junko III wordt nogal gepest en is een verlegen conciërge. Na een brute achtervolging belandt hij in een brandend vat chemicaliën en zo is de Toxic Avenger geboren met een verminkt uiterlijk en immense superkracht.
Alles in The Toxic Avenger is over-the-top en ongeloofwaardig en dat maakt het net zo leuk. Je hebt weinig sympathie voor de personages en de meeste mensen zijn walgelijk qua persoonlijkheid. Er werden tot 2000 nog 3 vervolgen gemaakt en dit jaar komt er zelfs een reboot uit met Peter Dinklage in de hoofdrol en ondr andere Kevin Bacon en Elijah Wood in andere rollen.
2. Jigsaw (2017)
Pffff, weer een zoveelste afkooksel van het legendarische origineel. Alles na de 3de Saw-film voelt zo overbodig aan en het aantal handlangers van de Jigsaw Killer wordt echt belachelijker en belachelijker. Tijdens het kijken van deze telg uit 2017 had ik weinig hoop voor Saw X, maar de huidige reviews spreken dit blijkbaar tegen. Het grote voordeel aan Saw X zal zijn dat er geen nieuwe ‘handlangers’ meer bijkomen die alles van ervoor onderuit halen.
Te zien op Netflix en Amazon Prime.
3. Return of the Living Dead (1985)
Valt een beetje in hetzelfde genre als The Toxic Avenger. Humor primeert met een strakke tijdsduur. We volgen enkele mensen waaronder een lijkschouwer en wat tienerpunkers doorheen een gevecht tegen zombies in een klein Amerikaans stadje waarin alle zombieclichés uitvoering benoemd en gebruikt worden.
Te zien op Amazon Prime.
4. Unfriended (2014)
Vorig jaar zag ik het spirituele vervolg Unfriended: Dark Web. Gelukkig zijn beiden niet verbonden en enkel in thema en set-up gelijk.
In Unfriended houden enkele vrienden een groepsvideocall op Skype en worden ze steeds lastig gevallen door een soort hacker die de account van Laura lijkt te gebruiken. Laura was een medescholier van de vrienden die een jaar geleden zelfmoord gepleegd heeft nadat een vernederend filmpje van haar de ronde deed.
Het leuke aan Unfriended is dat het een screen-lifefilm is, dus dat enkel het laptopscherm van het hoofdpersonage zichtbaar is. Je ziet dus alles via de videochat of programma’s, Google searches etc. Searching (2018) en Missing (2023) gebruiken dezelfde techniek. Unfriended is wel een van de oudere films uit dit genre en het is opvallend hoe sterk de meeste van onze gekende apps toch veranderd zijn in die 9 jaar.
Te zien op Netflix.
5. Circle (2015)
Wat als we de eilandraad uit Expeditie Robinson in een conceptfilmpje steken?
Circle start met 50 mensen die in twee concentrische cirkels in een donkere ruimte wakker worden. Iedereen staat op een kleine cirkel. Als ze van de cirkel stappen, dan worden ze gedood door een soort straal. Ze ontdekken ook dat er elke minuut sowieso iemand random vermoord wordt door de straal. Ze ontdekken al snel dat ze allemaal kunnen stemmen wie de volgende wordt en de persoon met de meeste stemmen sterft. Al snel ontstaat er dus een gesprek/ruzie met de vraag op wie ze moeten stemmen.
Circle is een leuk concept met beperkte speelduur (87 minuten) waardoor het net altijd interessant genoeg blijft. Het is leuk om te zien hoe mensen zich anders voor doen om te blijven leven en te zien hoe sommige zaken toch naar boven komen.
Te zien op Netflix.
6. The Pyramid (2014)
Dit is een voorbeeld waarom je veel horrorfilms op streamingsdiensten niet blind moet opzetten. Ik heb deze gewoon opgezet en oh boy, dat had ik beter niet gedaan.
The Pyramid is een found footage-film met als setting een opgraving in een Egyptische piramide. Dit klinkt allemaal oké, alleen zit er iets te weinig plot in en zijn ze vergeten te zorgen dat er op zijn minst 1 personage likeable genoeg is om mee mee te leven. Ook werd found footage iets te letterlijk genomen zodat alles echt schokkerig is en beeldgewijs is dat gewoon niet zo aangenaam om naar te kijken.
Als je echt nog wilt, kan je deze kijken op Disney+.
7. Totally Killer (2023)
In de jaren ’80 werden 3 tieners brutaal vermoord door de ‘Sweet 16’-killer (steeds 16 messteken op de 16de verjaardag van het slachtoffer). In het heden wordt de moeder van het hoofdpersonage Jamie (vertolkt door Kiernan Shipka, Chilling Adventures of Sabrina) vermoord door deze seriemoordenaar na meer dan 25 jaar niet meer gemoord te hebben.
Jamie haar vriendin heeft toevallig een tijdmachine gebouwd als schoolprojectje en Jamie verstopt zich hierin wanneer ze door de moordenaar achtervolgd wordt. Ze wordt teruggestuurd naar de jaren ’80 waar ze dan maar probeert de moorden van toen te voorkomen.
Totally Killer is een leuk conceptje dat grotendeels goed uitgevoerd is met enkele minpunten, maar de humor zit wel goed. Voor een direct-to-streaming is deze meer dan geslaagd. Aangezien de horror niet echt primeert is dit een van de leukere, lichtere films van deze Spooktober.
Te zien op Amazon Prime.
8. Choose or Die (2022)
Een text-based computerspel komt bij Kayla terecht. De absurde keuzes die het spel voorstelt, blijken ook te gebeuren in het echte leven. Zo eindigt het spel op een avond waarin ze een opdienster glas laat eten en ze overlijdt. Wanneer Kayla besluit het spel te stoppen, blijkt dat ze moet verder spelen tot het einde, met alle gevolgen van dien.
Weer een Netflix direct-to-streaming met een leuk concept dat matig is uitgewerkt. Asa Butterfield (Sex Education) als ondersteunende rol is leuk maar kan Choose or Die niet boven de middelmaat trekken.
Te zien op Netflix.
9. Watcher (2022)
Het zoveelste stalkerverhaal. Het iets vernieuwende aspect aan The Watcher is dat het hoofdpersonage deze keer in een omgeving zit waar ze heel moeilijk kan communiceren. Ze is namelijk met haar man verhuisd naar Boekarest en kan geen Roemeens. De taalbarrière zorgt ervoor dat de mensen haar niet snel geloven en ook als kijker zit je weer te twijfelen of ze zelf geen spoken ziet. Een filmpje zoals Disturbia, The Burbs etc dus, maar nog best amusant gebracht.
Te zien op Netflix.
10. Black Friday (2021)
Er heerst een soort ziekte die mensen doet muteren in zombie-achtige mosters. De setting is een speelgoedwinkel op de avond van Black Friday. Kort gezegd: dit is Evil Dead in een speelgoedwinkel. Dezelfde campyness en humor en bovenal ook Bruce Campbell doet mee.
Uiteindelijk is dit niet een film die blijft hangen en de volgende dag ben je hem alweer vergeten, maar wel een leuk popcornavondje met deze Black Friday.
11. Child’s Play (2019)
Een remake van de film uit 1988. De oorsprong van Chucky werd aangepast naar de moderne tijd. Zo is het hier niet de geest van een seriemoordenaar die door voodoo in een pop terechtkomt, maar is Chucky een pop met ingebouwde AI. Chucky wil hier zijn eigenaar te letterlijk beschermen waardoor sommigen het met hun leven moeten bekopen. Dit klinkt een beetje zoals M3gan eerder dit jaar, maar deze was toch eerder.
De nieuwe oorsprong is iets te serieus naar mijn mening, zeker omdat deze franchise sterk op humor en absurdidteit steunt. Chucky ziet er ook vanaf het begin al iets te hard uit alsof hij niets goed in zich heeft. Het grote voordeel is wel dat Aubrey Plaza (Parcs and recreation, White Lotus) een grote rol heeft.
Te zien op Netflix en Streamz.
12. The Manor (2021)
Ik heb dit jaar geleerd dat Blumhouse een reeks anthologiehorrorfilms gemaakt heeft voor Amazon Prime. Deze samenwerking liep van 2020 tot 2021, hoewel enkele films al van iets vroeger dateren.
The Manor werd als laatste uitgebracht in die filmreeks. Judith moet naar een rusthuis nadat ze een beroerte heeft gehad, ook al wil ze dit niet. Ze begint al snel te vermoeden dat er iets bovennatuurlijks aan de hand is in het rusthuis en dat mogelijke mede-patiënten er iets mee te maken hebben. Maar wie gelooft haar?
Het concept van iemand die iets op het spoor is, en niemand die hem/haar/hun gelooft is niet nieuw, maar de setting van een rusthuis geeft een extra dimensie. De keuzes die de personages op het einde maken, zorgen er ook voor dat The Manor toch even blijft hangen.
Te zien op Amazon Prime.
13. The Lie (2018)
Na de ontdekking van de Blumhouse-samenwerking met Amazon Prime, ben ik direct naar hun eerste gezamelijke release gegaan.
The Lie valt onder het horroranthologielabel, maar is in mijn ogen eerder een thriller en dan nog eens een heel middelmatige. Joey King (The Princess, The Kissing Booth) haar personage, Kayla, is met haar vader (Peter Sarsgaard) aan het rijden wanneer ze haar beste vriendin mee oppikken. Ze stoppen even aan een bos en de meisjes wandelen verder. De vader hoort opeens een schreeuw en loopt snel naar de meisjes toe. Kayla zegt dat ze haar vriendin van de brug heeft geduwd. De rivier heeft sterke stroming en het is duidelijk dat ze dit niet overleefd kan hebben, maar door de sterke stroming is er ook geen lijk te vinden. Vader en dochter keren naar huis en de ouders proberen nu te beslissen wat ze moeten doen.
Te zien op Amazon Prime uiteraard.
14. Poor Things (2023)
Deze parel werd al besproken in ons artikel over Film Fest Gent. Ik wil nog even benadrukken dat dit zeker een must-see is!
15. Jeepers Creepers (2001)
In Jeepers Creepers volgen we broer en zus op roadtrip. Wanneer ze van de weg gereden worden door een aggressieve vrachtwagenchauffeur, ontdekken ze via een pijpleiding een nest van lijken die tegen de muren en plafonds genaaid zijn. Zelfs lijken van meer dan 23 jaar, oud ook al lijken ze nog vers.
Jeepers Creepers gaat verder met een goed uitgewerkte mythologie en oprecht eng monster en dat allemaal met lievelingspechvogel Justin Long (Barbarian) in de hoofdrol. Er zijn nog vervolgen gemaakt die blijkbaar allemaal niet de moeite zijn. Deze laten we dan ook links liggen.
16. A Cure for Wellness (2016)
A Cure for Wellness is een goed voorbeeld van een goede premise, maar een slechte uitvoering. Het basisidee dat er een wellness in Oostenrijk is waar mensen niet van terugkomen omdat het er zo goed is, klinkt alvast interessant. De langzaam ontwikkelende onthulling van wat er aan de hand is, zit goed in elkaar. Maar de nadruk ligt hier op langzaam. Maar echt langzaam. A Cure for Wellness duurt bijna 2,5 uur en had hetzelfde kunnen vertellen in een uur minder. Maar met Jason Isaacs (Lucius Malfoy, Harry Potter) en Mia Goth (X, Pearl) in de cast, zijn we al iets milder.
Te zien op Amazon Prime en Disney+.
17. Species II (1998)
Het vervolg op Species, dat wel een betere film was dan dit tweede deel. Ook hier zitten we met een parasitaire alien van Mars die zich wil voortplanten via de mensheid. Met het lichaam van Eva uit de eerste Species-film, werd een mutatie gecreëerd tussen mens en alien, die mee in de strijd wordt gesmeten. Het verhaal zit vol plotholes, maar er gebeurt continu iets, waardoor het wel vooruit gaat.
Te zien op Amazon Prime.
18. Censor (2021)
Enid is een filmcensor in de jaren 80. Ze bepaalt dus mee welke films vertoond mogen worden en wat de leeftijdsgrenzen zijn. Wanneer ze een film bekijkt van een nieuwe regisseur lijkt dit verhaal nogal letterlijk op de onopgeloste verdwijning van Enid haar zus van zoveel jaren geleden. Er lijken details in te zitten die enkel de dader zou kunnen weten. Ze besluit dit dan ook dieper te bekijken met alle gevolgen van dien.
Censor is het regiedebuut van Prano Baly-Bond en is direct een stevig debuut. Je kan ervan genieten op Amazon Prime.
19. Nocturne (2020)
Nogmaals een samenwerking tussen Blumhouse en Amazon Prime. De hoofdrol gaat deze keer naar Sydney Sweeney (Euphoria).
Nocture vertelt het verhaal van Juliet, die altijd een beetje onderdoet voor haar tweelingzus. Wanneer er een plaats vrijkomt in het schooloptreden omdat de pianist zelfmoord heeft gepleegd, besluiten beide zussen auditie te doen. Juliet vindt het notitieschriftje van Moira, de pianiste die zelfmoord pleegde, en gaat hiermee aan de slag. En we weten allemaal dat dat geen goed idee is.
Nocture kan je niet echt vernieuwend noemen, maar echt vervelen doet het ook niet. Ik denk dat deze pal op de middelmaat valt.
Te zien op Amazon Prime.
20. Slender Man (2018)
Dat er van het internetfenomeen Slender Man een film gemaakt zou worden, kon niet uitblijven. In 2018 was het dan zo ver met onder andere Joey King in de hoofdrol. Het tempo zit volledig verkeerd, er lijkt zoveel in geknipt te zijn dat al de fun weg is en er enkele onnozele scenes overblijven met nauwelijks enige samenhang. Meer woorden ga ik er ook niet aan vuilmaken.
Te zien op Netlfix, maar niet aan te raden.
21. Vivarium (2019)
Vivarium met de immer geniale Jesse Eisenberg is eigenlijk een 97 minuten durende Black Mirror-aflevering.
We volgen een jong koppel op huizenjacht waar ze na een huisbezoek opeens in een locatie-loop belanden. Het is eens iets anders dan een time-loop. Al snel vinden ze een baby met de boodschap deze op te voeden waardoor we in een soort koekoeksscenario terecht komen waarvan we niet weten wie of wat de ‘parasiet’ is.
In Vivaruim zien we hoe beide mensen anders omgaan met deze benepen situatie en je voelt de stress die beiden ervaren door het scherm.
22. Black Box (2020)
Dit is de laatste samenwerking tussen Blumhouse en Amazon Prime die ik deze Spooktober zag. Ook dit is eigenlijk een langgerekte Black Mirror-aflevering.
In Black Box volgen we Nolan die zijn geheugen en vrouw verloor in een auto-ongeluk. Dit maakt zijn leven als alleenstaande vader niet makkelijk dus hij besluit een experimentele behandeling te ondergaan waardoor naar boven komt dat er meer gemoeid is met het auto-ongeluk dan we dachten.
Het concept waar Black Box op teert kruipt wel onder de huid en wordt op het randje van net niet te lang uitgesponnen. Zeker een kijkbeurt waard op Amazon Prime.
23. The Rocky Horror Picture Show (1975)
Frankenstien, the musiscal! Dat is een beetje de beste manier om The Rocky Horror Picture Show te omschrijven. Het is een knotsgek avontuur met gemaakte monsters, een beetje seks en veel plezier. Tim Curry geeft zich volledig en Susan Sarandon lijkt zich ook te amuseren.
The Rocky Horror Picture Show is terecht een klassieker en ik denk vooral leuk om in groep te kijken! Ideaal voor een avondje met vrienden en te vinden op Disney+!
24. Sinister (2012)
Een horrorfilm van Scott Derrickson (Doctor Strange, The Black Phone) met in de hoofdrol all-time favourite Ethan Hawke (ook The Black Phone, Before-trilogie). Dat kan alleen maar meevallen en dat blijkt ook zo te zijn.
Ethan Hawke speelt een true-crime schrijver die mee verhuist met de crime-scenes die hij analyseert. In zijn nieuwe huis vindt hij video’s die hem verder kunnen helpen, maar mogelijk brengt dit hem en zijn familie op de radar van iets bovennatuurlijks…
25. Hubie Halloween (2020)
Een Netflix-film met Adam Sandler, altijd riskant. Hubie Halloween is zeker niet zijn beste film, maar ook zeker niet zijn slechtste.
Adam Sandler speelt de titulaire Hubie die een lichte mentale achterstand heeft en nogal een fascinatie voor Halloween. Hij doet geen vlieg kwaad maar toch wordt hij door veel mensen slecht behandeld. Op Halloween geeft een wijkagent hem een nepfunctie om criminaliteit te rapporteren, voornamelijk om van Hubie zijn gezaag af te zijn. Als er dan ook effectief een kidknapper blijkt bezig te zijn, lijkt niemand Hubie te geloven…
Al bij al een zeer amusante griezelfilm waar het vooral degoutant is hoe sommige mensen omgaan met Hubie.
Te zien op Netflix.
26. Green Room (2015)
Een punkband speelt door omstandigheden even een setje in een zaal vol skinheads. Wanneer ze willen vertrekken, ontdekken ze backstage dat een vrouw neergestoken is en voor ze het weten zitten ze zelf gevangen tussen de skinheads, die de schuld in hun schoenen willen schuiven.
Ook dit is eerder een thriller dan horror, maar wel een verdomd goeie thriller. Maar het belangrijkste is dat het hoofd van de skinheadbende vertolkt wordt door Patrick Stewart en willen we dat niet allemaal zien?
Te bekijken op Streamz.
27. No One Will Save You (2023)
Een kleinschalige versie van een alien invasion. In deze sciencefictionhorrorfilm volgen we Bryn, vertolkt door Kaitlyn Dever (Booksmart, Unbelievable). Gezien zij ongeveer het enige echte personage is in de film, draagt ze heel No One Will Save You en dat doet ze supergoed. De aliens zijn heel standaard, zoals een kind ze zou tekenen en dat is ook eens leuk. Het verhaal is heel rechtlijnig en leuk om te volgen hoewel het einde een beetje teleur stelt naar mijn mening.
Jammer dat Disney het rechtstreeks op streaming heeft gedropt en niet even een bioscooprelease gegeven heeft.
28. Death Becomes Her (1992)
Een satirische komedie met onder andere Meryl Streep, Goldie Hawn en Bruce Willis. Death Becomes Her gaat over 2 vrouwen die in een eeuwige competitie over schoonheid belanden. Bruces Willis speelt een plastische chirurg waar beide vrouwen voor vechten, zo ongeveer toch. In Death Becomes Her heeft Bruce Willis een haardos en dat is altijd leuk, maar vooral hij acteert hier echt in, iets wat we naar het einde van zijn carrière natuurlijk minder zagen. Death Becomes Her is over-the-top en heeft niet zoveel diepgang of nuance, maar is wel kostelijk amusant!
29. Greta (2018)
Een leuke versie van het sociopaatverhaal. Chloë Grace Moretz speelt fenomenaal als jonge vrouw die bevriend raakt met de oudere Greta en al snel blijkt niet alles wat het lijkt. Dit is ook eerder een thriller, maar hij kruipt toch sterk onder je vel.
Te bekijken op Amazon Prime!
30. Most Likely to Die (2015)
Tien jaar na afstuderen komt een groepje jongvolwassenen samen voor hun reünie en in hun jaarboek zien ze dat ze een mopje hadden uitgehaald met een andere student door het onderschrift aan te passen naar ‘most likely to die’. Het slachtoffer kon hier niet goed mee overweg en wanneer later een geweer in zijn kluisje wordt gevonden, wordt hij opgenomen.
Raar maar waar, beginnen er mensen te sterven tijdens de reünie op een manier die te maken heeft met hun ‘most likely to‘. Most Likely to Die volgt een generische formule waardoor alle ziel eruit wordt gezogen en we met een zeer ondermaatse slasher achterblijven.
31. Maniac (2012)
Elijah Wood speelt een seriemoordenaar die vrouwen scalpeert en dan hun haar vastmaakt aan mannequins. Dit heeft te maken met zijn getroebleerde jeugd en het feit dat zijn enige positieve herinneringen bestaan uit het kammen van het haar van zijn moeder. Na een tijdje komt hij een vrouw tegen waarmee hij mogelijks een vriendschapsband kan opbouwen.
Maniac is een remake van de gelijknamige film uit 1980. Hetgene Maniac speciaal maakt, is dat hij in eerste persoon gefilmd is. We zien Elijah Wood dus meestal enkel als hij in een spiegel kijkt ofzo. Voor de rest horen we hem wel en zien we wat hij ziet. Dit zorgt voor een bevreemdende empathie voor de moordenaar.
Te zien op Amazon Prime.