Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Het verhaal van God of War

Over een goede week kunnen we ons eindelijk wagen aan God of War Ragnarök, het vervolg op het briljante God of War uit 2018. Om ons er goed op voor te bereiden, leek het een interessant idee om het plot van het spel uit 2018 nog even te herhalen. Hoe zat het nu ook alweer met Kratos en Atreus? Is Freya vriend of vijand? Waarom is Odin zo’n zak? Heeft de Noorse mythologie niet al een oorlogsgod? Neem gerust een stoop mede en zet je bij het haardvuur, Geekster legt het allemaal voor jullie uit.

Uiteraard bevat dit artikel spoilers voor heel de God of War-serie.

Griekenland: God of War 1-3 (en spin-offs)

Kratos, een van de vele zonen van de Griekse oppergod Zeus, slaagt erin de oorlogsgod Ares te verslaan. Dit doet hij uit woede en wraak omdat zijn voorganger Ares hem wel speciale magische kettingzwaarden, de Blades of Chaos, heeft gegeven, maar hem ook gemanipuleerd heeft tot het doden van zijn vrouw en dochter. Nadat hij Ares verslagen heeft, wordt Kratos de nieuwe God of War. De oppergod Zeus wordt echter paranoïde door de steeds terugkerende cyclus van kinderen die hun ouders doden (wat hij zelf ook gedaan had met zijn vader) en probeert zijn zoon Kratos te verraden en permanent te doden. Een woedende Kratos kan, geholpen en gemanipuleerd door Athena, uiteindelijk wraak nemen op Zeus, maar doodt in de tussentijd zo goed als het hele Griekse Pantheon en verpest zo de hele Griekse wereld. Hij beseft wat zijn woede heeft voortgebracht en trekt weg uit Griekenland. Na een aantal pogingen om te ontsnappen aan zijn steeds terugkerende Blades of Chaos, vestigt hij zich in het Noorden. Daar leert hij een stervelinge, Faye, kennen. Ze beginnen een relatie, ondanks dat Faye te weten komt dat Kratos een god is, en wonen in een hut in een afgelegen bos. Intussen leert Kratos zijn woede te bedwingen of enkel te gebruiken wanneer het nodig is. Ze krijgen even later een zoon, Atreus. Kratos is echter geen ideale vader en is niet aanwezig voor de opvoeding van zijn nieuwe telg.

God of War past
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Het Noorden: God of War 2018

Wanneer Faye overlijdt, hakt Kratos met een bijl die hij van haar gekregen heeft, de met ijs betoverde Leviathan Axe, speciale bomen om zoals ze hem gevraagd had en gebruikt deze om samen met Atreus haar lichaam te cremeren. Haar laatste verzoek was verder nog dat hij haar as zou strooien van de hoogste top in alle Werelden. Voor ze vertrekken wordt Kratos bij hun huis aangevallen door een Vreemdeling die goddelijke krachten lijkt te hebben. Na een zwaar gevecht kan Kratos zijn nek breken en hem in een ravijn laten vallen. Samen met Atreus trekt hij erop uit om de hoogste top in hun Wereld te bereiken. Onderweg leren ze elkaar kennen en probeert Kratos lessen aan Atreus mee te geven over het controleren van je woede en het gedisciplineerd toepassen van geweld. Hij vertelt hem echter niet dat hij (en dus ook Atreus) eigenlijk een god is. Het gaat intussen niet goed met de wereld, want niet alleen zijn er monsters, maar de doden keren ook terug om alles en iedereen te bevechten terwijl de Noorse goden, de Aesir, onder leiding van Odin niet veel lijken te doen.

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Ze ontmoeten ook de in twist levende dwergen Brok en Sindri, de massieve slang Jörmungandr (die Atreus lijkt te herkennen en de laatste Reus in Midgard is) en de Witch of the Woods, die begrijpt dat Kratos goddelijk is en hen helpt wanneer ze een omleiding moeten maken langs de Wereld van de elfen, Alfheim, om daarna in hun eigen wereld, Midgard, verder te kunnen naar de top van de berg. Op weg naar de top redden ze Sindri van een draak en krijgen ze als beloning een bundel pijlen gemaakt van maretak. Kratos breekt er een om de kapotte riem van de pijlenkoker van Atreus te maken voor ze verder trekken naar de top.

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Daar aangekomen merken ze dat de Vreemdeling uit hun bos terug levend is en een eenogige gevangene in een boom ondervraagt. De Vreemdeling blijkt de onsterfelijke Baldur te zijn, zoon van Odin en van de godin Freya. Wanneer hij niet de antwoorden krijgt die hij nodig heeft, vertrekt Baldur weer samen met Magni en Modi, zonen van de dondergod Thor. Dit geeft Kratos en Atreus de kans om te praten met de man in de boom, Mimir. Hij vertelt hen dat ze weliswaar op de hoogste top in Midgard zijn, maar niet de hoogste top in alle Werelden. Deze is namelijk te vinden in Jötunheim, de wereld van de Reuzen. Deze wereld is echter onbereikbaar sinds de Reuzen hun wereld afgesloten hebben van de rest om zich te beschermen tegen Odin en zijn Aesir. 

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Goddelijke problemen

Mimir zegt hen te kunnen helpen maar vraagt Kratos om hem te bevrijden door zijn hoofd af te hakken. Hij geeft Kratos ook nog de raad om Atreus over zijn goddelijkheid te vertellen, maar Kratos wil hier niet op ingaan. Kratos en Atreus brengen het hoofd van Mimir naar de Witch of the Woods, die hem terug tot leven wekt. Voor ze dat doet, merkt ze plotseling de pijlen van maretak op en dwingt Atreus om deze weg te doen, hoewel ze de maretak waarmee Kratos de riem van zijn pijlenkoker op zijn borst heeft gerepareerd niet, opmerkt. Wanneer het hoofd van Mimir terug leeft, leren Kratos en Atreus dat de Witch of the Woods eigenlijk Freya is. Ze komt uit de wereld Vanaheim, maar het huwelijk dat Mimir vroeger geregeld had tussen Odin en Freya ontspoorde en Odin zorgde ervoor dat ze niet meer kon vechten en ook nooit terug kon gaan naar haar eigen wereld, waar ze nu als verraadster wordt aanzien. Alweer krijgt Kratos subtiel het advies om de waarheid aan Atreus te vertellen, en alweer negeert hij dit.

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Kratos en Atreus trekken er samen met het hoofd van Mimir op uit om een pad naar Jötunheim te vinden. Van Mimir leren ze dat Odin, belust op kennis en macht, er alles aan probeert te doen om Ragnarök, de laatste strijd en de dood van de Noorse goden, te vermijden. Om dit te doen heeft hij meerdere vreselijke daden begaan. Zo viel hij bijvoorbeeld de Reuzen met de hulp van Thor aan in een poging hun vaardigheid om de toekomst te voorspellen te bemachtigen en verraadde hij Freya en alle andere inwoners van Vanaheim om al hun magie in zijn bezit te krijgen. Kratos en Atreus worden aangevallen door Magni en Modi, en na een kortstondig gevecht kan Kratos Magni doden, wat Modi op de vlucht drijft. Mimir leidt hen naar de tempel van de Noorse God of War Tyr. In tegenstelling tot wat zijn titel doet vermoeden, is Tyr niet belust op strijd of conflict en probeerde hij met iedereen, zo ook de Reuzen, in vrede te leven. Hij bezocht niet enkel verschillende locaties op Midgard, maar kon zich ook tussen de verschillende werelden begeven. Intussen is hij echter verdwenen.

God of War Tyr
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

In de tempel van Tyr worden Kratos en Atreus alweer aangevallen door Modi. Ze kunnen hem verslaan, maar tijdens het gevecht wordt Atreus woedend en bezwijkt hij plots aan een zware ziekte. Freya vertelt Kratos dat dit komt omdat Atreus nooit de waarheid heeft gehoord en een god is die denkt een sterveling te zijn. Ze stuurt hem naar Helheim, de bevroren Wereld van de doden op zoek naar een ingrediënt om Atreus beter te maken. Om dit te kunnen overleven moet Kratos echter zijn oude Blades of Chaos weer bovenhalen en gebruiken. Hij negeert zowel de hem uitdagende geest van Athena als de herinnering aan zijn vader Zeus en nadat hij en Mimir geleerd hebben dat er meer doden zijn dan Helheim aankan en daardoor de doden terugkeren naar Midgard, slaagt hij in zijn missie. Nadat Freya Atreus kan genezen, vertelt Kratos hem eindelijk dat hij een God is, waarna Atreus beetje bij beetje brutaler en arroganter wordt. Ze komen Modi alweer tegen en deze keer doodt Atreus hem, tegen de wil van Kratos in. Kratos probeert hem duidelijk te maken dat, hoewel ze goden zijn, ze net dáárom beter moeten zijn dan de andere goden, maar zijn pleidooi valt op dovemansoren. Ze slagen erin om het pad naar Jötunheim te openen, maar worden aangevallen door Baldur. Terwijl Kratos tegen hem vecht, breekt hij per ongeluk het pas geopende pad.

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

De cyclus verbroken?

Kratos en Atreus komen door het gevecht met Baldur alweer in Helheim terecht, waar ze leren dat Freya de moeder van Baldur is. Omdat er voorspeld was dat Baldur een onnodige dood zou sterven, had ze hem met een spreuk onsterfelijk gemaakt (en ervoor gezorgd dat niemand zou beseffen wat er gebeurd was en ook geen middel zou kennen om hem terug sterfelijk te maken). Hierdoor kon Baldur echter niets meer voelen, waarna hij zijn moeder begon te haten. Kratos en Atreus leggen hun geschillen bij en kunnen ontsnappen uit Helheim. Ze reizen om sterker te worden doorheen Midgard, Niflheim (de Wereld van mist) en Muspelheim (de Wereld van vuur), waar ze van het zwaard van de Vuurreus Surtr moeilijke opdrachten krijgen om zichzelf te bewijzen. Tijdens hun avonturen zorgen ze er niet enkel voor dat Brok en Sindri het weer goed maken met elkaar en terug beginnen samen te werken, maar bevrijden ze ook een aantal draken. Daarnaast bekampen ze de geesten van de Walkuren (of Valkyries). Deze krijgsters werden oorspronkelijk geleid door Freya en moeten normaal gezien de waardige doden naar het hiernamaals Valhalla brengen. Nadat Odin Freya echter vervloekt had en haar vleugels afgenomen had, maakte hij ook de Valkyries gek, waardoor ze hun taak niet meer konden doen en alle doden naar Helheim gingen. Om haar mede-Valkyries te beschermen had hun nieuwe leidster, Sigrun, hen gevangen gezet voor ze ook zelf gek werd. Kratos en Atreus kunnen alle geesten van de Valkyries echter na zeer dodelijke gevechten bevrijden.

God of War Sigrun
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Om terug tot in Jötunheim te raken, varen ze in de buik van een gewillige Jörmungandr om het andere oog van Mimir te vinden zodat hij met zijn beide ogen de weg naar de Wereld van de Reuzen weer kan helpen te openen. Ze worden echter aangevallen door Baldur. Geïnspireerd door de relatie tussen Kratos en Atreus verschijnt ook Freya in een poging met haar zoon te praten of om hem ten minste te beschermen. Tijdens het gevecht slaat Baldur op de maretak die op de borst van Atreus hangt en wordt zo sterfelijk. Kratos en Atreus kunnen Baldur verslaan, maar willen hem niet doden. Wanneer hij echter te kennen geeft dat hij Freya wil doden en zij hiermee instemt en Kratos smeekt om haar zoon te laten begaan, wil Kratos de cyclus van kinderen die hun ouders doden verbreken en breekt hij Baldurs nek voor een laatste (en definitieve) keer. Net voor hij sterft (wat hij niet zo erg lijkt te vinden), voelt Baldur sneeuw op zijn gezicht vallen. Freya is woedend en zweert zich op Kratos en Atreus te zullen wreken. Daarna vertelt Kratos Atreus dat hij niet enkel een Griekse god is, maar ook zijn vader Zeus (en andere goden en onschuldigen) gedood heeft. Alweer benadrukt hij dat ze als goden beter kunnen en moeten zijn.

God of War Freya
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Eindelijk bereiken Kratos en Atreus met de hulp van Mimir Jötunheim. Daar leren ze niet enkel dat alle Reuzen gestorven zijn, maar komen ze tot hun verbazing te weten dat heel hun reis voorspeld was en op muurschilderingen afgebeeld staat. Faye blijkt zelf een Reus geweest te zijn die op Midgard was gebleven, wat Atreus tot zowel god als Reus maakt. Faye had aan Kratos gevraagd bepaalde bomen om te hakken voor haar crematie, wat ervoor zorgde dat de magie die hen verborgen hield verdween. Ze wist waar haar man en zoon zouden komen tijdens hun tocht naar Jötunheim en had overal markeringen achtergelaten om hen te leiden. Baldur had daarna Kratos aangevallen omdat hij op bevel van Odin op zoek was naar iemand die de weg naar Jötunheim kende, niet wetende dat hij eigenlijk de net gestorven Faye zocht. Zonder dat Atreus het merkt, ziet Kratos een laatste muurschildering waarin hij sterft in de armen van zijn zoon. Nadat ze eindelijk de as van Faye hebben gestrooid, merkt Atreus op dat de Reuzen een andere naam voor hem hadden: Loki.

© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Op naar God of War Ragnarök

God of War Loki
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Mimir vertelt Kratos en Atreus dat de echte naam van Faye eigenlijk Laufey the Just was. Ook is Freya op zoek naar haar door Odin afgenomen vleugels (hoewel Mimir hoopt dat ze gewoon tijd nodig heeft om de dood van haar zoon te verwerken) en is overal in Midgard sneeuw beginnen vallen. Het is honderden jaren voor het voorspeld was, maar Fimbulwinter is eindelijk begonnen, de winter die het begin betekent van Ragnarök. Eindelijk kunnen Kratos en Atreus terugkeren naar huis. In zijn slaap droomt Atreus echter dat ze bezoek krijgen van iemand die het niet zo best met hen voorheeft: Thor…

God of War Thor
© Santa Monica Studio, Sony Interactive Entertainment

Geïnteresseerd in God of War of in onze story recaps?

Total
16
Shares
Gerelateerde artikels