Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Het verhaal van Uncharted 1-3

De Uncharted: Legacy of Thieves Collection is net uit op PS5 en zal binnenkort ook te spelen zijn op pc. Deze collectie bestaat uit Uncharted 4: A Thief’s End en de standalone Uncharted: The Lost Legacy. Natuurlijk zijn dit niet de eerste avonturen van de schattenzoeker Nathan Drake, maar niet iedereen die nu de nieuwe collectie speelt zal op de hoogte zijn van het verhaal van Uncharted 1-3. Hoog tijd om eens even stil te staan bij de vorige games en een overzicht te maken van hoe het leven van deze moderne Indiana Jones er nu weer uitzag. In dit artikel focussen we ons op de PS3-trilogie en laten we de overige games, comics en andere media even met rust. Spoiler warning!

Uncharted: Drake’s Fortune

In het eerste spel maken we voor de eerste keer kennis met onze avonturier en massamoordenaar Nathan “Nate” Drake. Dankzij de ring van zijn “voorvader”, de beroemde avonturier Sir Francis Drake, vindt Nate samen met journaliste Elena Fisher op de bodem van de oceaan bij Panama een lege kist met daarin het dagboek van Sir Francis. Voor ze door moderne piraten kunnen gevangen genomen of gedood worden, wordt het duo gered door Victor “Sully” Sullivan, Drake’s mentor, partner in crime en belever van een groter aantal “romantische” escapades dan gezond kan zijn. In het dagboek vinden de avonturiers aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat Sir Francis de locatie had gevonden van El (goddamn) Dorado, niet een legendarische city of gold, maar een groot en zeer waardevol gouden standbeeld.

uncharted
Uncharted™: The Nathan Drake Collection_20151023181737

Drake en Sully dumpen Elena zo snel ze kunnen en trekken erop uit om het standbeeld te zoeken. In een bovenop een waterval gestrande Nazi-onderzeeër (don’t ask…) in het Amazonewoud vindt Drake verdere aanwijzingen, maar voor ze deze kunnen volgen, wordt Sully neergeschoten door Roman en Navarro, twee concurrent-schattenjagers met minder principes. Samen met Elena (die hem was gevolgd) vlucht Drake en vliegt hij naar het eiland waar El Dorado te vinden moet zijn.

© Sony, Naughty Dog

Na verdere aanwijzingen gevonden te hebben en nog een concurrent-schattenjager, Eddie Raja, ontmoet en bestreden te hebben, ontdekt het duo dat Sully nog leeft en nu door Roman gedwongen wordt het standbeeld te vinden. In de ruines van het eiland vindt Drake het lichaam van zijn voorvader, en moet hij opeens vechten tegen zeer agressieve en ogenschijnlijk semi-bovennatuurlijke wezens die iedereen aanvallen en Eddy doden. Hij ontdekt ook een oude Nazi-basis en leert dat de agressieve wezens de originele Spaanse troepen van in de tijd van zijn voorvader zijn. Er rust immers een “vloek” op het standbeeld: het verandert mensen in echte breinloze berserkers. Sir Francis wou eeuwen geleden niet dat het standbeeld het eiland zou verlaten en werd, toen hij ernaar terugkeerde (na overal clues achtergelaten te hebben…), door de gemuteerde mensen gedood.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Drake, Elena en Sully zijn uiteindelijk getuige van hoe Roman, aangespoord door Navarro, het standbeeld vindt en probeert te openen. Het was echter allemaal een plan van Navarro, die Roman neerschiet nadat hij gezien heeft dat (het gas in) het standbeeld nog steeds werkt, en zelf met het standbeeld probeert te ontsnappen om het als wapen te kunnen verkopen. Drake achtervolgt hem en kan ervoor zorgen dat Navarro samen met El Dorado tenondergaat in de oceaan. Het standbeeld is verloren, maar Drake en Elena hebben elkaar leren kennen, en Sully heeft toch nog best wat goud en andere schatten van het eiland kunnen meenemen. Eind goed al goed.

© Sony, Naughty Dog

Uncharted 2: Among Thieves

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Drake wordt gewond wakker in een treinwagon die over de rand van een besneeuwde berg hangt. Hij kan zich uit de hachelijke situatie bevrijden en valt flauw terwijl hij een flashback krijgt. Een paar maanden eerder werd hij door twee andere schattenzoekers, Harry Flynn en Chloe Frazer, ingehuurd om een mongoolse olielamp uit een Turks museum te ontvreemden. Deze olielamp kon hen immers leiden naar de verdwenen vloot van Marco Polo, de mogelijke locatie van het befaamde Shambala en de mythische Cintimani Stone die onsterfelijkheid kan bieden. Eenmaal de olielamp in zijn bezit is, verraadde Flynn Drake echter en verdween onze held voor een paar maanden achter Turkse tralies. 

© Sony, Naughty Dog

Uiteindelijk werd hij bevrijd door Sully en Chloe, die hem vertelden dat Flynn de hulp ingeroepen had van warlord Zoran Lazarevic. Sully en Drake infiltreerden het kamp van Lazarevic en leerden dat de weg naar Shambala in Nepal kon gevonden worden. Samen met Chloe trok Drake naar een stadje in Nepal dat door de mannen van Lazarevic ingenomen was. Daar ontmoetten ze Elena, die nu een reportage aan het maken was over de bezette stad. Nadat ze ontdekt hadden dat Shambala in de bergen gelocaliseerd was, werden ze door Lazarevic aangevallen en werd Elena’s cameraman, Jeff, gedood. Chloe deed alsof ze hen gevonden had en kon zo haar rol van dubbelagente blijven spelen. Drake en Elena konden ontsnappen, achtervolgden Lazarevic en Flynn doorheen het stadje, en Drake kon nog net op de trein springen waarmee de schavuiten in de bergen wouden trekken. Een heleboel lijken, explosies en een kapotte helikopter later werd Drake wakker in de trein en gaat het verhaal verder.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Een uitgeputte Drake wordt gevonden door een Tibetaanse bergbewoner, Tenzin, die hem meeneemt naar zijn klein en idyllisch dorpje, vol met voetballende kinderen en yaks die geaaid moeten worden. Daar vindt Drake Elena terug en ontmoet hij Karl Shäfer, een vriendelijk ex-Nazi (jup, daar zijn ze weer) die decennia geleden ook al probeerde de Cintimani Stone te vinden. Drake en Tenzin trekken een mooi doch gevaarlijk ijslandschap in en worden door vreemde blauwe reuzen aangevallen. Ze leren dat Shäfer zijn mede-Nazi’s jaren geleden gedood heeft om ervoor te zorgen dat ze de steen niet zouden vinden.

© Sony, Naughty Dog

Het dorpje van Tenzin wordt aangevallen door de troepen van Lazarevic en Shäfer wordt door hen ontvoerd en meegenomen naar een klooster verder in de bergen. Drake en Elena achtervolgen hen, maar voor Shäfer is het te laat. Met zijn laatste woorden vraagt hij Drake om de steen de vernielen. Drake en Elena kunnen onder het klooster de geheime weg naar Shambala vinden, maar worden, samen met Chloe, door Lazarevic en Flynn gevangen genomen. Wanneer de hele groep Shambala betreedt, worden ze weer aangevallen door de blauwe wezens, die echter gewoon vermomde bergbewoners blijken te zijn die de steen willen bewaken. De Cintimanni Stone is bovendien geen echte steen, maar een grote brok blauw hars in het midden van een oeroude tree of life. Door het sap van deze boom te drinken, kan men bijzonder sterk en bijna onsterfelijk worden.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Een door Lazaravic dodelijk verwonde Flynn probeert met een granaat zoveel mogelijk slachtoffers te maken en kan Elena zwaar verwonden. Terwijl Chloe bij haar blijft, achtervolgt Drake Lazarevic tot in het midden van Shambala. Daar kan de warlord drinken van het sap, maar wordt hij toch na een lang gevecht door Drake verslagen. Door alle explosies en gevechten stort Shambala ineen, waardoor de Cintimanni Stone voorgoed verloren is. Terug in het dorpje van Tenzin blijft Drake bij Elena terwijl ze herstelt van haar wonden.

© Sony, Naughty Dog

Tussen Uncharted 2 en 3 trouwen Drake en Elena, maar de verlokkingen van avontuur en mogelijke schatten blijken te groot. Drake verlaat Elena en verliest zijn trouwring.

Uncharted 3: Drake’s Deception

Drake en Sully ontmoeten in Londen een zekere Talbot, die Drakes ring probeert te kopen. Net voor de deal kan doorgaan beschuldigen Drake en Sully Talbot ervan hen met vals geld te willen betalen. Na een uitgebreid vuistgevecht wordt ons duo geconfronteerd door Talbots baas, Katherine Marlowe, die de ring steelt. Drake en Sully worden door Charlie Cutter, een van de mannen van Marlowe, neergeschoten en voor dood achtergelaten. Een flashback leert ons dat lang geleden een vijftienjarige Drake de ring van Sir Francis vond in een museum in Colombia, maar dat ook Marlowe toen al op de ring uit was. Net voor haar mannen Drake konden doden, verraadde Sully, die op dat moment voor Marlowe werkte, haar en redde hij de jonge Drake, die vanaf dan zijn protégé werd. Deze flashback is overigens niet de enige knipoog naar Indiana Jones and the Last Crusade in dit spel.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Heel de deal met Talbot en het neerschieten door Cutter blijkt deel te zijn van een plan van Drake en Sully. Cutter is eigenlijk hun vriend, en nu ze dood gewaand worden, kunnen Drake, Sully, Cutter en Chloe Marlowe volgen naar haar schuilplaats. Nadat Marlowe ontdekt dat de ring die ze gestolen heeft fake is, kan Drake het astrolabium dat Marlowe ook uit het museum in Colombia gestolen had op zijn beurt terugstelen en gebruiken en ontdekt hij een oude kaart van Sir Francis. Deze laatste was immers bevolen door Queen Elizabeth I om in het Midden-Oosten de legendarische stad Ubar (ook gekend als Iram of the Pillars) te vinden. Verdere aanwijzingen moeten verstopt zijn in kruisvaardersgraven in Syrië en in Frankrijk. De groep splitst zich op: Drake en Sully gaan naar Frankrijk, en Chloe en Cutter trekken naar Syrië. 

© Sony, Naughty Dog

In Frankrijk vinden ze diep in een kasteel vol met dodelijke spinnen een halve amulet, maar deze wordt hen door Talbot ontvreemd. Drake en Sully kunnen nog net ontsnappen terwijl het kasteel in de vlammen opgaat en beslissen zo snel mogelijk naar Syrië te gaan om hun vrienden te waarschuwen. Daar leren ze van Chloe en Cutter dat Marlowe aan het hoofd staat van een geheime orde opgericht door Elizabeth I, en dat het hun doel is via angst andere mensen te controleren. Hoewel ze bevochten worden door de troepen van Marlowe, kunnen onze helden toch temidden van een tombe met nog meer spinnen de tweede helft van de amulet vinden en leren ze dat ze de volgende clue in Jemen moeten zoeken.

© Sony, Naughty Dog

Sully kan Drake overtuigen om in Jemen de hulp van Elena in te roepen. Hoewel haar reünie met Drake niet bepaald warm genoemd kan worden – ze draagt enkel haar trouwring nog omdat dat haar als jonge alleenstaande vrouw helpt in het Midden-Oosten – besluit ze toch om hen te helpen. In een ondergrondse ruïne in Jemen leren ze dat Ubar in het midden van de Rub al Khali-woestijn moet gezocht worden. Een sterrenkaart geeft de exacte locatie weer, en Sully neemt de taak op zich om dit te onthouden (in plaats van het op te schrijven op een gemakkelijk te stelen papier). Na alweer door spinnen aangevallen te worden, wordt Drake geraakt door een pijltje met hallucinerend gif.

Na een kleine drug trip wordt hij wakker aan een tafeltje naast Marlowe, die rustig vertelt wat ze over hem te weten is gekomen. De grootste onthulling is dat Drake helemaal niet de nakomeling van Sir Francis blijkt te zijn, maar dat hij eerder uit bewondering voor de man diens naam en titel op zich heeft genomen (en mogelijk omdat het weeshuis waarin hij vanaf zijn vijfde levensjaar terechtkwam genoemd was naar Sint Franciscus, oftewel Saint Francis). Drake weigert om Marlowe te helpen en wordt na een korte ontsnappingspoging gevangengenomen door een piraat, Rameses. Hij kan op spectaculaire wijze ontsnappen van diens boot en spoelt terug aan in Jemen, waar hij Elena kan terugvinden.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Elena heeft ondertussen niet stilgezeten: Sully is immers in de handen van Marlowe, en zal in een konvooi naar de woestijn gebracht worden om Ubar te vinden. Het konvooi moet echter bevoorraad worden, en Drake slaagt erin om als verstekeling mee te vliegen op het vliegtuig dat via parachutes extra materiaal zal laten vallen. Drake zou Drake echter niet zijn als dat probleemloos zou lukken, en na een gevecht en meerdere explosies op het vliegtuig, stort het vliegtuig neer en komt Drake terecht in het midden van de Rub al Khali. Daar strompelt hij rond in de hitte en na een aantal hallucinaties, kan hij toch in een verlaten stad water vinden.

In deze stad zitten echter ook een aantal troepen van Marlowe, maar voor ze Drake kunnen doden worden ze aangevallen door een groep plaatselijke krijgers te paard. De leider van deze groep, Salim, vertelt Drake dat Ubar vervloekt is, dat koning Salomon er ooit een boosaardige Djinn heeft opgesloten in een koperen pot, en dat zijn groep de stad beschermt tegen buitenstaanders (ze noemen zichzelf net niet The Brotherhood of the Cruciform Sword, maar je ziet waar de inspiratie is vandaan gekomen). Met behulp van Salim valt Drake te paard het konvooi van Marlowe aan en kan hij zijn vaderfiguur, Henry Jones Senior, eh, Sully, redden. Door een zandstorm worden Drake en Sully gescheiden van Salim, maar uiteindelijk vindt het duo Ubar.

© Sony, Naughty Dog

Deze stad is helemaal bewaard gebleven, en heeft zelfs ondergrondse waterbronnen met drinkbaar water. Nadat Drake van dit water gedronken heeft, is er plotseling een zonsverduistering, en wordt zijn vaderfiguur, Henry Jones Senior Sully, neergeschoten door Talbot. Sully sterft en een woedende Drake achtervolgt Talbot doorheen Ubar. Terwijl hij probeert zijn mentor te wreken, bevecht hij de mannen van Marlowe die opeens bovennatuurlijke krachten zoals van een Djinn hebben gekregen, en begint hij zwaar te hallucineren. Uiteindelijk blijkt dat Sully nog leeft en het “drinkbare” water van Ubar voor alle hallucinaties heeft gezorgd. (Sully heeft intussen kunnen zien hoe Drake heel vreemd is geweest sinds hij van het water gedronken had.) De koperen pot waarin koning Salomon de Djinn zou hebben opgesloten, bevat immers een heel sterke chemische stof die hallucinaties en angstbeelden kan veroorzaken.

Toen Sir Francis dit eeuwen geleden ontdekt had, besloot hij toe doen alsof hij de stad nooit gevonden had. Drake en Sully beseffen dat Marlowe dit hallucinerend middel wil vinden om het als een wapen te gebruiken en besluiten haar tegen te houden. Wanneer haar troepen de koperen pot (al dan niet echt met een Djinn in) uit het water naar boven halen, kan Drake de kraan vernielen, maar door de veroorzaakte explosies begint heel de stad in te storten (waar hebben we dat nog gehoord?) en moeten ze vluchten. Marlowe komt terecht in drijfzand, en hoewel Drake haar probeert te redden, wordt ze samen met de ring van Sir Francis naar beneden gezogen. Talbot is woedend na de dood van zijn Mentor en probeert Drake te doden terwijl de stad rondom hen instort, maar nadat Sully hem redt, kan Drake Talbot eindelijk neerschieten.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Salim wacht hen op met paarden, en nadat ze Ubar ontvlucht zijn, beseffen Drake en Sully eindelijk dat ze niet heel de tijd hun leven (en dat van anderen) op het spel moeten zetten in de zoektocht naar schatten en avontuur. Terwijl ze zich klaarmaken om te vertrekken op de luchthaven, onthult Sully aan Drake dat hij al die tijd diens trouwring veilig heeft bijgehouden. Wanneer Elena zegt dat ze het jammer vindt dat Drake de ring van zijn “voorvader” kwijt is, zegt hij dat het niet zo erg is omdat hij hem geruild heeft voor iets beters, en toont hij zijn trouwring rond zijn vinger (als teken dat hij hun huwelijk terug wil verderzetten). Elena vliegt hem in de armen, en samen wandelen ze naar Sully’s nieuwe vliegtuig (dat more or less drie parachutes bevat).

© Sony, Naughty Dog

Uncharted is een serie die terecht gezien kan worden als de moderne Indiana Jones (en vooral het derde spel windt hier geen doekjes om). Oude, mythische artefacten en legendes, prachtige verborgen steden en locaties en een hele hoop avontuur. Met leuke personages en schitterende dialogen worden de verhaallijnen telkens kracht bijgezet. Een aantal typische elementen keren steeds terug. Er gaat geen spel voorbij of Drake, Elena of Sully worden minstens eenmaal door hun vijanden gevangen genomen. Ogenschijnlijk bovennatuurlijke elementen worden later (deels) wetenschappelijk verklaard en het mythische object of de verdwenen stad overleeft het niet tot het einde van het spel. Wie houdt van avontuurverhalen, kan in ieder geval zeker genieten van deze reeks en zal zich met de Legacy of Thieves Collection goed kunnen amuseren.

uncharted
© Sony, Naughty Dog

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is te koop bij bol.com

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels