Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Kingdom Hearts III cover

Het verhaal van Kingdom Hearts tot nu toe

Binnenkort is het eindelijk zover: Kingdom Hearts III zal na vele jaren eindelijk uitkomen. Wie enkel Kingdom Hearts I en II gespeeld heeft, zal echter misschien helemaal verward zijn door het plot van bedenker en ritsenliefhebber Tetsuya Nomura. Kingdom Hearts III zal immers (remakes niet meegerekend) ongeveer het tiende spel uit de reeks zijn. Wie heel het verhaal wil te weten komen, kan ofwel alle games kopen en spelen op pc, DS, 3DS, Android, iOS en verschillende Playstation-consoles, of kan hier onze – geloof het of niet! – korte samenvatting lezen.

Woord vooraf

Het Kingdom Hearts-universum begon als een relatief eenvoudige mix van Final Fantasy-elementen en Disney waarbij een jongen genaamd Sora samen met Donald Duck en Goofy doorheen meerdere werelden kon reizen in een poging om iedereen te redden van de duisternis. Het is een universum waarin de kracht van je hart heel veel bepaalt. Het is een universum waarbij de games helemaal niet in chronologische volgorde werden uitgebracht, waarbij de echte slechterik pas na een aantal games tevoorschijn kwam en waarbij niet enkel de titels, maar ook het verhaal met elk nieuw spel ingewikkelder werd. Het is ook een universum waar je, Horcrux-gewijs, kan overleven zolang je hart zich in dat van iemand anders kan nestelen. Dat tijdreizen, jezelf al dan niet gewillig in verschillende delen splitsen en lichamen van anderen overnemen ook kan, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op.

Kingdom Hearts kingdom hearts
Dat Kingdom Hearts zelf eruit ziet als een maan in de vorm van een hart is nog een van de minst rare dingen in deze serie.

We proberen het zo overzichtelijk mogelijk te houden, maar met zoveel namen en plotwendingen is dat nog steeds niet evident. Kleine waarschuwing: tegen het einde krijg je de volgende zin:

De dertien delen duisternis zijn eigenlijk allemaal delen van Xehanort en bestaan onder meer uit Xehanort zelf (al dan niet nog steeds in het lichaam van Terra), de jongere tijdreizende versie van Xehanort, de valse Ansem (Xehanorts Heartless), Xemnas (Xehanorts Nobody) en twee van de originele leden van Organization XIII.

We beloven dat deze zin, als je onze samenvatting goed leest, enigszins steek zal houden en je zal voorbereiden op Kingdom Hearts III.

Kingdom Hearts χ (chi)

Voor Sora zijn avonturen zouden beginnen, waren de werelden vol Licht dat kwam uit Kingdom Hearts, het hart van alle werelden. Kingdom Hearts werd beschermd door het χ-blade, een legendarisch Keyblade of wapen gevormd door de kracht van een hart. De mysterieuze Master of Masters en zijn zes leerlingen, de Foretellers, hadden verder ook elk een Keyblade waarmee ze de werelden beschermden. Deze mooie situatie kon echter niet blijven duren.

Kingdom Hearts x blade
Een groot deel van de serie draait rond dit legendarische wapen.

De Master of Masters stuurt na een tijdje een van zijn leerlingen (Luxu) eropuit met in zijn Keyblade een magisch oog, het Gazing Eye. Het is de bedoeling dat Luxu later dit wapen aan zijn eigen leerling zal geven, en elke leerling later weer aan een volgende leerling, zodat het oog doorheen de toekomst alles kan zien wat er zal gebeuren en dit tegelijk ook aan de Master of Masters in het verleden kan tonen. Luxu mag zich wel nooit bemoeien met de gebeurtenissen die hij ziet, en krijgt ook een mysterieuze Black Box mee, die hij nooit mag openen. Met deze informatie schrijft de Master of Masters het Book of Prophecies, waarin hij vertelt wat er de wereld te wachten staat. Hij geeft zijn andere vijf leerlingen een kopie van het boek en verdwijnt.

Kingdom Hearts black box
WHAT’S IN THE BOX?

Zonder dat de Foretellers het beseffen, heeft hun meester hen echter om een mysterieuze reden zo tegen elkaar opgezet, dat zij zelf een vreselijk conflict zouden uitlokken. De Keyblade War breekt uit, vele Keyblade-strijders vallen op wat later de Keyblade Graveyard zou genoemd worden, en duisternis verovert de wereld. Bovendien breekt het χ-blade in dertien stukken duisternis en zeven stukken licht. Dankzij de chaos ontstaan er Heartless, wezens van duisternis die verschijnen wanneer harten verloren gaan of door duisternis ingenomen worden. Normaal gezien zijn dit wezens die enkel werken op instinct, maar als een sterk hart verloren gaat, verandert dit in een Heartless met bewustzijn. Wanneer de Heartless verslagen worden, komen hun veroverde harten terug in de wereld.

Kingdom Hearts Master of Masters
De Master of Masters en de Foretellers. Zwarte pakken met een kap komen in de serie nogal vaak voor.

Alles is echter niet verloren, want de zeven stukken licht zullen zich later vormen tot de harten van zeven Princesses of Heart. Ook had een van de Foretellers de opdracht gekregen om een geheime groep te vormen, de Dandelions, die zich moesten onttrekken aan het conflict en naar andere werelden moesten reizen, zodat het licht zou overleven. Een van deze Dandelions heet Ventus.

Kingdom Hearts heartless
Sommige Heartless zijn schattiger dan de andere.

Birth By Sleep

Een kwaadaardige Keyblade Master, Master Xehanort, is nogal geobsedeerd door zijn plan om Kingdom Hearts te vinden (een obsessie die meerdere slechteriken uit de serie zullen delen). Hiervoor wil hij het χ-blade hermaken. Eerst probeert hij dit door zijn leerling, Ventus, te laten vechten met zijn eigen duistere kant (Vanitas). De poging om alle duisternis uit zijn hart te onttrekken faalt echter, en Xehanort laat Ventus achter op Destiny Islands, zijn eigen thuiswereld. Daar komt het zwakke hart van Ventus in contact met dat van een kleine pasgeboren jongen, Sora, en geneest hij op wonderbaarlijke wijze. Xehanort brengt Ventus naar een andere Keyblade Master, Eraqus, om hem te laten trainen samen met twee andere leerlingen, Terra en Aqua. Xehanort besluit ook om later Terra zijn lichaam te gebruiken om zelf langer verder te leven dan zijn eigen lichaam hem toelaat. Ten slotte reist hij door de tijd om zijn jongere zelf te bevelen ook door te tijdreizen en twaalf versies van zichzelf te vinden en te verzamelen (dit zal pas helemaal op het einde van dit artikel terug belangrijk worden).

Kingdom Hearts xehanort vanitas
Vanitas en Xehanort. Geloof het of niet, maar het zijn de slechten.

Terra en Aqua proberen Keyblade Masters te worden, maar enkel Aqua slaagt hierin omdat Terra de duisternis in zijn hart niet kon weerstaan. Intussen verschijnen overal wezens die gevormd worden door negatieve emoties, de Unversed. Xehanort verdwijnt, en Eraqus stuurt Terra eropuit om hem te vinden en Aqua om Terra in het oog te houden. Ook Ventus volgt Terra. Het drietal bezoekt meerdere werelden en komen onder meer in contact met Mickey Mouse, die ook zijn examen aan het doen is om een Keyblade Master te worden. Aqua ontmoet ook Kairi, een klein meisje en één van de zeven Princesses of Heart, helpt haar en zorgt er zo voor dat ze later zelf een Keyblade zal kunnen gebruiken. Op Destiny Islands ontmoeten Terra en Aqua ook Sora en Riku, twee kleine jongens en goede vrienden. Terra geeft Riku de kracht om, als hij groter is, ook een Keyblade te gebruiken.

Kingdom Hearts aqua terra ventus
Aqua, Terra en Ventus

Xehanort vermoordt Eraqus (wiens hart zich daarna verstopt in dat van Terra) en zorgt ervoor dat Ventus, Terra en Vanitas naar de Keyblade Graveyard gaan. Mickey en Aqua volgen hen, en de strijd tegen Xehanort en Vanitas begint. Xehanort slaagt erin om het lichaam van Terra te veroveren, maar diens geest kan zijn achtergelaten harnas nog controleren en verslaat Xehanort. Ventus en Vanitas smelten terug samen, en terwijl hij innerlijk vecht tegen Vanitas, vechten Mickey en Aqua tegen zijn ingenomen lichaam. Ze slagen erin om Vanitas te verslaan, wat niet enkel meteen het einde is van de Unversed, maar ook Ventus zijn hart beschadigt. Gelukkig kan het even rusten in het hart van Sora en daar genezen. Aqua verandert de wereld van Eraqus in Castle Oblivion en verbergt het levenloze lichaam van Ventus daar in een geheime kamer. Daarna bevecht ze opnieuw Xehanort en verslaat ze hem, waardoor deze (nog steeds in het lichaam van Terra) zijn geheugen verliest. Jammer genoeg moet Aqua zichzelf wel opofferen, en blijft ze achter in de World of Darkness.

Tussen Birth by Sleep en Kingdom Hearts I

Xehanort wordt gevonden door Ansem the Wise, en wordt één van zijn leerlingen. Terwijl Ansem kennis maakt met Mickey en zijn vriend wordt, plotten zijn leerlingen echter achter zijn rug om hem te verraden. Uiteindelijk creëren ze veel Heartless en verbannen ze Ansem naar de World of Darkness, legt Xehanort een deel van zijn hart in dat van Braig, een van zijn medeleerlingen, en splitst daarna zichzelf op in een krachtige Heartless, Ansem en een krachtige Nobody (de overblijfselen van een lichaam en ziel nadat een hart verloren is), Xemnas. Ansem en Xemnas zullen elk proberen om op hun eigen manier Kingdom Hearts te laten verschijnen.

Kingdom Hearts xemnas xehanort ansem
Xemnas, Xehanort (in het lichaam van Terra) en de valse Ansem

De echte Ansem the Wise vermomt zich, verloochent zijn eigen naam en noemt zichzelf vanaf nu DiZ (Darkness in Zero… ja, echt).

Kingdom Hearts ansem diz
De échte Ansem the Wise en zijn vermomming als DiZ.

Kingdom Hearts (en Kingdom Hearts 0.2)

Mickey besluit om naar de World of Darkness te trekken om met zijn Keyblade de vele Heartless tegen te houden en vraagt zijn vrienden Donald en Goofy om een andere sleutel te vinden om de werelden te redden. Destiny Islands, waar Sora, Riku en intussen ook Kairi leven, wordt overspoeld door duisternis. Riku en Kairi verdwijnen en Sora kan (dankzij het hart van Ventus dat in zijn hart zit) een Keyblade oproepen om zichzelf te verdedigen. Hij komt terecht in een andere wereld, waar hij Donald en Goofy leert kennen. Samen reizen ze van wereld naar wereld op zoek naar Riku en Kairi. Maleficent, de boze heks uit Doornroosje, heeft zich intussen over Riku ontfermt in de hoop met zijn hulp de zeven Princesses of Heart te vinden en zo de ultieme macht te krijgen (eigenlijk wordt ze hiertoe gemanipuleerd door de valse Ansem) en samen ontvoeren ze de zes andere Princesses of Heart. Riku vindt het lichaam van Kairi, maar ze komt niet tot leven (omdat haar hart zich ook in dat van Sora verstopt heeft).

Kingdom Hearts Sora Riki Kairi KH1
Riku, Sora en Kairi in hun eerste avontuur.

Na vele avonturen komen Sora, Donald en Goofy Riku tegen, die zich intussen tegen Sora heeft gekeerd. Ze bevechten en verslaan zowel Riku als Maleficent. Riku geeft zich gefrustreerd over aan de duisternis en wordt helemaal overgenomen door de valse Ansem. Toch kan Sora nog steeds het gevecht tegen hem winnen. Om Kairi terug tot leven te wekken, doorboort Sora zijn eigen hart, waardoor hij dat van Kairi naar haar lichaam laat terugkeren en zelf in een Heartless verandert. Als Heartless waggelt hij tot bij Kairi, die hem herkent, omhelst, en terug in de gewone Sora verandert. Zonder het te weten, heeft Sora ook een Nobody van zichzelf én van Kairi gecreëerd (maar daarover later meer).

Kingdom Hearts Sora releases own heart
Sora bevrijdt door zijn eigen hart te doorboren het hart van Kairi en maakt per ongeluk 2 Nobodies.

De valse Ansems leger van Heartless heeft intussen zoveel werelden veroverd of vernield, dat de Harten van deze werelden door de valse Ansem kunnen gebruikt worden om Kingdom Hearts te proberen te bereiken. Sora kan hem echter verslaan, waardoor de echte Riku terugkeert in de World of Darkness. Daar wordt Riku ook nog geholpen door Mickey en Aqua, die nog steeds in de World of Darkness vastzit en meer en meer aan zichzelf aan het twijfelen is (en misschien ook aan een illusie van Xehanort verteld heeft waar Ventus verborgen is…).

De valse Ansem wil de deur naar Kingdom Hearts openen in de hoop dat hij met de kracht van de duisternis gevuld zal worden, maar wordt verpulverd door het licht dat uit Kingdom Hearts komt. Mickey en Riku helpen Sora om de deur naar de World of Darkness te sluiten voordat een nieuw leger Heartless kan ontsnappen, maar komen hierdoor zelf vast in de World of Darkness. De vernielde werelden herstellen zich, en Sora, Donald en Goofy gaan op zoek naar hun vrienden.

Chain of Memories

De leerlingen van Ansem the Wise zijn intussen Nobodies geworden, en vormen samen met nog een paar andere Nobodies die van sterke zielen afkomstig zijn, Organization XIII onder leiding van Xemnas (de Nobody van Xehanort in het lichaam van Terra). Onder hen bevinden zich ook Axel, de Nobody van een jonge man genaamd Lea, en Roxas, de Nobody van Sora. Toen Sora zichzelf had doorboord met een Keyblade, had hij immers ook een Nobody gemaakt. Roxas kan hierdoor ook een Keyblade gebruiken, wat ideaal is voor het plan van de organisatie. Door Heartless te verslaan, kunnen ze harten verzamelen en hopelijk Kingdom Hearts veroveren. In het geheim wil Xemnas echter zoveel mogelijk van de Nobodies later gebruiken als plaatsen om het hart van Xehanort in te plaatsen.

Kingdom Hearts Organization XIII
Organization XIII. Tel eens goed…

De Organisatie neemt Castle Oblivion over (maar vindt Ventus niet). Een aantal leden van de Organisatie, geleid door Marluxia, willen echter de macht over hun groep overnemen en hopen dat ze dit met de onwetende hulp van Sora kunnen doen. Toen hij zichzelf met het Keyblade had doorboord, had hij immers nóg een Nobody gemaakt, Naminé. Zij is de Nobody van Kairi, maar omdat ze ook een band heeft met Sora (ze komt voor in het hart van Kairi, maar omdat dat toen in Sora zat, komt ze ook voor in de ziel en het lichaam van Sora), kan ze zijn geheugen veranderen. Marluxia en zijn groep willen dat Naminé zo Sora manipuleert in het verslaan van de andere leden van de Organisatie.

Kingdom Hearts namine marluxia
Marluxia wil dat Naminé de herinneringen van Sora verandert.

Hoe verder Sora in het kasteel trekt, hoe meer zijn geheugen veranderd wordt. In de groep van Marluxia zit er echter een verrader: Axel. Hij zorgt ervoor dat Naminé alles aan Sora kan bekennen, waarna die Marluxia en overige rebellen van de Organisatie verslaat. Sora vraagt om zijn echte herinneringen terug te krijgen, en valt samen met Donald en Goofy in een diepe slaap terwijl Naminé hiervoor zorgt.

Ook Riku komt aan in Castle Oblivion, en wordt door een stukje van de valse Ansem in zijn hart verleid om zich alweer volledig aan de duisternis over te geven. Niet enkel de valse Ansem doet dit, maar ook DiZ (de echte Ansem the Wise), om te testen of Riku de verleiding kan weerstaan. Ten slotte moet hij het opnemen tegen een Riku Replica, een kopie gemaakt door iemand van de Organisatie, wat hij met succes doet. DiZ helpt Riku om het stukje van de valse Ansem in zijn hart te verslaan en zijn angst voor de duisternis te overwinnen.

358/2 Days

Als back-up maakt de Organisatie in het geheim ook nog een imperfecte kopie van Roxas, Xion. Zij sluit snel vriendschap met Roxas en Axel en kan na een tijdje ook een Keyblade gebruiken. Na een tijdje leert ze de waarheid over haar ontstaan en ze verlaat de Organisatie. Ook Roxas leert dit en verlaat de Organisatie. Xion beseft dat Roxas in gevaar is terwijl zij leeft, en dwingt hem om haar te bevechten. Nadat hij haar verslagen heeft, verdwijnt ze en verliest Roxas zo goed als al zijn herinneringen van haar. Riku leert dat Sora nood heeft aan Roxas om terug wakker te kunnen worden en probeert hem te vangen. Om dit te doen, moet hij zich weer overgeven aan de duisternis, en krijgt hij de fysieke gedaante van de valse Ansem (maar hij behoudt wel zijn eigen geest). Riku en DiZ verplaatsen Roxas naar een digitale wereld waarin hij al zijn herinneringen aan de Organisatie verloren is en denkt dat hij een gewone schooljongen is.

Kingdom Hearts axel roxas xion
Axel, Roxas en Xion waren goede vrienden.

Kingdom Hearts II

Roxas zit nog steeds vast in een digitale wereld en denkt dat hij zomervakantie heeft. Axel probeert hem terug te halen, maar faalt. Na een tijdje zorgt Naminé ervoor dat hij de waarheid leert en Roxas vervoegt zich terug bij (en dus in) Sora, die samen met Donald en Goofy wakker wordt.

Kingdom Hearts Sora Riku Kairi KH2
Riku, Sora en Kairi zijn een paar jaar ouder in KH2

Sora, Donald en Goofy ontmoeten Yen Sid, de oude meester van Mickey, en leren dat de werelden opnieuw in gevaar zijn, deze keer door zowel Heartless als Nobodies, en dat ze de Organisatie moeten tegenhouden. Na veel avonturen doorheen verschillende werelden, leren ze dat de valse Ansem en Xemnas eigenlijk een Heartless en een Nobody (van Xehanort) zijn. Onderweg ontmoeten ze ook Pete, de handlanger van Maleficent. Axel offert zich uit vriendschap met Roxas op zodat Sora en zijn vrienden naar de thuiswereld van de Nobodies kunnen gaan. Daar komt Sora Riku en Kairi terug tegen. Terwijl Pete en Maleficent een leger vijanden tegenhouden, vallen Sora en zijn groep het kasteel van Xemnas aan. De echte Ansem the Wise probeert Kingdom Hearts te digitaliseren, maar faalt en wordt getransporteerd naar de World of Darkness. Riku krijgt zijn eigen gedaante terug en Naminé voegt zich terug bij Kairi. Sora verslaat Xemnas samen met Riku, waarna ze even in de World of Darkness terechtkomen. Gelukkig kan Kairi hen terughalen naar Destiny Islands.

Kingdom Hearts maleficent pete
Pete en Malficent

Re: Coded

Mickey leert uit een digitaal dagboek dat Sora moet proberen om Aqua, Ventus en Terra te redden en trekt naar Yen Sid. Die vertelt hem dat, na de dood van de valse Ansem en Xemnas, Xehanort nu misschien kan terugkeren, in meerdere gedaanten zelfs. Om Sora en Riku hierop voor te bereiden, zullen ze de test moeten doen om Keyblade Masters te worden.

Kingdom Hearts Mickey Yen Sid
Mickey en Yen Sid

Dream Drop Distance

Na de nederlaag van de Nobodies komen hun originele lichamen weer tot leven. Axel is dus terug Lea, en vraagt nu aan Yen Sid om ook een Keyblade te leren gebruiken. Riku en Sora moeten elk met hun Keyblade een aantal slapende werelden terug wakker maken. Doorheen hun avonturen komen ze plotseling ook (de valse) Ansem, Xemnas en een jongere versie van Xehanort tegen. Die laatste is door de tijd aan het reizen om zoveel mogelijk versies van Xehanort te verzamelen en zo de Real Organization XIII te vormen. Sora wordt aangevallen, valt in een coma, en zijn hart wordt overrompeld door duisternis, maar kan gered worden dankzij het hart van Ventus dat ook nog in hem zit. Hoewel Riku, Mickey, Donald, Goofy en Lea kunnen voorkomen dat er een stuk van het hart van Xehanort naar dat van Sora gaat, keert Xehanort zelf toch terug. Riku kan ervoor zorgen dat Sora terug wakker wordt en wordt hierdoor erkend als een Keyblade Master. Yen Sid besluit om ook Kairi te laten trainen in het gebruik van een Keyblade. Sora is nu een deel van zijn kracht verloren, zodat we in het volgende spel een reden hebben om weer voor level ups en nieuwe abilities te gaan.

Kingdom Hearts heartless true organisation xiii
De gekende leden van de Real Organization III.

Kingdom Hearts III

Hoe het verder gaat, komen we (hopelijk) binnenkort te weten. Zal er nog iets gebeuren met de Master of Masters, Luxu, de Black Box en het Book of Prophecies? Geen idee, maar het zou raar zijn als deze plotdraden niet meer aangehaald zouden worden. Xehanort wil in ieder geval nog steeds het χ-blade maken om Kingdom Hearts te openen, en zal het tegen de groep van Sora opnemen. Uiteindelijk zullen we een strijd krijgen tussen de dertien delen duisternis en de zeven delen licht. De dertien delen duisternis zijn eigenlijk allemaal delen van Xehanort en bestaan onder meer uit Xehanort zelf (al dan niet nog steeds in het lichaam van Terra), de jongere tijdreizende versie van Xehanort, de valse Ansem (Xehanorts Heartless), Xemnas (Xehanorts Nobody) en twee van de originele leden van Organization XIII. De zeven delen licht zijn voorlopig te kiezen uit acht kandidaten: Sora, Riku, Kairi, Mickey, Lea, Aqua, Ventus en Terra. Indien er rechtvaardigheid in de wereld was, zaten Donald en Goofy daar ook bij, maar zij kunnen geen Keyblade gebruiken dus ze hebben pech.

Kingdom Hearts kh3
Tot binnenkort!
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels