Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Het verhaal van Horizon Zero Dawn

Heel binnenkort kunnen we de avonturen van Aloy verderzetten in Horizon Forbidden West. Maar zowel voor de nieuwkomers als zij die Horizon Zero Dawn gespeeld hebben, is het misschien geen slecht idee om de belangrijkste verhaalelementen van het eerste spel en de uitbreiding The Frozen Wilds eventjes te herhalen. Waarom jagen relatief primitieve stammen in deze spellen op robot-dino’s? Waarom haten alle spelers Ted Faro? Wie of wat zijn Aloy, Sylens, HADES en GAIA nu weer? Geekster maakte voor jullie een summier grondig overzicht. 

In dit artikel hebben we niet geopteerd voor de volgorde van het spel waarin je alles maar geleidelijk aan te weten komt, maar eerder voor de chronologische volgorde. Hoewel de gebeurtenissen van The Frozen Wilds zich in principe voor het einde van Zero Dawn afspelen, hebben we dit toch op het einde geplaatst omdat het grotendeels een op zichzelf staand verhaal is.

OPGELET: Dit artikel bevat uiteraard ZWARE SPOILERS voor zowel Horizon Zero Dawn als The Frozen Wilds.

Fuck Ted Faro

In de eenentwintigste eeuw werkt wetenschapster Elisabeth Sobeck aan geautomatiseerde robots om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Na een tijdje besluit haar baas, Ted Faro, om de robots ook voor militaire doeleinden te gebruiken en zo veel geld te verdienen. Sobeck verlaat uit protest in 2048 het bedrijf en Faro blijft de robots verder ontwikkelen. Hij zorgt ervoor dat ze zichzelf kunnen repareren en zelfs nieuwe robots kunnen bijmaken door elementen van de natuur te gebruiken. Op bevel van Faro zorgen de programmeurs er bovendien voor dat de robots niet kunnen gehackt worden zonder eerst vele jaren talloze berekeningen uit te voeren. 

What could possibly go wrong? Oh… ©Sony, Guerilla Games

En gelove wie het gelove kan, maar dat loopt niet bijster goed af. Een glitch in het systeem zorgt er in 2064 voor dat de robots alles en iedereen beginnen aan te vallen en een dodelijke, allesvernietigende horde beginnen te vormen waar normale soldaten niets tegen kunnen beginnen en die de aarde op korte tijd zal verwoesten. Omdat zijn programmeurs op geen enkele manier de robots onder controle kunnen krijgen, ziet Faro zich genoodzaakt de hulp van Sobeck in te roepen.

Horizon Zero Dawn
Thanks, Ted! ©Sony, Guerilla Games

Wanneer Sobeck begrijpt hoe groot het probleem van de zogenaamde Faro Plague is, ziet ze slechts één vreselijke optie om de aarde en de mensheid toch nog een beetje te laten overleven: Operatie Zero Dawn. Positief is het in ieder geval niet, want het plan is om pas in de verre toekomst de aarde te laten herleven. De robots zullen onherroepelijk heel de aarde verwoesten en de volledige mensheid uitroeien, maar omdat ze daarna geen biomassa zullen kunnen gebruiken, zullen ze langzaam zonder energie komen te zitten. In de tussentijd kan er door een AI gewerkt worden aan een code om de robots permanent uit te schakelen en daarna de aarde te laten heropleven voor er uiteindelijk gekloonde mensen in te laten trekken.

De redsters van de planeet (op termijn). ©Sony, Guerilla Games

Hiervoor ontwikkelt Sobeck samen met een team een ongelooflijk intelligente AI, GAIA. Ze krijgt ook een aantal assistent-AI’s om de aarde terug leefbaar en bewoond te maken en de menselijke cultuur en geschiedenis niet verloren te laten gaan. 

  • POSEIDON en AETHER moeten zorgen voor het herzuiveren van het water en de lucht.
  • ARTEMIS en DEMETER moeten zorgen voor het reïntroduceren van fauna en flora.
  • HEPHAESTUS moet zorgen voor machines die eruit zien als dino’s en dieren en helpen bij de terravorming.
  • ELEUTHIA moet zorgen voor de creatie van nieuwe mensen op basis van genetisch materiaal.
  • MINERVA moet zorgen voor het kraken van de code van de Faro Plague.
  • APOLLO moet zorgen voor het bewaren en doorgeven van de menselijke geschiedenis en cultuur aan de nieuwe mensen.
  • In het geval dat er iets misloopt met heel het project, moet HADES alles vernielen zodat de andere AI’s opnieuw kunnen proberen.

Seriously, fuck Ted Faro

Om het project te laten financieren, roept Sobeck de hulp in van Faro, die zich daarna terugtrekt in zijn persoonlijke superbunker, Thebes. Intussen probeert het leger tijd te winnen in Operation Enduring Victory om de horde zo lang mogelijk tegen te houden. Wanneer het project bijna voltooid is, ontstaat er een probleem bij het sluiten van één van de toegangen van de basis. Sobeck offert zich op om de toegang manueel te sluiten, in het besef dat ze daarna niet meer binnen zal kunnen in de bunker waar de andere wetenschappers en artiesten zitten. Ze trekt naar het huis waar ze opgegroeid is en sterft daar.

Horizon Zero Dawn
Haar werk is voltooid, maar Sobeck moet zich jammer genoeg opofferen. ©Sony, Guerilla Games

De machines vernielen de hele aarde, maar Project Zero Dawn is afgewerkt en begint stilletjes aan de lange taak. Omdat hij ofwel niet wil dat de toekomstige mensen dezelfde fouten zullen maken als die van zijn tijd, of (wat veel spelers vermoeden) omdat hij niet wil dat ook in de toekomst zijn naam vervloekt zal worden, vermoordt Faro echter vanop afstand de overige leiders van het project en vernielt hij de databanken in APOLLO (en hoewel er ook een raket met een eerste versie van de databanken gelanceerd was, lijkt deze verloren te zijn).

Faro vermoordt de andere leiders van Project Zero Dawn. ©Sony, Guerilla Games

Eeuwen gaan voorbij, de Faro-robots raken zonder energie, de code raakt gekraakt en GAIA kan samen met haar assistent-AI’s de aarde terug laten herleven. Het plan mislukt echter deels, want dankzij de laatste actie van Faro kan ARTEMIS slechts een klein aantal dieren hermaken (de andere zouden door de nieuwe mensen gemaakt worden nadat APOLLO hen dit zou geleerd hebben) en kan ELEUTHIA de nieuwe mensen alleen maar als kinderen behandelen. 

Een nieuwe wereld vol oude elementen

Een millennium na de komst van de Faro Plague bewonen mensen in het gebied van de vroegere Verenigde Staten van Amerika opnieuw de aarde, maar omdat APOLLO verloren is gegaan, weten ze niets over de Oude of Metalen Wereld en moeten ze vanaf nul herbeginnen in primitieve stammen. Ze ontwikkelen hun eigen cultuur en jagen op zowel dieren als de (relatief ongevaarlijke) robots van HEPHAESTUS, die ze machines noemen.

Horizon Zero Dawn
De wereld is hersteld, maar voor eeuwig veranderd. ©Sony, Guerilla Games

GAIA ontdekt opeens dat er een mysterieus signaal gestuurd is dat alle AI’s onafhankelijk van haar maakt en deels laat malfunctioneren. HADES probeert meteen zijn taak uit te voeren, maar GAIA kan dit voorlopig verijdelen. Ze zorgt ervoor dat er een kloon van Sobeck (die later alle Zero Dawn-functies zou kunnen her- of deactiveren) gemaakt wordt en de wereld ingestuurd wordt en vernietigt daarna zichzelf zodat HADES haar functies niet kan overnemen. De assistent-AI’s proberen hun taak zonder de supervisie van GAIA verder te zetten, maar dit lukt niet altijd even goed. Omdat meer en meer machines door de mensen uitgeschakeld worden, zorgt HEPHAESTUS er bijvoorbeeld voor dat er keer op keer nieuwe, gevaarlijkere machines bijkomen en dat alle machines agressiever worden.

GAIA creëert Aloy. ©Sony, Guerilla Games

Een nieuwe mensenstam, de Carja, begint mensenoffers te brengen van hun eigen mensen en gevangenen uit andere stammen in de hoop de Zon te kunnen overtuigen hen te redden van de steeds gevaarlijk wordende machines. Sylens, een man met weinig scrupules, is geobsedeerd door de Oude Wereld. Hij vindt in zijn zoektochten naar kennis een beschadigde HADES en repareert deze. HADES en Sylens beginnen elkaar te leren over hun respectievelijke werelden. Avad, de zoon van de zonnekoning van de Carja, besluit dat het maar eens gedaan moet zijn met mensenoffers, doodt zijn vader en neemt de macht in de stad Meridian over. De Carja die trouw blijven aan zijn vader worden de Shadow Carja genoemd en worden door Sylens gerekruteerd in een sekte die HADES moet helpen, de Eclipse. Ze kunnen met de hulp van HADES de machines controleren en gebruiken deze als wapens. Om te communiceren met elkaar, krijgen ze allemaal een Focus, een driehoekige VR-computer uit de Oude Wereld die je boven je oor draagt. Na een tijdje verraadt HADES Sylens en beveelt hij de Eclipse, geleid door Helis, hem te doden. Sylens kan echter ontsnappen.

Horizon Zero Dawn
Sylens vindt en repareert HADES. ©Sony, Guerilla Games

God Help the Outcasts

Op een bepaald moment wordt er een andere stam, de Nora, aangevallen door plunderaars. De aanvallers weten dat de Nora niet voorbij hun heilige grenzen mogen gaan en trekken zich na een aantal vreselijke daden terug. Een van de stamleden van de Nora, Rost, krijgt de toestemming om als Death Seeker voorbij de grenzen te gaan en wraak te nemen, maar kan daarna nooit meer bij de Nora horen. Hij slaagt in zijn missie en keert dodelijk gewond terug naar een plaats net buiten de grenzen van de Nora. Hij wordt gevonden en verzorgd door de Nora, en de leidsters van de stam, de Matriarchen, besluiten om hem wel in hun land te laten wonen, maar als banneling of Outcast: niemand mag nog met hem praten.

Rost geeft baby Aloy haar naam. ©Sony, Guerilla Games

De Sobeck-kloon wordt geboren/gecreëerd en achtergelaten in de landen van de Nora. De Matriarchen weten niet goed wat met het meisje te doen en geven haar aan Rost om op te voeden. Hij geeft haar de naam Aloy, maar ook zij is een Outcast. Als kind valt Aloy in een ruïne van de Oude Wereld en vindt daar een Focus. Omdat ze de Matriarchen wil dwingen haar te vertellen waar ze vandaan komt, besluit ze samen met Rost om te trainen voor de Proving, een ritueel voor krijgers waardoor ze bij de Nora kan toetreden en als winnaar zelfs een geschenk aan de Matriarchen kan vragen. Ze groeit op tot een assertieve, sterke en behendige jonge krijger met een afkeer voor de restrictieve wetten van de stam.

Horizon Zero Dawn
Een jonge Aloy vindt een Focus. ©Sony, Guerilla Games

Voor de Proving kan beginnen ontmoet Aloy een aantal bezoekers in het land van de Nora, waaronder Erlend, die voor Avad werkt. Een van de andere bezoekers, Olin, is echter een (gedwongen) lid van de Eclipse, en via diens Focus ziet HADES Aloy, die eruit ziet als Sobeck en een bedreiging voor hem vormt. Hij beveelt zijn troepen meteen om haar te doden en alle getuigen uit de weg te ruimen. Nadat Aloy de Proving gewonnen heeft en tot Nora gemaakt is, worden de Nora aangevallen door Helis en de Eclipse. Rost kan nog net voorkomen dat Aloy door Helis vermoord wordt, maar laat hierbij zelf het leven.

Rost kan Aloy redden van Helis. ©Sony, Guerilla Games

Aloy wordt meegenomen door Matriarch Teersa naar het binnenste van een heilige berg, waar ze bij haar geboorte voor een gesloten deur van de Oude Wereld gevonden was. Daar wordt ze gescand door de deur, een toegang tot een locatie van ELEUTHIA, maar omdat haar DNA volgens de beschadigde computer nét niet voor 100% overeenkomt met dat van Sobeck, blijft de deur gesloten. Aloy wordt als Seeker aangesteld en krijgt de toestemming om de landen van de Nora te verlaten op zoek naar Olin en de aanvallers op de Nora.

Horizon Zero Dawn
De deur van ELEUTHIA wil niet opengaan. ©Sony, Guerilla Games

Op Zoek naar de waarheid

Tijdens haar avonturen kan Aloy de Nora helpen wraak te nemen en sluit ze vriendschap met onder meer de jonge Nora-krijger Varl, Erlend, de jaagster Talanah, de uitvindster Petra van de Oseram-stam, de bandietenjager Nil en koning Avad zelf. Ze vindt Olin en ontdekt dankzij zijn informatie oude ruïnes van het bedrijf van Faro, het leger en Project Zero Dawn. Onderweg komt ze vaak in conflict met de Eclipse. Ze komt in contact met Sylens, die haar nodig heeft om oude deuren via haar DNA van Sobeck te openen zodat hij meer kan leren. Langzaam maar zeker ontdekt Aloy via hologrammen de geschiedenis van de mensheid in de 21e eeuw.

Aloy vindt Sylens. Het begin van een relatie vol wantrouwen. ©Sony, Guerilla Games

De hoofdbasis van Project Zero Dawn ligt midden in het gebied van de Shadow Carja en de Eclipse, maar Aloy kan er toch in sluipen en vindt een bestand dat haar kan helpen de deur waarvoor ze als baby gevonden is te openen. Ze wordt echter gevangengenomen door Helis en de Eclipse, maar wordt door Sylens bevrijd vanuit de arena waarin ze moest vechten op leven en dood. Helis en de Eclipse vallen de landen van de Nora aan, maar Aloy kan hen tegenhouden. Ze betreed eindelijk de berg en leert dat ze geen echte moeder heeft, maar een kloon is van Sobeck. De overige Nora beginnen haar te aanbidden wanneer ze teugkeert, maar na heel haar leven door hen genegeerd en gebannen geweest te zijn, walgt ze van hun aanbidding en vertelt ze hen dat er buiten hun landen een grotere wereld is die ze niet meer mogen negeren.

Horizon Zero Dawn
Na een leven Outcast te zijn, wil ze niet door de Nora aanbeden worden. ©Sony, Guerilla Games

Aloy vindt de ruïnes van GAIA en bemachtigt de code om HADES te verwijderen uit het Zero Dawn-netwerk. HADES, Helis en de Eclipse vallen Meridian aan in een poging om Meridian te vernielen en een activatiesignaal te sturen naar de allesvernietigende Faro-robots, maar Aloy en haar bondgenoten kunnen de aanval lang genoeg tegenhouden. Aloy verslaat daarna Helis en kan HADES uitschakelen. Een tijdje later gebruikt ze alle informatie die ze heeft om het lichaam van haar “moeder”, Elisabeth Sobeck, te vinden. Buiten het medeweten van Aloy om heeft Sylens echter HADES kunnen bemachtigen en meenemen naar een oude oorlogsmachine…

Sylens bemachtigt HADES en neemt hem mee naar een van de oude Faro-robots. ©Sony, Guerilla Games

The Frozen Wilds

Nog voor er sprake is van de Faro Plague ontdekten wetenschappers in de 21e eeuw dat een mogelijke uitbarsting van een caldeira in Yellowstone National Park de aarde bedreigt. Ze ontwikkelen de AI CYAN om de caldeira voor duizenden jaren te stabiliseren via een groots ondergronds complex. Terwijl en na de Faro Plague de aarde verwoest, werkt CYAN verder aan deze taak. Een millennium later wordt CYAN gevonden door Ourea, een shaman van de Banuk-stam. Intussen vernietigt GAIA zichzelf om HADES tegen te houden, en wordt onder meer HEPHAESTUS onafhankelijk. HEPHAESTUS kan CYAN en heel het complex onder Yellowstone overnemen en begint er extra gevaarlijke machines te maken. Een tijdje voor HADES door Aloy zal uitgeschakeld worden, kan Ourea met de hulp van haar broer Aratak en Aloy de controle over het complex teruggeven aan CYAN, maar jammer genoeg sterft Ourea hierbij. Hierna kan Aloy zich terug focussen op haar queeste tegen HADES.

Horizon Zero Dawn
Ourea offert zich op om CYAN te redden. ©Sony, Guerilla Games

Op naar het Westen!

Tot daar het verhaal tot nu toe. Hoe het verdergaat, leren we binnenkort in Horizon Forbidden West. Wij zijn wel geïnteresseerd in de plannen van Sylens en HADES en in de nieuwe avonturen van Aloy, maar hebben vooral vragen over de AI’s: Is er toch nog ergens een versie van APOLLO aanwezig? Waar zijn de andere AI’s en zijn ze even gecorrumpeerd als HEPHAESTUS? Waar kwam het signaal vandaan dat de AI’s heeft losgemaakt van GAIA?

En vooral: Heeft Faro (fuck that guy) in zijn bunker nog andere dingen met de bestanden en AI’s van Project Zero Dawn gedaan waardoor we hem nog meer zullen haten? Heeft hij klonen van zichzelf gemaakt? Heeft hij een millennium na zijn dood iets te maken met het signaal dat de assistent-AI’s losgemaakt heeft?

Wij kunnen ieder geval niet wachten op wat Horizon Forbidden West ons zal brengen!

Geïnteresseerd in herhalingcursussen of verhaalanalyses van bepaalde reeksen?

Total
20
Shares
Gerelateerde artikels