Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Vanish 1 review: Harry Potter meets The Avengers (soort van)

Vanish is ontstaan uit de substack van KLC Press. De mini-uitgeverij die Donny Cates en Ryan Stegman zijn begonnen en die volledig gefinancierd wordt uit de opbrengsten van deze nieuwsbrief. Deze editie is de editie voor het ‘gewone publiek’ en wordt uitgegeven bij Image Comics.

Oliver Harrison is een wrak. Hij beweegt zich voort op een dieet van drank en de meest zware pijnstillers en psychofarmaca. Op een avond wordt hij overvallen door een groepje onverlaten die zijn dure horloge willen hebben. Terwijl Oliver wordt in elkaar geslagen, komt een bijzonder figuur hem te hulp: de superheld Battlerocket.

Oliver herkent hem en wordt woedend. Hij en deze Battlerocket zijn oude rivalen. Oliver studeerde ooit aan een hogere school voor magie waar hij bekend stond als “the chosen one”.

©KLC Press

Er was een oorlog waarbij de hoofdmeester werd gedood door zijn rivaal en waar onze held ook een rol speelde. En dat tekende hem voor het leven. Hij vluchte naar onze aarde waar hij nu dus ontdekt dat zijn rivalen er ook zijn. En ze hebben de rol aangenomen van superhelden. Dan zit er niks anders op dan een superschurk te worden… Vanish.

Holy nineties

Ryan Stegman en Donny Cates zijn geboren in de vroege jaren tachtig. Dat maakt hen kinderen van de Image-revolutie. Beide heren waren jonge kinderen toen Image Comics begon en hadden precies de goede leeftijd om hierdoor te worden gegrepen. KLC Press staat dan ook voor Kids Love Chains. Een uitspraak die Todd McFarlane deed toen men hem vroeg wat het succes van Spawn verklaarde. Het geeft ook aan wat je kunt verwachten. Jaren negentig nostalgie.

Het tweede wat deze comic erg nineties maakt, is het werk van Ryan Stegman. Hij tekent in de stijl van Greg Capullo anno 1995. Het is net alsof je een Image Comic uit die tijd leest. En laten we eerlijk zijn… Harry Potter is natuurlijk ook zo jaren negentig als een Tamagotchi.

Vanish zoekt ruzie met dure advocaten

Iemand die werd uitverkozen om iets groots te doen en gemarkeerd wordt met een litteken. Een geheime school voor magiërs die zich buiten onze wereld bevindt. Een oorlog waarin een ex-leerling van de school wraak wil nemen. Wow, euh, alles hieraan schreeuwt Harry Potter. De vermelding van Voldemort in de credits van deze comic maakt dit vermoeden wel af.

vanish
©KLC Press

Originaliteit is natuurlijk overroepen. Maar om nu een nieuwe spin te geven aan het populairste boek van de afgelopen 25 jaar is toch wel wat gewaagd. Oliver Harrison is Harry Potter, en Battlerocket en zijn vrienden zijn The Death Eaters. Om nu de rollen om te draaien zodat het publiek anders tegen hen aankijkt heeft wel iets. Al is de houdbaarheid van een dergelijk concept beperkt.

En je kunt jezelf afvragen of de advocaten van Warner Bros dit pikken? Ze hebben voor veel geld de rechten gekocht van de creatie van J.K. Rowling en zullen bij deze comic toch even hun wenkbrauwen fronsen.

Deze eerste issue maakt wel nieuwsgierig. Want je vraagt je af hoever Donny Cates en Ryan Stegman de vergelijkingen tussen Vanish en de populaire reeks durven te trekken?

3/5
Total Score

Raak

  • Lekker 90s achtig
  • Het grijpt Harry Potter bij de ballen

Braak

  • Het grijpt Harry Potter bij de ballen (Yep)
Total
5
Shares
Gerelateerde artikels