Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Indruk van de eerste maand Substack-nieuwsbrieven

De spannendste ontwikkeling in de Amerikaanse comicindustrie is de opkomst van de betaalde Substack-beurzen die de voorbije maanden zijn aangeboden aan een select groepje comicmakers. De tegenprestatie is dat ze met enige regelmaat publiceren over hun voortgang. Op Geekster spraken we er al over in een podcast en in dit artikel.

Het was ook tijd voor een onderzoekje in de praktijk. Er zijn wat abonnementen afgesloten op de gratis versies van de nieuwsbrieven die enkele stripmakers uitgeven. Wat hebben ze te bieden?

Jonathan Hickman

Hickman heeft de voorbije jaren naam gemaakt als de schrijver van comics met nogal excentrieke, interessante ideeën. Marvel haalde hem voor veel geld terug om de X-Men een facelift te geven. Hoewel hij inmiddels is vertrokken bij deze serie had dit niets te maken met zijn Substack-beurs.

Samen met Mike del Mundo en Mike Huddleston is hij een studio begonnen waarmee ze hun project THREE WORLDS, THREE MOONS gaan vormgeven. Sporadisch zullen ze wat getalenteerde vrienden uitnodigen. Zo hebben Ram V, Tini Howard en Al Ewing al enkele hand-en-spandiensten verleend.

De heren zijn bezig met het opzetten van een concept-universum waarbinnen ze hun titels willen publiceren.

Inmiddels zitten ze bij het uitgeven van hun nieuwsbrief op een schema van één keer per week. Op wat preview-art na zijn het vooral uiteenzettingen van Hickman over de werking van bepaalde zaken binnen de wereld van Three Worlds, Three Moons. Er is in de tussentijd wel een fan-event georganiseerd met Grant Morrison waar alleen betalende leden toegang toe hadden.

Donny Cates

Cates is een zeer productieve schrijver bij Marvel Comics en heeft meerdere titels bij andere uitgeverijen op zijn naam staan. Zo waren we bij Geekster goed te spreken over King in Black en Crossover.

Samen met tekenaar Ryan Stegman is hij KLC Press begonnen, een label voor hun eigen projecten. Al gebruiken ze de nieuwsbrief momenteel vooral voor het promoten van twee projecten. Allereerst is daar Vanish, een nieuwe comic van dit tweetal die bij Image Comics zal verschijnen. De eerste KLC Press-titel is The one you feed. Deze titel maakt Donny Cates samen met tekenaar Dylan Burnett.

Ze publiceren meerdere keren per week een nieuwsbrief met previews, een podcast en links naar livestreams. Aan het einde van de week is er ook een korte samenvatting met alles wat je hebt gemist. Het is allemaal wat rommelig maar enthousiasme kun je de boys niet ontzeggen. Het is zoveel dat je jezelf bijna schuldig voelt dat je hier niets voor betaalt.

Jeff Lemire

Deze naam zal niet iedereen kennen. Maar Lemire heeft een beurs gekregen nadat de eerste golf aan namen in de media was verschenen. De maker van comics als Essex Country en Sweet Tooth gebruikt het geld o.a voor het maken van de comic Fishflies.

Hij post met enige regelmaat nieuwsbrieven waarin Lemire ingaat op de creatieve processen bij het maken van zijn titels. Er wordt geschreven over bijvoorbeeld de titel Primordial die hij samen met Andrea Sorrentino maakt maar ook oudere titels zoals het eerder genoemde Essex Country bijvoorbeeld. Ook organiseert hij “Ask me Anythings” en wordt er ingegaan op de actualiteit rond zijn titels.

Qua materiaal is Lemire waarschijnlijk het meest veelzijdig. Voor betalende abonnees heeft de comicmaker een geheime webwinkel en je krijgt toegang tot de pagina’s van zijn nieuwste titel.

James Tynion IV

Een van de fanatiekste supporters van dit nieuwe model is deze schrijver. Hij bouwt zijn activiteiten bij DC Comics af om zich volledig aan zijn eigen werk te kunnen wijden. Onder het label The Empire of the Tiny Onion houdt Tynion IV je op de hoogte van de activiteiten van zijn Tiny Onion Studio. De naam van de studio is overigens een woordspeling op zijn eigen achternaam.

©DC Comics

Het duurde even voordat zijn Substack-nieuwsbrieven op gang kwamen. Gratis lezers krijgen gemiddeld elke drie à vier dagen een update. Zijn verhalen zijn trouwens het beste uitgewerkt. De schrijver houdt je nauwkeurig op de hoogte van zijn creatieve beslommeringen en gunt je soms ook een blik in zijn binnenwereld.

Samen met Michael Avon Oeming maakt hij de comic Blue Book. Een titel gewijd aan het wel en wee van de UFO’s op aarde en de mensen die zich hiermee bezighouden of -hielden.

Chip Zdarsky

De man staat bekend als een sociale media-fenomeen. Dan is het wat ironisch dat Zdarsky eigenlijk amper een nieuwsbrief publiceert voor zijn gratis lezers. En wat hij publiceert zijn agendaflarden en een promo voor het Daredevil-event waar Zdarsky bij betrokken is.

Scott Snyder

Snyder bepaalde de voorbije tien jaar de richting van Batman. Inmiddels heeft hij zijn werk bij DC op een lager pitje gezet. Scott Snyder had al een deal met Comixology, de aanbieder van digitale comics, om daar enkele exclusieve titels voor te maken. Natuurlijk maakte hij Nocterra voor Ïmage.

In de gratis nieuwsbrieven spreekt hij vooral over DC Comics, zijn familie en de schrijfcursus die betalende abonnees van zijn nieuwsbrief kunnen volgen.

Voor welke Substack zou je betalen?

Voor de comicliefhebber bieden bijna alle nieuwsbrieven wat wils. Jonathan Hickman zal niet ieders kopje thee zijn, omdat hij veel te diep in het universum van zijn nieuwe comic duikt. Daar hou je van of dat haat je. Het is heel makkelijk om de draad bij zijn schrijfsels kwijt te raken.

Donny Cates en Ryan Stegman werken nogal rommelig. Het heeft een bepaalde punk attitude en als die je ligt, dan kun je jezelf er zeker aan wagen.

In negatief opzicht springt Chip Zdarsky eruit. Hij stuurt amper wat en inhoudelijk zegt het weinig tot niets.

Alle anderen zijn prima kandidaten voor een betaald Substack-lidmaatschap. Het is toegankelijk gepresenteerd en inhoudelijk boeiend. Je eigen smaak zal hier bepalen welke extra’s boeiend voor je zijn en die je eventueel motiveren om je geld aan hen over te maken.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels