Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Na WandaVision: 4 comics om Scarlet Witch en Vision nog beter te leren kennen

WandaVision mag dan afgelopen zijn, met deze vier leestips vergezel je de twee personages nog even langer op avontuur.

De volgende comics zijn de inspiratie geweest voor WandaVision. Sommige lichten misschien net een tipje van de sluier over wat nog komen kan. Het zijn vier strips die – net zoals de serie op Disney+ – tonen wat voor een boeiende superhelden Scarlet Witch en Vision zijn.

© Marvel Comics

Scarlet Witch (James Robinson, Vanesa Del Rey en meer)

Toen Avengers: Age of Ultron in 2015 Wanda en haar tweelingbroer Pietro introduceerde als alles behalve mutanten, werden de personages ook in de strips herschreven. In Scarlet Witch gaat Wanda op zoek naar haar echte voorouders, terwijl ze de wereld rondreist om demonen en ander kwaadaardige entiteiten de wereld uit te helpen.

Voor wie is Scarlet Witch?

Scarlet Witch moet je lezen als je niet vies bent van het monster van de week-principe. Daarnaast leer je ook de heks Agatha beter kennen die Wanda achtervolgt als een raadgevend spook.

Waarom Scarlet Witch het lezen waard is

Scarlet Witch leest niet als het meest samenhangend verhaal, maar dat is meteen ook het sterkste punt aan de comic. Elk hoofdstuk waarin Wanda vecht tegen een andere demoon wordt getekend door een andere tekenaar. Zo tekent Vanesa Del Rey de opener en afsluiter (nadien maakte ze met Jordie Bellaire het ook met heksen gevulde Redlands), valt Javier Pulido op met atypisch tekenwerk in zijn vertelling over een Spaanse duiveluitdrijving en verbluft Marguerite Sauvage je met een reisje naar Parijs.

© Marvel Comics

The Vision (Tom King en Gabriel Hernandez Walta)

In deze veelvuldig bejubelde comic ontdekken we het leven van Vision na zijn uren als superheld. Vision wil een doodnormale man zijn en een doodnormale man heeft een doodnormaal gezin. Een droom verandert in een obsessie en eindigt – je raadt het al – dood.

Voor wie is The Vision?

The Vision moet je lezen als je even genoeg hebt van standaard superheldengeweld. Voor als je nog niet genoeg existentiële angst ervaart in je eigen leven. Voor als je meer wil weten over de relatie tussen Vision en Wanda. Voor als je wil zien hoe goed comics – ook die met superhelden – kunnen zijn.

Waarom The Vision het lezen waard is

The Vision herdefinieert het superheldenverhaal. Het is een donkere tragedie die vanaf de eerste bladzijde onheil spelt, een unieke tandem van schrijf- en tekenwerk die je ongemakkelijk doet voelen en het hoofdpersonage een heel nieuwe dimensie geeft.

© Marvel Comics

House of M (Brian Michael Bendis en Olivier Coipel)

“No more mutants.” Met die woorden zette Scarlet Witch het universum van Marvel op zijn kop. Net daarvoor creëerde Wanda een wereld met énkel mutanten, een wereld waarin Magneto heerst, als reactie op het verlies van haar kinderen. Welkom in House of M.

Voor wie is House of M?

House of M moet je lezen als je dacht dat WandaVision de X-Men in het Marvel Cinematic Universe ging introduceren. Het is een losstaand verhaal waarvoor je weinig voorkennis nodig hebt met een min of meer gesloten einde.

Waarom House of M het lezen waard is

De comic toont de kracht van Wanda, een kracht zo groot die moeilijk te vertalen is naar het witte doek. House of M doet je fantaseren over hoe de clash tussen Avengers en X-Men eruit zou kunnen zien in het filmuniversum. Bovendien is Olivier Coipel een meester in zijn vak.

© Marvel Comics

Avengers: The Children’s Crusade (Allan Heinberg en Jim Cheung)

De Young Avengers hebben hun eerste avonturen beleefd. Ondertussen vermoeden Wiccan en Speed dat Scarlet Witch wel eens hun echte moeder zou kunnen zijn: ze zijn de reïncarnaties van haar kinderen. De tieners sluiten een verbond met grootvader Magneto en kloppen aan bij Doctor Doom die op het punt staat te trouwen met Wanda.

Voor wie is Avengers: The Children’s Crusade?

The Children’s Crusade moet je lezen als je wil weten wat er gebeurt wanneer Wanda ontdekt dat haar tweeling nog leeft. Je ontdekt ook hoe sterk Wiccan is.

Waarom Avengers: The Children’s Crusade het lezen waard is

Het levensverhaal  van Scarlet Witch is bezaaid met tragedie, maar op het einde van The Children’s Crusade beslist Wanda dat ze er genoeg van heeft (net zoals in WandaVision). Ze beslist om meer te worden dan enkel Magneto’s dochter en het eeuwige slachtoffer.

Ondertussen zou Scarlet Witch dus een personage moeten zijn met aanzien. Mooie intenties die niet vervuld zijn geraakt. In de huidige verhaallijnen beschouwen de X-Men Wanda als een soortverrader door haar daden uit het verleden (zie House of M). Tijd voor een nieuwe realiteit waarin Scarlet Witch behandeld wordt als de krachtige heldin die ze is.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels