Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Een empirisch onderzoek naar het gezicht van Oscar Isaac

Een van de overheersende gedachtes die ik had bij het bekijken van Dune, naast ‘wow’ en ‘is dit zoals Game of Thrones maar met ruimtedrugs?’ was ‘hoe goed ziet Oscar Isaac er hier uit?!’. Dat is geen ongewone gedachte, want Oscar Isaac is objectief gezien een van de mooiste mannen ter wereld. En toch vroeg ik me af: hóe mooi is de Dune-versie van Oscar Isaac? En dan vooral vergeleken met zichzelf, want een vergelijking met anderen is bijna niet eerlijk voor die anderen. Daarom een empirisch* onderzoek naar het gezicht van Oscar Isaac, oftewel: een geheel subjectieve ranking van de mooiheid van Óscar Isaac Hernández Estrada.

* Empirisch onderzoek komt uit eigen ervaring. Op het scherm heb ik veel ervaring met Oscar Isaac. In het echt helaas minder geen.

Ik heb bijna alleen films en series in de lijst opgenomen die ik minstens een beetje gezien heb. Gelukkig voor jullie zijn dat er toch een behoorlijk aantal.

oscar isaac
© 20th Century Fox/Studios

16. X-Men: Apocalypse (2016)

Voor veel X-Men- en comicbookfans was X-Men: Apocalypse een teleurstelling, maar ook voor de fans van de Guatemalteeks-Amerikaanse acteur. Dan heb je een van de meest gevraagde en charismatische acteurs in je cast en je stopt hem onder tonnen slechte make-up? Je vervormt zijn jukbeenderen tot zijn gezicht eruit ziet alsof hij permanent een citroen aan het eten is? We zien niets meer van zijn haar en bijna niets van zijn ogen? Een aanfluiting voor alles en iedereen. Op papier was de wereldvernietiger Apocalypse een interessante rol, maar ook een blauwe Oscar Isaac kon de film niet redden.

oscar isaac
© Netflix

15. Annihilation (2018)

In Annihilation speelt Isaac een wetenschapper, soldaat en de man van Natalie Portman—Kane. De rol is miniem, wat we als fans nooit goedkeuren, maar helaas is ook zijn styling niet op niveau. In flashbacks worden we wel beloond met een iets ‘natuurlijkere’ Isaac, met krullen en stoppels, maar wanneer we Kane leren kennen, is hij net terug van een gevaarlijke missie, en hij gedraagt zich ook anders. Zo anders dat hij plots een met gel achterovergestreken kapsel heeft. Samen met zijn gladde wangen ziet hij er een beetje shady uit. *spoilers voor Annihilation* En ja hoor, uiteindelijk blijkt dat deze Kane een alien kloon is. Toch houden we daar geen rekening mee in onze beoordeling. Aliens kunnen er wel degelijk goed uitzien—hebben de makers ooit naar Clark Kent of Spock gekeken?

oscar isaac
© HBO

14. Show Me a Hero (2015)

Oké, een bekentenis: ik heb deze serie eigenlijk nog niet gezien. Maar het is zo’n mijlpaal in de carrière van Oscar Isaac dat ik Show Me a Hero wel moest toevoegen. Deze serie van The Wire-bedenker David Simon was de eerste tv-hoofdrol voor de acteur, en speelde zich af in een glorieuze tragische modeperiode: eind jaren 80 tot begin jaren 90. Isaac is de burgemeester van Yonkers, New York die een dispuut over meer sociale woningen in de rijkere buitenwijk moet oplossen. Ik ken Yonkers enkel als de woonplaats van Amanda Buffamonteezi, maar dit is wel exact hoe ik mij de burgemeester zou voorstellen. De foute snor wordt nog een beetje goedgemaakt door de minieme poging tot krul in Isaacs haar, maar de brede dassen en te grote, saaie kostuums geven ook geen boost. De stylisten hebben dus goed hun best gedaan om Oscar er als een gewone sterveling uit te doen zien. (No offence voor gewone stervelingen. #notallmen)

oscar isaac
© Paramount Pictures

13. Suburbicon (2017)

In dit drama geregisseerd door George Clooney speelt Isaac ook maar een kleine rol (boe!), maar wel eentje waar het charisma vanaf straalt. Er is opnieuw de foute snor, waar jammer genoeg in mijn ogen echt niemand mee wegkomt (ook Henry Cavill en Chris Evans niet). Maar het strakke 50s-kapsel dat Oscar hier heeft in Suburbicon zien we niet zoveel bij hem, en die ijssnijdende jukbeenderen vallen zo mooi op. Een bepaalde bad boy-vibe die ik wel kan smaken. Ook pro dunne dassen en passende kostuums!

oscar isaac
© A24

12. A Most Violent Year (2014)

Deze film speelt zich af in (opnieuw) de jaren 80, maar wat een verschil! Oscar Isaac vertolkt hier geen burgemeester maar een zakenman in de problemen die steeds verder gaat om eruit te komen. Hij geeft ons Succession meets Mad Men en Suits, en het gaat hem bijzonder goed af. Het volume in zijn haar! Die lichte pompadour met subtiele krullen en hoogkwalitatieve, gelukkig niet-Trumpachtige rijkemannenmode: nailed it! De lichte stoppelbaard is ook subtieler dan een volle baard om een snodeplannenkarakter te verbergen. En ook: Oscar Isaac in een coltrui met lange jas! We’re alive!

oscar isaac
© Universal Pictures

11. Robin Hood (2010)

In de meh-versie van Robin Hood is Oscar Isaac de koning van Engeland—hadden wij of zelfs Engeland maar zoveel geluk. Moeten we aan deze look veel woorden vuil maken? Het is a) Oscar Isaac, met b) halflange krullen, c) een kroon, d) een cape en e) opvallende baard-snor-sik combinatie. Toch houdt net dat laatste element deze Oscar-versie van een hogere plaats. Die Tony Stark-beharing was zelfs voor een miljardair iets te excentriek. Beter dan 90% van huidige koningen of (kroon)prinsen (haaaaave you met de royals van Dubai, Jordanië, Zweden en Brunei?), maar niet beter dan 90% van Oscar Isaacs.

oscar isaac
© Warner Bros. Pictures

10. Body of Lies (2008)

In Body of Lies speelt Oscar Isaac de handler van Leonardo DiCaprio (over wie ik ook makkelijk een lijst als deze kan maken). Ik moet eerlijk zijn: het is lang geleden dat ik deze film gezien had, maar deze foto’s kwamen als een donderslag bij heldere hemel. Oscar Isaac met een manbun!!! Wapens zijn niet zo m’n ding, en een middenstreep ook niet, maar dit is zeker de meest verrassende look tot nu toe. Dat verdient punten. Hier is ook de Tony Stark-sik minder uitgesproken en keren de krullen en minder harde baard terug. Zijn kleren zijn dan wel heel erg van die tijd, maar al bij al is dit echt wel een A+ look. En nog eens: die manbun!

oscar isaac
© FilmDistrict

9. Drive (2011)

De volgende twee plaatsen in de rangschikking zijn gereserveerd voor Oscar Isaacs twee kortgeschoren kapsels. Onze favoriete Oscar is gezegend met prachtig haar, dus het is logisch dat hij dat liever ook toont. Maar! Hij heeft nog eens een welgevormd hoofd, dat met een broske wel erg goed tot zijn recht komt. Zijn look in Drive is minimalistisch, met ook een eerder onopvallende baard. MAAR! Waar wordt je blik dan naartoe gezogen? Juist, zijn ogen. Slim van een man met zo’n doordringende blik. Zeker als je je moet meten met Ryan Gosling. En toch, laten we wel wezen: Ryan Gosling ziet er bijna altijd hetzelfde uit. Oscar Isaac is van alle markten thuis.

the card counter oscar 2021
© Belga Films / Focus Features

8. The Card Counter (2021)

The Card Counter, Paul Schraders nieuwste, krijgt meteen al goede punten omdat de rechtse afbeelding zo goed als het openingsshot is. Dit is een regisseur die weet hoe hij zijn belangrijkste trekpleister meteen in de strijd moet gooien. Dit is een eerder duistere Oscar Isaac, maar wat voor één: zonnebril, dunne das, suèdeleren jas, nette broek en schoenen. Take me to the dark side, please! William Tell is dan misschien een beetje onvoorspelbaar en een tikkeltje louche, maar hij is in ieder geval proper op zijn eigen: haar achterover en een vermoeden van stoppels (weinig werk aan!), al zijn bezittingen in één koffer (speciaal… maar zuinig!), meubelen bedekken met lakens (euh… weinig vertrouwen in de hygiëne van anderen?). Bovendien kan hij als pokerspeler behendige kaartentrucs doen en schrijft de man met een pen (!) in een notitieboekje (!!). Om het met de woorden van Paris Hilton te zeggen: that’s hot.

oscar isaac
© A24 / Universal Pictures

7. Ex Machina (2014)

Het was misschien niet zijn doorbraak, maar wel de film waarin veel mensen Oscar Isaac leerden kennen. In Ex Machina is hij Nathan, de baas van een techbedrijf die een levensechte artificiële intelligentie heeft gemaakt en een werknemer heeft uitgenodigd om hem te helpen met de Turing-test. Maar net zoals Mark Zuckerberg, Elon Musk en Jeff Bezos is hij meer dan het oog doet vermoeden. Gelukkig moeten we Nathan niet beoordelen op zijn karakter, en in zijn geval maakt intelligentie wel mooi. Door die volle baard wordt de aandacht wel minder naar zijn ogen geleid, maar het is zo’n unieke look dat je sowieso niet weg kan kijken. En ook: die bril! Wat Gordon ook zegt, brillen zijn sexy. (Ja, ik draag een bril. Don’t @ me.) Isaacs vertolking in Ex Machina is wellicht ook de rol waarover het meest geschreven is, of toch die ene dansscène. Mannen die kunnen en durven te dansen? In een halfopen trainingspak? Nice.

oscar isaac
© Disney

6. Star Wars: The Force Awakens (2015) / The Last Jedi (2017) / The Rise Of Skywalker (2019)

Natuurlijk kon Poe Dameron niet op deze lijst ontbreken. Oscar Isaac deed iedereen (en Finn) swoonen met zijn rebelse en bijna oneerlijke verschijning. De voormalige spice runner (opnieuw met die spice—zitten Star Wars en Dune in hetzelfde universum?!) is iedereens favoriete Resistance-piloot, en ook de best geklede. Oscar Isaac verheft beroepskledij tot haute couture, en zijn rebellenhaar ligt altijd perfect en toch nonchalant. Ook zijn ganse vibe, een beetje arrogant, heel erg charmant en een hart van goud, is S-E-X-Y. Maar helaas, doorheen de rest van de trilogie worden hij en dus ook zijn haar en gezicht overweldigend ondervertegenwoordigd. Oscar Isaac kan hier niets aan doen, maar dit was wel het bewijs dat Disney gewoon dom is. En Oscar blijft A+.

oscar-isaac-moon-knight
Marc, Marc als Moon Knight en Steven. © Disney+

5. Moon Knight seizoen 1 (2022)

Zeg wat je wil van Marvel Studios, ze wéten wat het publiek wil. Eén Oscar Isaac: briljant, ongezien, top, dank u. Maar twee Oscar Isaacs?! Perfectie. Zeker als hij ook nog eens twee romantische archetypes kan spelen én een superheldenpak aandoet. Het was daarom niet makkelijk om Moon Knight te ranken, want Marc en Steven zijn dag en nacht verschil (vat je ‘m?). Marc is het broody type, maar heeft het hart op de juiste plaats. Ook op de juiste plaats: zijn haar. Veel volume bovenaan en toch nog een schemering van krullen, maar wel geen stoppels of baard, en soms kan het gebrek aan duidelijke scheiding leiden tot… iets vreemds. Ook Steven is gladgeschoren, maar heeft nonchalantere krullen en een zijscheiding, wat een toplook blijkt voor Isaac. Dat had Steven wellicht ook een beetje hipster kunnen maken, had zijn algemene uitstraling en dat Cockey-accent een iets lager debardeurgehalte gehad. (Als kind uit de 90s bedoel ik dit zoals het hoort: niet als compliment.) Dat wordt dan weer wel gecompenseerd door zijn overweldigende goedheid, en dat is pas aantrekkelijk!

Hou me vast als ik het over Moon Knight heb, vooral dan in de laatste aflevering (spoilers in deze video), want dit is letterlijk het beste van twee werelden. Het haar van Steven en een iets lossere Marc in dat perfect op maat gemaakte kostuum? Dat is wanneer verhaallijnen ook samenkomen in haar- en kostuumontwerp. Goeie bal, Marvel, om Oscar Isaac eindelijk een rol te geven die zijn acteertalent en verschijning waard zijn!

oscar isaac
Ik snap die blik, Jessica. © HBO

4. Scenes from a Marriage (2021)

Oké, ik speel opnieuw vals, want Scenes from a Marriage staat bovenaan mijn kijklijst. De HBO-serie en ‘remake’ van Ingar Bergmanns miniserie uit de jaren 70 herenigt Oscar Isaac met collega en schoolvriendin Jessica Chastain. Ik voeg deze toch toe aan de lijst omdat deze look eigenlijk een minder gevorderde versie is van hoe hij eruit ziet in Dune. In Scenes speelt hij een psychologieprofessor die voor de kinderen zorgt terwijl zijn vrouw een IT-bedrijf leidt. Hun relatie komt op de helling te staan wanneer zij haar twijfels krijgt en ze een scheiding overwegen. Dat beide acteurs uitstekend samenwerken, zagen we al in A Most Violent Year, maar hun rodeloperverschijning in Venetië was de beste PR voor de serie die iemand kon bedenken.

Naar het schijnt (en naar wat Twitter en Tumblr duidelijk maken) vliegen de vonken eraf, en we begrijpen waarom. Isaac speelt dus een begripvolle, slimme man die niet met en zonder zijn vrouw kan, peper-en-zoute krullen en een baard heeft én ook nog eens een bril (want zoals we eerder al zeiden, brillen zijn sexy). Mocht de serie eindigen met een scheiding, slechts één boodschap: ik wil!

oscar isaac
Als je een vakantie boekt in een verlaten huisje, kan ik deze Oscar er dan bij krijgen? © Universal Pictures

3. The Bourne Legacy (2011)

Ha, deze hadden jullie niet verwacht hé? In deze spin-off van de Matt Damon-films neemt Jeremy Renner (de minst interessante S.H.I E.L.D.-agent en Avenger, sorry) het als geheim agent niet zo nauw met de regels en wordt hij gestraft (!) door op zoek te moeten gaan naar Oscar Isaac in een afgelegen hutje in de sneeuw. Daarna moet hij een paar dagen met hem doorbrengen, rustiek samenlevend. De horror! Nog nooit wou ik zo erg Jeremy Renner zijn. Want ga aan de kant, Chris Evans, dit is: Oscar Isaac, met krullen, lichte stoppelbaard, vingerloze handschoenen, bretellen (!) én een grijze wollen gebreide trui. Komt er nog bij dat zijn personage, Outcome-3, naar die uithoek verbannen werd omdat hij ook de regels overtrad en… verliefd werd.

Een Oscar Isaac met dat stijlgevoel die de hoge omes verraadt voor de liefde?! Jezus Christus op een fiets, haal me hier weg! The Bourne Legacy heeft daarom alleen al bestaansrecht verdiend.

oscar isaac
Ook deze blik snap ik heel goed, Josh Brolin. © Warner Bros. Pictures

2. Dune (2021)

In Dune zien we de terugkeer van adellijke Oscar Isaac, maar dan adellijke Oscar Isaac in sciencefiction! Hij speelt hertog Leto Atreides, een naam die oprecht fantastisch is en bijna enkel Isaac-waardig. Deze look is eigenlijk een culminatie van een aantal elementen premium Oscar-elementen: die brooding blik, die krullen bovenaan en strakkere snit daarrond, die baard, dat peper en zout!! Wijn kan niet aan Oscar Isaac tippen: hij wordt ouder zoals de beste. In Dune druipt het charisma van het scherm, ook al omdat hij naast een staatshoofd om mee uit te pakken ook een zachte leider is en niet met mensenlevens speelt, als een Guatemalteekse ruimteversie van Captain America.

Zelfs Josh Brolin kan zijn bewonderende blik niet inhouden. Geef je over, Brolin, en voeg je bij ons: zij die jaloers zijn op wie de kleermaker mag zijn van Leto Atreides en Oscar Isaac (Hier is dat Jacqueline West). We are not worthy!

oscar isaac
Nog nooit zo jaloers geweest op een kat. © CBS Films / StudioCanal

1. Inside Llewyn Davis (2013)

Kijk naar Inside Llewyn Davis en durf dan maar eens te beweren dat je niet instant verliefd wordt op Oscar Isaac. Oké, in het begin zou je misschien nog twijfelen: in de vroege jaren 60 probeert Llewyn Davis het te maken als folkzanger, maar daarbij spaart noch paait hij anderen. Een makkelijke man is het niet, maar hij wil zijn droom waarmaken, koste wat het kost. Helaas zijn er nog mensen met dromen. Llewyn heeft een zeker douche-gehalte, maar is een ruwe bolster met een blanke pit. Ook al is hij bijna blut, hij ontfermt zich toch over een rosse kat die ontsnapt uit het appartement van zijn frenemies. En bewondert elke creatieveling die zelf iets wil bereiken niet zijn doorzettingsvermogen? Je moet dus een beetje je best doen, maar eerlijk: ik ben soms een oppervlakkige mens. En kijk nu. Dit is de heilige graal van Oscar Isaac. We zijn als Oscarfans de broers Coen heel wat verschuldigd, want miljaardedju.

Laten we zelfs niet met het overduidelijke beginnen, maar met het hoorbare. Want Llewyn zingt folkliedjes, en natuurlijk kan Oscar Isaac zingen. Wat zeg ik, hij overklast Marcus Mumford, Justin Timberlake en Adam Driver met zijn engelenstem. Dat grauwe en melancholische van een folkliedje als Fare Thee Well is genoeg om mij te doen smelten. En dan hebben we het nog gehad over zijn look. Ook al heeft Llewyn het lastig en ziet hij er bij momenten een beetje afgeleefd uit, dit is een folkzanger. Die jaren 60-vibe met floeren frak (sorry, Noorderburen) en geruite hemden zijn al een goed begin.

Maar dan: Het. Haar™️. Als haarstylist Nathan J. Busch II er nog geen patent op genomen heeft, mag hij dat alsnog doen. Dit is hoe je krullen goed doet uitkomen: langer vooraan, korter achteraan. (Zie ook Daniel Radcliffe in Kill Your Darlings en Eddie Redmayne in Fantastic Beasts.) Busch werkte trouwens ook aan The Bourne Legacy, dus volgens mij is hij lid van de hive. En dan die baard, niet te lang, laag Tony-Starkgehalte. Perfecte combo. Hij ziet er zo goed uit dat hij een cowboyhoeddragende Adam Driver, John Olivers obsessie, toch nog even in de luwte heeft gedwongen. Dát is de kracht van Oscar Isaac. Een man van veel talenten, een kameleon van kapsels, een vat vol tijdloze klasse. Dat we hem nog lang mogen aanschouwen. Ik dank u.

Dune is nu uit op dvd en blu-ray.
Scenes from a Marriage kan je bekijken via Streamz.
Moon Knight
is nu te zien op Disney+.

Total
3
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels