Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De films die wij bekijken tijdens de coronaquarantaine

Of je nu studeert, nog altijd aan de slag bent of tijdelijk werkloos bent, iedereen spendeert veel meer tijd binnen. Sommigen gaan zich dan spontaan vervelen. Om dat tegen te gaan, sommen wij op wat wij zoals gezien en gelezen hebben de afgelopen weken en de moeite vonden. Zo kan je weer even verder. Vandaag overlopen we de films die ons geboeid konden houden.

© Paramount Pictures

How to Lose a Guy in 10 Days

Geen beter genre om je tegenwoordig in te verliezen dan een romcom. Netflix heeft tegenwoordig het grootste marktaandeel in het genre, maar er was een tijd waarin je geen cinema kon binnengaan zonder over een romcom te struikelen. Eén van die klassiekers is How to Lose a Guy in 10 Days, die ik onlangs voor het eerst zag. Twee journalisten werken aan totaal tegenovergestelde artikels. Zij wil bewijzen dat ze op 10 dagen tijd een man kan afschrikken, en hij beweert dat hij iemand verliefd kan maken in dezelfde periode. Je raadt het al: het wordt al snel ingewikkeld. Onvoorspelbaar kan je 10 Days niet echt noemen, maar de charme van de vroege jaren 2000 druipt er vanaf. Kate Hudson en Matthew McConaughey waren op hun mainstream hoogtepunt. Hun chemie is top, de humor gevat genoeg, ondanks een paar verouderde elementen. Deze film is ook net nostalgisch genoeg om je te herinneren aan een simpelere tijd. (Elien)

Te bekijken op Netflix en Telenet Play.

© Sony Pictures

Hearts Beat Loud

Nog een film over liefde, maar dan die tussen vader en dochter. Sinds de dood van haar moeder heeft Sam het moeilijk om verbonden te blijven met haar vader. Hun leven staat op het punt te veranderen: zij gaat studeren en na jaren moet hij zijn platenzaak sluiten. Wanneer ze samen muziek maken, kunnen ze dat allemaal even vergeten. Hearts Beat Loud is een kleinschalig en intiem portret van een gezin waar muziek wonden kan helen. Een heerlijk zachte Nick Offerman werkt – en musiceert – prachtig samen met Kiersey Clemons (die Iris West zou spelen in The Flash, als die er ooit nog komt). Voeg daar Toni Collette, een zomerse vibe en goede soundtrack aan toe en je hebt na anderhalf uur een glimlach op je gezicht. (Elien)

Te bekijken op Netflix en YouTube.

© Warner Bros.

The Matrix

Wat een film om voor de eerste keer te bekijken! *duikt opzij* Na meer dan 20 jaar houdt de film nog steeds stand. Meer nog, de Wachowski’s maakten van The Matrix iets even tijdloos als Keanu Reeves. Zelfs de visuele effecten zijn (in de eerste film) zodanig minimalistisch dat ze je totaal niet storen, ondanks de exponentiële evolutie ervan in de laatste jaren. Toegegeven, nu klinkt een virtuele wereld waarin we wél nog uit ons kot mogen komen redelijk aanlokkelijk. Zonder de agents die je achtervolgen dan. The Matrix toont de voordelen, gevaren en gevolgen van artificiële intelligentie, zeker als die de echte wereld dreigt te overspoelen. Een parabel voor de 21e eeuw, met schitterende actiescènes en Keanu Reeves. Had ik Keanu Reeves al vermeld? (Elien)

Te bekijken op Netflix.

© 20th Century Fox

Eddie the Eagle

Eén van mijn favoriete films is deze kleine maar o zo charmante biopic van Dexter Fletcher (Rocketman, te zien op Play More van Telenet) over Eddie “The Eagle” Edwards. Deze klunzige Britse schansspringer moest en zou naar de Olympische Winterspelen gaan, ondanks zijn totale gebrek aan ervaring in zijn gekozen wintersport. Niemand neemt hem serieus, maar zijn vastberadenheid is echter niet te onderschatten. Eddie The Eagle is een echte feelgoodfilm die ook niet meer ambieert te zijn. Edwards werd immens populair, maar de mens achter het fenomeen wordt soms vergeten. Taron Egerton legt zijn ziel in de vertolking, en hij krijgt steun van Hugh Jackman als zijn terughoudende coach. Hou je van opbeurende sportfilms met een mooie mannelijke vriendschap en een Britse indievibe? Niet twijfelen! (Elien)

Te bekijken op Google Play Movies en YouTube.

© Warner Bros.

Harry Potter

We kunnen wel elk jaar eens op VIER rekenen om de volledige reeks uit te zenden maar meestal houden ze die om de zomer door te komen. Want ja, 8 films voor 8 weken zomervakantie. Maar nu besloten ze duidelijk dat het publiek wat troost nodig had en, in mijn geval, is daar inderdaad niks beters voor dan Harry Potter. Bovendien kregen we thuis opeens zin om de films nog eens in de Vlaamse versie te bekijken en dus namen we de uitzendingen van VIER als leidraad om de blu-rays boven te halen. Dirk Denoyelle met zijn onvergetelijke Hagrid, Lea Thys als McGonagall en Jan De Cleir als Dumbledore, wat wil een mens nog meer. Maar enkele minder duidelijke stemmen leidden ook tot heuse Twitter-zoektochten. Kortom, zelfs na de reeks tientallen keren te hebben gezien, gaat het niet vervelen. (Jana)

Elke vrijdag te bekijken op VIER, maar ook op Amazon Prime Video.

© Open Road Films

Chef

Een van de dingen die ik het meeste mis tijdens de lockdown is eens goed op restaurant gaan. Die leegte wordt een beetje gevuld door af te halen bij onze lokale handelaars maar er is ook een andere manier: een film bekijken over eten! Regisseur Jon Favreau is zelf een begenadigd kok en dat wordt maar al te duidelijk in deze film. Hij speelt zelf de hoofdrol van kok Casper die een beetje in een sleur is beland. Hij kookt al jaren hetzelfde in het restaurant waar hij werkt, maar mag ook geen vernieuwing brengen. Daarom neemt hij ontslag en begint hij een foodtruck. Niet alleen zien alle gerechten er superlekker uit, ook krijg je wat meer van Amerika te zien en vooral de lokale eetgewoonten. Er is dus meer dan een manier om even het gevoel te hebben dat de lockdown niet bestaat. (Jana)

Te bekijken op iTunes of Google Play Movies.

© Warner Bros.

The Intern

“Geschreven en geregisseerd door Nancy Meyers”, die zin alleen al zou je moeten overtuigen om deze film te bekijken. Zij is namelijk toch echt de koningin van de feelgoodfilm. Daarbovenop is dit voor mij haar beste werk. Robert De Niro speelt Ben Whittaker, een gepensioneerde man van 70 die reageert op een advertentie van het bedrijf AboutTheFit om als stagiair aan de slag te gaan. Hij wordt toegewezen aan CEO Jules Ostin (Anne Hathway) om te proberen haar werkdruk wat te verminderen. Eerst staat ze nogal weigerachtig tegenover hem maar met zijn innemende persoonlijkheid verovert hij al snel alle harten in het bedrijf. Voor mij is dit een van de beste rollen die Robert De Niro ooit gespeeld heeft. Hij steekt zoveel warmte en rust in Ben dat deze film voelt als een warm dekentje. (Jana)

Te bekijken op Netflix en YouTube.

© 20th Century Fox

Keeping Up With The Joneses

Soms heb je nog niet echt van een film gehoord maar besluit je toch om hem op te nemen omdat het verhaal wel leuk lijkt en er interessante acteurs in meedoen. Dat had ik toen ik een trailer zag voor deze film. De rust van een ietwat saai koppel, de Gaffneys, wordt verstoord wanneer ze nieuwe buren krijgen, de Joneses, die perfect lijken. Maar er lijkt iets niet te kloppen aan hen: ze blijken internationale spionnen te zijn. Op zich is dit plot niet bijster origineel maar het wordt zeker opgefleurd door de cast: de zwaar onderschatte Isla Fischer en Zach Galifianakis spelen de Gaffneys en vooral Gal Gadot en Jon Hamm zijn goed gecast als de spionnen van dienst. Samen met enkele goedgeplaatste grappen zorgt deze komedie voor een amusante avond. (Jana)

Te bekijken op Google Play en iTunes.

© Universal Pictures

The Theory of Everything

Deze biopic over Dr. Stephen Hawking blijft een van de betere in het genre. Eddie Redmayne speelt de legendarische wetenschapper met onnoemelijk veel respect, en is zijn meest veelzijdige rol tot nu toe. Hij wordt prachtig bijgestaan door Felicity Jones. The Theory of Everything toont zijn grootse carrière met baanbrekend werk over de ruimte en zwarte gaten, maar ook vooral de mens achter de wetenschap. Een bonus: de fenomenale muziek van Jóhann Jóhannsson. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Columbia Pictures

The Social Network

Nog zo’n legendarische film over een alom bekende figuur. The Social Network won in 2011 maar liefst drie Oscars, en het blijft een overdonderende film. De kinetische dialogen van Aaron Sorkin en de vertolkingen van Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Armie Hammer maken van deze film een waardige David Fincher-thriller. Die erkent de genialiteit van Mark Zuckerberg, maar ook zijn gebrek aan empathie en realiteitszin, dat ook vandaag nog vaak de wenkbrauwen doet fronsen. En ook opnieuw: geweldige muziek van Trent Reznor en Atticus Ross. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Warner Bros.

Christopher Nolan-festijn

Terwijl we nog afwachten of zijn nieuwste, Tenet, nog uitgesteld wordt, kunnen we ons tegoed doen aan eerdere films van Christopher Nolan. Je hebt op Netflix de keuze uit Inception, de scifi-epic die blockbusters (en vooral trailermuziek) voorgoed veranderde en de wereld Tom Hardy gaf; de Dark Knight-trilogie, die het verhaal van Batman zo goed naar onze leefwereld bracht dat iedereen daarna ook voor de gritty aanpak ging, en ons de geniale vertolking van Heath Ledgers Joker gaf; The Prestige, wellicht zijn meest ondergewaardeerde film, met een script om u tegen te zeggen en een van Hugh Jackmans beste rollen; en Memento, de film waarmee het voor Nolan altijd begon en de basis legde voor zijn fascinatie met tijd. Nolanmarathon, anyone? (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Warner Bros.

Zodiac

De Zodiac Killer houdt al sinds de jaren 60 de wereld in de ban. De mysterieuze moordenaar die brieven stuurde naar politie en pers is nooit gevonden. Fincher presenteert enkele pistes en deed ook zelf research voor de film. Zodiac zorgde ook voor drie geweldige vertolkingen van Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr pre-Marvel. Deels journalistieke en politionele thriller is dit toch nog steeds een van de meest onderschatte films van David Fincher, en true crime van de bovenste plank. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Lionsgate

La La Land

Wat gaat er boven een musical om je gedachten te verzetten? Zeker met de muziek en lyrics van Justin Hurwitz, Benj Pasek en Justin Paul, die met nummers als City of Stars en Another Day of Sun instant klassiekers maakten. Daarbovenop krijg je in La La Land een liefdesverhaal met Emma Stone en Ryan Gosling en een film die er prachtig uitziet. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Amblin Pictures

The Post

Steven Spielberg maakte journalistiek drama The Post bijna letterlijk tussen de soep en de patatten (tijdens de postproductie van Ready Player One). Het is een eerder traditioneel, onsensationeel drama en wellicht daarom bij velen tussen de mazen van het net geglipt. Nochtans past deze film in het rijtje van Spotlight, Zodiac, The Report en andere films die het nut van goede journalistiek benadrukken. De Pentagon Papers legden leugens van de Amerikaanse regering over de Vietnamoorlog bloot, maar The New York Times riskeerde heel wat om dat naar buiten te brengen. The Post is je tijd daarom zeker waard, en met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen kan je nooit verkeerd gaan. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Netflix

The Reputation Stadium Tour / Miss Americana

Voor het eerst in 8 jaar zou Taylor Swift volgende maand weer naar België komen als headliner op Werchter Boutique. Zoals wel meer zaken gaat dat door de coronacrisis niet door. Om het leed van wij Swifties te verzachten, kan je op Netflix terecht. Zet het volume luid, start de concertfilm van The Reputation Stadium Tour en het is net of je zelf bij het spektakel was. Hou je het graag iets rustiger, dan kan je Miss Americana bekijken. In deze documentaire werpt Taylor wat meer licht op waarom ze een hele tijd niet meer in het openbare leven te zien was en wat ze allemaal gedaan heeft intussen: onder andere haar album Lover opgenomen, een politiek standpunt ingenomen en de haters achter zich gelaten. (Jana)

Te bekijken op Netflix.

© Studio Ghibli

Studio Ghibli-festijn

Naast een Chris Nolan-marathon kan je ook gaan voor een Ghibli-filmfestival. De Japanse filmstudio maakte een paar van de mooiste animatiefilms ooit, met boodschappen voor jong en oud, van ecologie, godsdienst tot eenzaamheid. Spirited Away, My Neighbor Totoro, The Tale of the Princess Kaguya, Princess Mononoke zijn slechts een paar aanraders van de 21 (!) Studio Ghiblifilms die Netflix aanbiedt. (Elien)

Te bekijken op Netflix.

© Paramount Pictures

Clueless

Ook deze romcom is een echte klassieker. Cher Horowitz wou een nieuwe leerlinge aan wat clout helpen, maar ontdekte onderweg zichzelf. De moderne bewerking van Shakespeares Emma van Amy Heckerling gaf ons glorieuze 90s mode en een jonge Paul Rudd om verliefd op te worden. En dat scenario! De oneliners vliegen je om de oren. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

Mamma Mia!

© Universal Pictures

Een van de lichtpuntjes van de lockdown is het feit dat ik m’n oude Playstation 2 met bijbehorende collectie Singstar-spelletjes weer heb bovengehaald. Eentje daarvan: Singstar ABBA. Wel, ik had de helft van de liedjes niet gekend als ik een tijdlang niet geobsedeerd was geweest door de film Mamma Mia. Het vervolg kwam 2 jaar geleden uit, waardoor we nog wat meer klassiekers leerden kennen. Maar het begon allemaal deze morgen in de bij deze bewerking van de populaire musical. Door de toffe cast en het hoog feelgoodgehalte zou dit een nobrainer moeten zijn om nog eens te bekijken. (Jana)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Columbia Pictures

Jumanji: Welcome to the Jungle

Toen de eerste still voor deze film op de wereld losgelaten werd, was ik allesbehalve blij om Karen Gillan, de enige vrouw in de cast, zo weinig om het lijf te zien hebben. Maar ik moest na het zien van de film al snel toegeven dat ik me vergist had. Wat een nutteloze sequel leek, bleek erg grappig en origineel uit de hoek te komen. Door het bordspel te vervangen door een videospel konden ook de grappen hieruit gehaald worden en kon vooral de cast zich uitleven. Jack Black steelt de show maar iedereen krijgt wel een gloriemomentje. Een onverwacht succes. (Jana)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

© Paramount Pictures

Mission: Impossible – Fallout

Saving the best for last, zou je zeggen, maar er staan nog zeker twee missions op til voor Tom Cruise en de zijnen. Dat neemt niet weg dat Fallout één van de beste, zo niet de beste, Mission Impossible-film tot nu is. Toegegeven, de kans dat je het plot precies kan navertellen is klein, maar daar gaat het bij deze films ook niet om. Je wil Cruise en co zotte toeren zien uithalen, en die krijg je hier zeker. Zeg wat je wil over de man, maar Cruise doet geen half werk: een helikopter besturen, over gebouwen springen, vechtchoreografieën, hij doet het allemaal zonder verpinken. Voeg daarbij de geladen armen van Henry Cavill, heerlijke cinematografie en muziek van Lorne Balfe en verrassend veel personagewerk, en je hebt een uitstekende actieprent. (Elien)

Te bekijken op Netflix, Google Play Movies en YouTube.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels