Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoe ik met Marvel Unlimited meer dan 600 comics in een jaar las

Marvel Unlimited en Comixology maken comics lezen toegankelijk en minder duur. Al zijn ze geen redenen om je stripwinkel te verwaarlozen.

Een jaar geleden kocht ik een iPad. De hoofdreden was en blijft tekenen. En toch had ik Marvel Unlimited eerder uitgetest dan de tekenapp Procreate. Marvel Unlimited is het Netflix van comics, om het met de woorden te omschrijven van iedereen en zijn moeder die een streamingdienst lanceert.

Voor 10 euro per maand kan je in bijna de volledige bibliotheek van de Amerikaanse stripuitgever duiken, tot releases van zes maanden geleden. Na een jaar heb ik meer dan 600 comics gelezen op de app van Marvel. Alsof dat niet genoeg was, probeerde ik ook Comixology uit waarop je aparte comics kan kopen.

Voor ik duik in de details van deze betaalde diensten: comics kan je ook gratis lezen in de bibliotheek. Zo doet de bib van Gent momenteel een effort om haar al uitgebreid aanbod aan superheldenstrips en kleinere reeksen nog meer te verbreden. Zelfs recente volumes kan je al snel uitlenen.

Marvel Unlimited is een haast onuitputbare bibliotheek van comics

Marvel Unlimited is de uitgelezen manier om de geschiedenis van het rijke universum van Marvel te ontdekken. De uitgever tipt je met lijstjes die inspelen op filmreleases of aankomende nieuwe verhalen. Je kan de ene oude reeks na de andere verslinden. Huidige series lees je met enige vertraging, iets wat wel went.

Je kan tot 12 comics downloaden om onderweg mee te nemen, ideaal voor iemand die veel pendelt. Dankzij de feilloze stiptheid van de NMBS zat ik sommige dagen zelfs aan die 12 uitgelezen strips. De rest van die treinritten mocht ik naar buiten staren, mijmerend over de zinloosheid van het bestaan. Ik las 666 comics op Marvel Unlimited, het equivalent van 160 verzamelde volumes (de vorm waarin ik de strips ook nog eens bijhoud op Goodreads).

De app bundelt al je gelezen materiaal in een chronologisch overzicht. Soms registreert Marvel Unlimited niet welke je nu echt hebt uitgelezen, maar dat is slechts een klein mankementje. De problemen zijn groter wanneer je op de trein zit en ontdekt dat van je gedownloade nummers pagina’s ontbreken. Zelfs met wifi blijven pagina’s soms maar laden. Het gebeurt geregeld dat de app na twee seconden weigert te werken. Marvel werkt aan de bugs, maar aan hetzelfde tempo zoals de comics erop verschijnen.

De afweging tussen fysiek verzamelen en digitaal lezen

Beginnen deed ik met enkele X-Men-series die ik al in de kast had staan, maar de resterende delen nog ervan wou lezen voor het alles veranderende House of X verscheen. Opvolgen deed ik met de uitstekende Thor-saga van Jason Aaron, waarvan ik wel beslist heb de Mighty Thor-reeks met Jane Foster fysiek te verzamelen. Van Miles Morales als Spider-Man heb ik de eerste volumes op de kop getikt, maar de rest las ik toch digitaal.

De stap naar digitaal is groot, vooral omdat er niks beter blijft dan een papieren strip. Steengoede comics horen natuurlijk in je kast thuis. Digitaal lezen is vooral perfect voor immens lange series of voor verhalen die je intrigeren, maar die nu niet bepaald bejubeld worden. Zo las ik Jonathan Hickman zijn gigantische Avengers en Fantastic Four-reeksen, bijna alles van Daredevil sinds 2014, Runaways, Squirrel Girl en kon ik eens springen in de vele matige spin-offs van Star Wars.

Door het grote aanbod op Marvel Unlimited lees je natuurlijk ook veel meer op minder korte tijd. Soms lees ik zoveel comics dat het allemaal een beetje troebel wordt en niks er echt meer uit springt. Als je op papier leest, hecht je volgens mij meteen iets meer waarde aan het geheel. Maar bij echt goeie comics denk ik dan weer: verdorie, die verdienen een plek in mijn boekenkast (zoals Rogue & Gambit, Friendly Neighborhood Spider-Man en Immortal Hulk).

Comixology moet je overwegen door de constante koopjes

En wat als je iets van DC Comics, Image Comics of van een andere uitgever wil lezen? Dan kan je terecht op Comixology (een onderdeel van Amazon) waar je comics per nummer of per volume digitaal kan aankopen. Het platform biedt ook meteen de nieuwste comics aan, helaas voor dezelfde prijs als een papieren exemplaar.

De constante koopjes op Comixology maken de digitale stripwinkel onweerstaanbaar, mocht de verkoop niet zo omslachtig werken. Kopen kan je niet in de app, enkel op de Franstalige website voor Europese gebruikers. In Amerika heeft Comixology een Unlimited-variant die de Atlantische Oceaan nog niet heeft overgestoken.

Niets gaat boven de sfeer en expertise van een comic shop

Digitaal goed en wel, echte stripwinkels verdrijven die platformen helemaal nog niet. Plaatsen zoals Worlds’ End Comics & Games in Gent of Mekanik Strip in Antwerpen werken niet alleen verbindend, maar ook verwelkomend.

Doorgewinterde lezers komen er wekelijks voor hun nieuwste lading leesvoer en om er praatjes te slaan met andere gasten. Mensen die curieus zijn naar comics kunnen terecht bij de winkeliers voor gepersonaliseerde tips zoals geen enkele streamingdienst je die kan aanbieden. En vanaf het moment dat je begint te snuisteren in de overweldigende collectie, besef je dat niks het gevoel van met de juiste comic naar huis te wandelen ooit kan vervangen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels