Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Strange Skies Over East Berlin review: menselijkheid in tijden van Sovjethorror

In Strange Skies Over East Berlin ontdekt een Amerikaanse spion in Oost-Berlijn een geheim wapen dat zich meteen tegen zijn gevangennemers keert.

De vierdelige comic Strange Skies Over East Berlin is een sterk staaltje van Sovjethorror. In de comic, die sciencefiction combineert met geschiedenis, zijn de grootste monsters niet de aliens die crashen in Oost-Berlijn, maar wel de spionnen langs beide kanten. Ze hebben verhuld gevochten voor hun land en daarbij levens van dierbaren verwoest. Het is enkel een onmenselijk wezen dat de stille oorlogsvoerders menselijk maakt.

Strange Skies Over East Berlin opent met een ontsnapping naar West-Berlijn. Met vrijheid in zicht faalt de poging door een inslaande meteoriet. De man die de jongeren tevergeefs hielp oversteken, blijkt een Amerikaanse spion te zijn. Herring is zijn naam en zijn missie is de bezette impactzone infiltreren. Wat hij daar vindt, confronteert hem met zijn eigen daden van terreur.

© BOOM! Studios

Van komediemakers sta je nooit verrast als ze degelijke horror uit hun hoed toveren. Scenarist Jeff Loveness schreef onder andere voor Rick and Morty, Jimmy Kimmel en Miracle Workers. Voor Marvel maakte hij de comics Groot en Nova, en echt een naam maken voor zichzelf deed hij met het godsdienstig geïnspireerde Judas. Met Strange Skies Over East Berlin probeert hij nu met verve horror uit.

Loveness legt door de introductie van een buitenaards wezen de gruwelijkheden van mensen bloot. De alles verdovende stilte van geheimdoenerij van de Koude Oorlog maakte door de druk van het algemeen belang van mensen monsters, en nu het is tijd dat ze boete doen.

© BOOM! Studios

Meer dan gelijk welk genre valt of staat een horrorstrip met de tekeningen. Je moet het onbehagen voelen, vervormde lichamen moeten je onwel maken en panelen moeten je doen schrikken in de mate van het mogelijke. Lisandro Estheren (Redneck, The Last Contract) doet dat allemaal met een extra schep erbovenop. Zijn waterkleuren maken de horror verrassend mooi en het is nooit zo kil dat je het er koud van krijgt. Estheren tekent toegankelijke karakterkoppen die net niet te cartoonesk zijn zodat ze niet meer zouden passen bij dit soort verhaal.

Strange Skies Over East Berlin kan met elk nummer een totaal nieuwe kant opgaan. Daarom kan de keuze voor een klein en persoonlijk einde als een anticlimax overkomen. Het is een keuze van Loveness en Lisandro die wel de horror van onze recente geschiedenis onderstreept, en vooral toont dat in goeie verhalen personages het altijd winnen van gelijk welke bombastische genreclichés.

Strange Skies over East Berlin is geschreven door Jeff Loveness, getekend door Lisandro Estherren en uitgegeven door BOOM! Studios.

Must-read

Must-read
4 5 0 1
Strange Skies Over East Berlin spreekt sciencefictionfans als enthousiastelingen voor geschiedenis aan. Het is horror die bijblijft omdat de strip handelt over al te realistische daden in tijden van oorlog.
Strange Skies Over East Berlin spreekt sciencefictionfans als enthousiastelingen voor geschiedenis aan. Het is horror die bijblijft omdat de strip handelt over al te realistische daden in tijden van oorlog.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels