Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Official Image Timeline trapt de verjaardag van Image Comics af

Het is welhaast onmogelijk om het als comicliefhebber gemist te hebben: Image Comics viert in 2022 haar dertigste(!) verjaardag. De meeste mensen kennen de uitgever tegenwoordig als het huis van The Walking Dead of Saga. De uitgever is zoveel meer. Een van haar oprichters, Jim Valentino, is door zijn archiefdozen gegaan en heeft een magazine samengesteld met daarin een tijdlijn van alle hoogte- en soms ook dieptepunten van Image: The Official Image Timeline.

Het zaad werd al gepland in 1990. In dat jaar verbrak Todd McFarlane een record door 2 miljoen exemplaren te verkopen van Spider-Man 1. Een reeks die speciaal voor hem was opgestart om in zijn eentje te produceren. Het kwam in 1991 echter in een stroomversnelling toen Rob Liefeld een aankondiging plaatste voor een eigen reeks getiteld The Executioners. Dit leek nogal veel op de succesreeks X-Force waar hij toen successen mee vierde. Marvel deed hem het vriendelijke en dringende verzoek om hiermee te stoppen, met de onderliggende dreiging dat een ontslag optioneel zou zijn indien Liefeld zou weigeren.

Het motiveerde Liefeld om zijn kompanen Todd McFarlane, Erik Larsen en Jim Valentino te bellen met een plan: een eigen uitgeverij uit de grond stampen en dan titels uitgeven die volledig hun eigendom zouden zijn. Achter de schermen rekruteren ze generatiegenoten zoals Marc Silvestri en Jim Lee die grote triomfen vierden met de X-Men en Wolverine. Ook zij waren uiteindelijk te porren voor het plan.

The Official Image Timeline
(c)Image Comics

In 1992 maken ze de oprichting van Image Comics wereldkundig.

De idealen van Image Comics? Poen!

De jongens worden nog weleens beschreven als kampioenen van de ‘creator rights’. Mensen vergeten dat het in het begin gewoon om de poen ging. Ze wilden een grotere punt van de taart en kregen die ook. De eerste series waren aftreksels van de X-Men, Batman en de Hulk.

Het duurde tot 1999 voordat de uitgever echt de deuren zou openen voor iedereen met talent en een goed idee. Min of meer noodgedwongen omdat de sterren van weleer natuurlijk zo langzamerhand waren veranderd in het nieuws van gisteren. Dat zag je ook terug aan de verkopen. Image Comics dreigde even irrelevant te worden. En vanaf dat punt duurde het negen jaar voordat dit een stroom aan comics opleverde die het creatief en commercieel vaak redelijk tot goed deden.

Bovenstaande context zul je grotendeels niet in The Official Image Timeline terugvinden. Dat is een vogelvlucht door de geschiedenis van Image waarbij je voornamelijk een blik krijgt op de vele titels en prijzen die de auteurs hebben gewonnen.

Het levert wel een ongekende vlaag van nostalgie op. Je zult regelmatig kleine aha-momenten hebben bij het zien van de vele covers. En soms ook een vraagteken. Zo is het verrassend om te zien dat iemand als Jeff Smith een tijdlang Bone via Image publiceerde voordat hij het weer terugtrok naar zijn eigen uitgeverij. Het levert ook het besef op dat comics aan het prille begin van de jaren negentig echt iets ongekend cools over zich heen hadden hangen. Iets wat je nu pas weer een beetje terugziet met de opkomst van Substack en het bijbehorende ecosysteem. Er gebeurde wat.

The Official Image Timeline is een leuke curiositeit voor de verzamelaar. 

The Official Image Timeline verscheen op 2 februari en werd gemaakt door Jim Valentino.

Leuk

The Official Image Timeline
3 5 0 1
The Official Image Timeline biedt een overzicht van de geschiedenis van Image Comics in vogelvlucht.
The Official Image Timeline biedt een overzicht van de geschiedenis van Image Comics in vogelvlucht.
3/5
Total Score

Raak

  • Een leuk inkijkje in de geschedenis van de uitgever

Braak

  • Het biedt weinig inhoud
Total
5
Shares
Gerelateerde artikels