Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Films om naar uit te kijken in 2020

Een nieuw jaar zijn 365 kansen om nog eens in de bioscoop te raken. En dat het de moeite wordt, bewijst het grote aanbod aan films die ons in 2020 te wachten staat. Wij kiezen er onze favorieten uit.

05/05: Geüpdatet voor de coronamaatregelen.
02/10: Nog een update.

© Warner Bros.

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) – 05/02

DC Comics en Warner Bros. hebben eindelijk de succesformule gevonden voor hun eigen stripverfilmingen. Het resultaat na miskleunen Justice League en Suicide Squad is dat niet elke film vakkundig verbonden is zoals bij Marvel, maar dat regisseurs en acteurs de vrijheid krijgen om te doen wat ze willen met hun stukje van de franchisetaart. Voor Birds of Prey verzamelde Margot Robbie een allegaartje aan vrouwelijke heldinnen en schurken om een film te maken die Harley Quinn verdient. Vol kleur, met topacteurs en met een serieuze hoek af zonder dat het vervelend wordt. Of dat hopen we toch. (Matti)

© Sony Pictures

Little Women – 19/02

Twee jaar nadat Lady Bird van actrice Greta Gerwig tot een van de meest beloftevolle regisseurs van het moment maakte, is ze terug met een adaptatie van de literaire klassieker Little Women. Het boek van Louisa May Alcott zet vier zussen centraal met uiteenlopende persoonlijkheden en doelen in het leven, waardoor het voor veel jongeren (en ja, vooral meisjes) heel herkenbaar is. Gerwig geeft naar verluidt haar eigen twist aan het verhaal, en de recensies in het buitenland zijn lovend. De film werd nog maar net genomineerd voor 6 Oscars, waaronder een voor Gerwig (voor het script, niet als regisseur), actrices Saoirse Ronan en Florence Pugh, en de cast wordt aangevuld door Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet en Meryl Streep. Enough said. (Elien)

© Paramount Pictures

Sonic the Hedgehog – 19/02

Het verschil tussen Cats en Sonic the Hedgehog? Toen het internet de visuele effecten uit de trailer op de korrel nam, luisterden de makers. De bekende blauwe egel was te erg geantropomorfiseerd (die tanden!), en dus ging het team van de visuele effecten opnieuw aan de slag. De Sonic uit de laatste trailer heeft veel meer weg van zijn gamevariant, en de fans zijn onder de indruk. Of de film zelf op iets lijkt, valt nog af te wachten, maar Jim Carrey lijkt zich alleszins te amuseren, dus wij misschien ook wel. (Elien)

© Universal Pictures

The Invisible Man – 04/03

Nadat The Mummy de mist inging als opstapje naar een Monsterverse gaf Universal de rechten van de onzichtbare superheld aan Blumhouse. Het productiehuis achter de bekendste horrorfilms van de laatste jaren schakelde een oudgediende in om te regisseren. Leigh Wannell (Saw, Insidious) intrigeert alleszins met de eerste trailers. Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale) speelt de ex van een gewelddadige sociopaat die zelfmoord pleegt maar haar blijft achtervolgen… Beeldt ze zich iets in of is er meer aan de hand? (Elien)

© Paramount Pictures

A Quiet Place Part II – 18/03 02/09/20 april 2021

De beste films staan gewoon op zichzelf en hebben geen prequel of sequel nodig om de personages nog meer uit te leggen of het universum op beeld te verbreden. A Quiet Place uit 2018 was een van die onverwachte parels die je ook nog eens het best bekijkt zonder al te veel voorkennis. Regisseur John Krasinski kon het succes van zijn horrorfilm niet laten liggen en begon meteen aan een vervolg waarin Emily Blunt vergezeld wordt door Cillian Murphy en Djimon Hounsou. De trucjes met het geluid zijn wel opgebruikt, maar iets doet ons vermoeden dat Krasinski gerust zal evenaren wat werkte in de eerste film. (Matti)

© Disney

Mulan – 25/03 22/07/20 vanaf december enkel op Disney+

Disney blijft inzetten op de liveactionremakes van hun animatieklassiekers. Dit jaar is dan ook Mulan aan de beurt. Er was al heel wat te doen rond de film: zo zal er niet worden gezongen en zijn personages Li Shang en draakje Muschu achterwege gelaten. De Chinese actrice Liu Yifei kruipt in de huid van Mulan en dat lijkt wel een goeie keuze. Maar het is misschien ook een strategische zet om voet aan de grond te krijgen in China. Gelukkig lijkt de feministische boodschap van het origineel wel behouden. Benieuwd wat dat alles zal geven. (Jana)

© Universal Pictures

No Time To Die – 08/04 11/11/20

De vorige Bondfilm Spectre was geen onverdeeld succes en dus wou Daniel Craig nog een keer het pak aan trekken om zijn James een gepaster einde te geven. Het traject van deze film ging al niet over rozen: eerst zou Danny Boyle de film gaan regisseren maar hij verliet het project door “creatieve meningsverschillen”. Onlangs nog werd Phoebe Waller-Bridge gevraagd om aan het script te werken. Het was dus niet vanzelfsprekend voor de uiteindelijke regisseur Cary Fukunaga om alles tot een goed einde te brengen. Alleszins wordt dit nu echt het afscheid van Daniel Craig en hopelijk is het hem waardig. (Jana)

© Fox Searchlight

Antlers – 15/04 TBD 17/02/2021

De grote trekpleister voor deze horrorfilm is het feit dat hij geproduceerd wordt door Guillermo Del Toro. Het verhaal is gebaseerd op het kortverhaal The Quiet Boy, waarin een lerares zich ontfermt over een van haar schuchtere leerlingen. Hij is bang voor een wezen dat enkel in mythes voorkomt, maar toch niet zo fictief lijkt te zijn wanneer er mensen sterven. Regisseur Scott Cooper heeft al een goed palmares met onder andere Crazy Heart en Hostiles terwijl de hoofdrollen weggelegd zijn voor de zekere waarden Keri Russell en Jesse Plemons.  (Jana)

© Focus Features

Promising Young Woman – 17/04 (VS) TBD

Soms is één trailer genoeg om je helemaal warm te maken voor een totaal onbekende film. Deze revenge thriller draait rond Cassandra (Carey Mulligan), die getraumatiseerd werd door een gebeurtenis in haar verleden en jaren later als gevolg daarvan wraak zoekt op mannen die het op vrouwen gemunt hebben. Ze vermomt zich als “hulpeloze” vrouw en slaat dan genadeloos toe, tot ze gedwongen wordt om haar eigen verleden onder ogen te zien. Carey Mulligan opnieuw in een hoofdrol, alleen al daarom kijken we hier naar uit. (Elien)

© Disney

Black Widow – 29/04 28/10/20 mei 2021

Eindelijk! Tien jaar nadat het personage voor het eerst geïntroduceerd werd in het MCU krijgen we dan toch een solofilm voor Natascha Romanoff. Voor sommigen is de interesse al bekoeld, vooral na haar lot in Endgame, maar voor een van m’n favoriete personages ben ik van het motto “beter laat dan nooit”. De film zal zich afspelen tussen Captain America: Civil War en Avengers: Infinity War en afgaande op de trailer zullen we daarbij meer te weten komen over haar verleden. Voor het eerst in het MCU neemt een vrouw, Cate Shortland, ook solo de regie op zich. Zij heeft ook een topcast aangetrokken met onder andere Rachel Weisz, David Harbour en Florence Pugh als Yelena Belova. (Jana)

© Lionsgate

Antebellum – april 2020 augustus 2020

Over deze horrorfilm is nog maar weinig geweten behalve de trailer van een minuutje en een synopsis van een zin: de succesvolle auteur Veronica belandt in een angstaanjagende alternatieve realiteit en moet het ingewikkelde mysterie zien op te lossen voor het te laat is. Janelle Monáe speelt het hoofdpersonage Veronica en aan de trailer lijkt die realiteit iets te maken te hebben met moderne slavernij en enge kinderen. Alleszins kan je verwachten dat dit opnieuw niet zomaar een horrorfilm zal zijn. (Jana)

© Universal Pictures

Legally Blonde 3 – 08/05 (VS) TBD

Elle Woods was in Legally Blonde haar tijd ver voor, en voor veel meisjes is ze een echt rolmodel geworden. Op het eerste gezicht zou je niet veel verwachten van de blonde Californische die rechten wil gaan studeren omdat ze haar ex wil terugwinnen. Maar gaandeweg ontdekt ze haar eigen potentieel. Je bent vaak meer dan wat mensen van je verwachten, en ik hoop dat Legally Blonde 3 dat ook is – ook al verwacht ik er veel van. Hoe ziet het leven van een 40-jarige Elle eruit, en hoe is ze gegroeid in de wereld van vandaag? Dit jaar zullen we het weten. (Elien)

© 20th Century Fox

The Woman in the Window – 14/05 (NL) TBD

Ook menig boekverfilming vindt dit jaar de weg naar de bioscoop. Een van de meest spraakmakende is The Woman in the Window, de nieuwe film van Joe Wright (The Darkest Hour, Atonement). Amy Adams doet wellicht nog maar eens een gooi naar een Oscar als kinderpsychologe Anna, die lijdt aan agorafobie en bevriend raakt met haar overbuurvrouw… totdat zij vermoord wordt door haar man. Maar is dat wel zo, of speelt de medicatie die Anna moet nemen haar parten? Een moderne versie van Rear Window met een absolute topcast, die naast Adams ook nog Jennifer Jason Leigh, Gary Oldman, Julianne Moore, Anthony Mackie en Brian Tyree Henry bevat. (Elien)

© Warner Bros

Wonder Woman 1984 – 03/06 12/08/20 december 2020

Na het succes van de eerste film en de frisse wind die die door het DCEU deed waaien, komen Patty Jenkins en Gal Gadot dit jaar weer de zalen binnengestormd. Waar we vorige keer ten tijde van de Eerste Wereldoorlog waren, keren we nu terug naar de jaren 80. Goeie muziek en foute kleren verzekerd. Maar ook Chris Pine is verrassend genoeg weer van de partij als Steve Trevor. We hebben nog geen idee hoe dat precies kan, maar je hoort niemand klagen. Daarnaast mag Kristen Wiig voor de eerste keer een villain spelen als Cheetah. (Jana)

© Netflix

The Old Guard – TBD 10/06

In deze comicbook-verfilming moet een groep van onsterfelijke huurlingen vechten om hun team bij elkaar te houden wanneer ze het bestaan van een nieuwe onsterfelijke ontdekken. Iemand heeft hun geheim ontdekt en dat moeten ze beschermen. Gina Prince-Bythewood regisseerde eerder Love & Basketball en schreef het verrassende Before I Fall. Ze overtuigde naast Charlize Theron, KiKi Layne en Chiwetel Ejiofor ook het beste van Nederland en België om mee te doen, want Marwan Kenzari en Matthias Schoenaerts zijn ook van de partij. (Elien)

© Pixar

Soul – 17/06 18/11/20

Na de vorige keer emoties te hebben aangepakt in Inside Out is nu de ziel aan de beurt in de nieuwste van Pixar. Joe Gardner (vertolkt door Jamie Foxx), een muziekleraar in het middelbaar, droomt er al heel zijn leven van op te treden als jazzmuzikant. In een club kan hij indruk maken op enkele muzikanten en dus lijkt zijn kans binnen handbereik. Maar net dan krijgt hij een ongeluk waardoor zijn ziel van zijn lichaam gescheiden wordt en naar de You Seminar afgevoerd wordt. Daar ontwikkelen zielen zich en krijgen ze passies voor ze naar een pasgeborene gaan. Joe moet er werken met zulke zielen in training, waaronder de depressieve ziel 22 (Tina Fey). En zo lijkt een nieuwe aanval op onze traanbuizen een zekere zaak. (Jana)

© Warner Bros

In the Heights – 01/07 16/06/21

Kan je je de popcultuur zonder Lin-Manuel Miranda nog indenken? De Hamilton-bedenker gaat als een speer in Hollywood (en was afgelopen jaar nog te zien in His Dark Materials). Nu komt de musical waarmee het voor hem allemaal begon naar het grote scherm. In the Heights volgt over een periode van drie dagen de verhalen van verschillende mensen in Washington Heights, een New Yorkse buurt waar veel latino’s wonen en Miranda zelf opgroeide. De musical won 4 Tony’s en doet thema’s aan zoals nalatenschap en identiteit en heeft tegelijk een spektakelgehalte. En laat dat net twee dingen zijn waarmee regisseur John M. Chu scoorde bij zijn vorige film, Crazy Rich Asians. (Elien)

© Columbia Pictures

Ghostbusters: Afterlife – 09/07 03/03/21

De laatste jaren zagen we dat de studios in Hollywood oude franchises afstoften met wisselend succes. Eind vorig jaar was daar de trailer voor een nieuwe Ghostbusters-film. De originele cast uit de klassieke eighties films heeft haar medewerking toegezegd waardoor de fans eindelijk de film hebben waar ze al dertig jaar op hebben gewacht. De makers gaan, kijkend naar de trailer, niet voor goedkope nostalgie. Het gaat over de zaken die je nalaat en hoe deze invloed kunnen hebben op de volgende generatie. En spoken, heel veel spoken. (Dennis)

© Paramount Pictures

Top Gun: Maverick – 15/07 23/12/20 02/07/2021

Na dertig jaar bij de toppiloten van de marine te behoren, heeft Pete “Maverick” Mitchell het goed voor elkaar: hij is een van de meest gedurde testpiloten en vermijdt actief om hogerop te klimmen en zo niet meer te kunnen vliegen. Wanneer hij de opdracht krijgt om een groep pas afgestudeerde piloten te trainen voor een speciale missie komt hij oog in oog te staan met Rooster, de zoon van zijn vroegere beste vriend Goose. Dit brengt pijnlijke herinneringen naar boven en ook de nieuwe missie zal hem tot het uiterste drijven. In mijn hoofd lijkt dit meer Mission Impossible: Top Gun aangezien Christoper McQuarrie er ook aan meeschrijft. Alleszins mogen we verwachten dat Tom Cruise dit keer halsbrekende toeren uithaalt met een straaljager. What’s not to like? (Jana)

© Syncopy / Warner Bros

Tenet – 22/07

Als Christoper Nolan, een van de meest geniale en consistente regisseurs van het moment, een nieuwe film uitbrengt, verwacht je altijd het onverwachte. Zo ziet ook zijn nieuwste er een echte mindfuck uit. In de trailer zien we namelijk momenten die achteruit afgespeeld lijken terwijl de hoofdpersonages gewoon bewegen. Zelfs het omschrijven is al moeilijk. John David Washington is een geheimagent die WOIII moet zien te voorkomen via tijdreizen. Nolans eerste niet-blanke hoofdpersonage, andere topacteurs zoals Robert Pattinson, Elizabeth Debicki en Kenneth Branagh, en een breinbrekend verhaal; is het al juli? (Jana)

© Warner Bros

The Conjuring: The Devil Made Me Do It – 09/09 04/06/2021

Een van de meest memorabele horrorfilms van het voorbije decennium was (voor mij toch) The Conjuring. Het klassiekere ‘haunting’-genre levert tegenwoordig meer middelmatige films op dan goede, maar The Conjuring-films doen het beter dan gemiddeld. Ondertussen verschenen al spin-offs over Annabelle en The Nun, maar in The Devil Made Me Do It keren Lorraine en Ed Warren terug. Ze onderzoeken een zaak waarin een moordverdachte beweert dat, tja, de duivel er hem toe aanzette. James Wan is opnieuw producent, maar de regie laat hij over aan Michel Chaves, de regisseur van The Curse of La Llorana. (Elien)

© Focus Features

Last Night in Soho – 18/09 (UK) TBD 23/04/2021

Edgar Wright is na Baby Driver terug met opnieuw een heel ander genre. Last Night in Soho wordt een psychologische horrorfilm die volgens Wright geïnspireerd is op films zoals Don’t Look Now (over een koppel dat mysterieuze dingen ziet na een ontmoeting met een helderziende) en Repulsion (over een jonge vrouw die niet om kan gaan met avances van mannen). Ook tijdreizen zou aan bod komen. Een allegaartje dus, maar met acteurs zoals Elle Fanning, Matt Smith, Terence Stamp en Diana Rigg alvast heel interessant. (Elien)

Bij gebrek aan trailers of stills hier Tom Hanks in Captain Phillips © Sony Pictures

BIOS – 02/10 (VS) 16/04/2021

Tom Hanks. Een hond. Een robot. Verkocht? Dat dachten we al. In BIOS speelt de liefste acteur op aarde de laatste man op een post-apocalyptische aarde (sounds legit) die ziek wordt. Hij maakt een robot om zijn hond te beschermen en gezelschap te houden wanneer hij sterft. Ik hou mijn zakdoek al klaar. In de regiestoel vinden we Miguel Sapochnik, die vooral hoge ogen gooide met zijn werk bij Game of Thrones, met name de Battle of the Bastards. (Elien)

© Marvel Studios / Disney

Eternals – 04/11 10/02/21 november 2021

De tweede film van phase 4 in het MCU gaat meteen de kosmische toer op. De Eternals zijn namelijk een onsterfelijk alienras dat gecreëerd werd door de Celestials (zoals Peter Quills vader) en de mensheid beschermt tegen hun vijanden Deviants. Het verhaal zou zich afspelen over 7000 jaar en er redelijk indrukwekkend uitzien volgens de beelden die getoond werden op CCXP. Wij zijn alvast enthousiast door regisseur Chloe Zao (door wie alle Marvelfilms dit jaar vrouwelijke regisseurs hebben) en de diverse cast met onder andere Angelina Jolie, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Richard Madden en nog veel meer. (Jana)

© Warner Bros

Dune – 18/11 december 2020

Boekenfans over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de nieuwe verfilming van het sciencefictionepos Dune. Daarin is Paul Atreides, de erfgenaam van het Huis Atreides, van plan om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als Dune. Dune is rijk aan melange, een unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten, die wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum. Denk Game of Thrones, maar met drugs in plaats van een Iron Throne? Denis Villeneuve verzamelde alvast een topcast met onder andere Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Josh Brolin, Zendaya en Jason Momoa. (Elien)

Citizen Kane © Everett Collection / RKO Radio Pictures / Mercury Productions

Mank – TBD oktober 2020?

David Fincher (de voorbije jaren vooral bezig met Mindhunter) is terug als filmregisseur en gaat meta in deze film over het productieproces van de film Citizen Kane. De ontwikkeling van dat scenario verliep namelijk redelijk chaotisch. Orson Welles en schrijver Herman J. Mankiewicz konden niet zo goed met elkaar overweg, maar uiteindelijk won Mankiewicz wel een Oscar voor zijn schrijfwerk. Voor Mank gebruikt Fincher een scenario van zijn intussen overleden vader Jack. Gary Oldman speelt de hoofdrol, naast Amanda Seyfried, Charles Dance en Lily Collins. (Elien)

© EBU

Eurovision – eind 2020 26/06/20

Een Amerikaan die een film maakt over het Eurovisiesongfestival, een Europees (en Australisch) instituut, dat onthalen we met enig scepticisme. Maar Will Ferrell ging zelf naar de finale in Lissabon in 2018 om research te doen en speelt ook mee in de komedie voor Netflix. We volgen de reis van Lars en Sigrit, die hun land mogen vertegenwoordigen en zo hun droom kunnen waarmaken. Ferrell wordt vervoegd door onder andere Rachel McAdams, Dan Stevens, Pierce Brosnan en Demi Lovato. Dat belooft. (Elien)

© Simon and Schuster

I’m Thinking of Ending Things – TBD 04/09/20

Deze Netflix-release stond vorig jaar al ons lijstje, en door vertragingen in de productie mag hij er dit jaar opnieuw in. De verfilming van een thriller van auteur Ian Reid volgt een koppel op weg naar zijn ouders dat een onverwachte omweg moet maken, die uitmondt in spanning, psychologisch verval en angstaanjagende gebeurtenissen. Brie Larson verliet het project ondertussen, maar nieuwe hoofdrolspeelster Jessie Buckley is minstens even interessant. Ook Jesse Plemons, Toni Collette en David Thewlis zijn van de partij in deze film van Anomalisa-regisseur Charlie Kaufman. (Elien)

 
© Broadway Books

The Last Duel – 25/12 (VS) 21/10/21

The Last Duel zorgde al voor controverse nog voor de opnames gestart waren. In deze boekverfilming beschuldigt een ridder zijn schildknaap ervan zijn vrouw te hebben verkracht. De koning stemt in met een duel tot de dood, dat uiteindelijk het laatste ooit zou zijn. Wint de ridder, dan was zijn schildknaap de dader. Verliest de knecht, dan wordt zijn vrouw ter dood veroordeeld voor haar valse bekentenis. Twee mannen die vechten om de deugdelijkheid van een vrouw, het doet me spontaan grimassen. Maar met regisseur Ridley Scott, schrijvers en hoofdrolspelers Matt Damon en Ben Affleck en Jodie Comer en Adam Driver ook in de cast hopen we dat er meer in zit dan we verwachten. (Elien)

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels