Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tien om te zien: BoJack Horseman, Blade Runner 2049 en meer

Het is tegenwoordig moeilijk om bij te houden wat er qua popcultuur allemaal beschikbaar is, met de verschillende platformen en een groot aanbod. Wij grasduinen door die brede waaier en geven jullie onze tien aanraders van de week. 

The Great Hack

Zelfs mensen zonder Facebook-account konden er een paar jaar geleden niet ontsnappen toen de creatie van Mark Zuckerberg in het nieuws kwam met het grootste dataschandaal uit de recente geschiedenis. Cambridge Analytica gebruikte de data van meer dan vijftig miljoen Facebookgebruikers in de VS om met persoonlijke advertenties de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De documentaire The Great Hack schetst die hele historie. Zoals Lucas zei in zijn review: “Neem alvast zakdoekjes bij de hand om een stevig potje te huilen, en het is niet omdat het ontroerend mooi is.” Yikes.

Vanaf 26 juli op Netflix

The Nun

The Nun mag dan geen horrormeesterwerk zijn zoals Get Out of Hereditary, maar is wel een verrassend goede ‘klassieke’ horrorfilm. Meer inhoud dan de Paranormal Activity‘s van deze wereld, maar met meer leuke jumpscares dan zware psychologische terreur. Daarom is deze ook perfect geschikt als filmavondje met vrienden of familie. The Nun neemt zichzelf ook niet te serieus, en dat is altijd een voordeel bij films die lichtjes over-the-top zijn.

Sinds 27 juli op Play More

Capharnaüm

Op de meest recente edities van het Film Fest Gent en het filmfestival van Cannes won deze Libanese film de publieksprijs. In Capharnaüm is een twaalfjarige jongen is weggelopen van huis en probeert hij te overleven in de sloppenwijken van Beirut. Hij spant een rechtszaak aan tegen zijn ouders, omdat zij hem ter wereld hebben gebracht in zo’n erbarmelijk milieu tegen zijn wil in. Regisseur Nadine Labaki pakt zo de harde realiteit aan van straatkinderen zonder identiteitspapieren. Een emotionele, prachtig gemaakte film die veel cinemafans wist te bekoren.

Sinds 28 juli op Telenet Play More

BoJack Horseman

Iedereen die geen Netflix heeft, kan vanaf donderdag ook genieten van BoJack Horseman, de satirische animatiereeks over een paardacteur wiens glorietijd voorbij lijkt. Het lijkt een absurde combinatie (ook ik liet de serie aan me voorbij gaan), maar de serie wordt door velen bejubeld. BoJack Horseman schuwt moeilijke onderwerpen zoals depressie en het #MeToo-tijdperk niet, en pakt het aan met humor, begrip en diepgang. Een persoonlijke favoriet van redacteur Matti.

Vanaf 1 augustus op Fox

Xperiments from Dark Phoenix

© 20th Century Fox

Een stukje filmgerelateerd muzieknieuws dat we jullie niet willen onthouden. Van Dark Phoenix zelf hebben misschien maar weinig mensen genoten, maar de meningen over de muziek van Hans Zimmer zijn bijna unaniem positief. Nu komt er een nieuw soundtrackalbum met onuitgebrachte suites en thema’s. Daarvoor schakelde een hele resem muzikanten en andere componisten in.

Vanaf 2 augustus op Spotify

The Inventor: Out for Blood in Sillicon Valley

Nog meer bedrog in de technologiesector, maar dan de medische. Elizabeth Holmes stopte op 19-jarige met haar studies om een bedrijf uit de grond te stampen dat bloedtesten volledig zou veranderen. Ze bedacht een toestel waarmee je aan één bloeddruppel genoeg zou hebben om een resem aandoeningen op te sporen. De besparingen in de gezondheidszorg zouden elk jaar miljoenen bedragen. Rijen investeerders sprongen op de kar en Holmes werd al snel rijk. Maar het bleek te mooi om waar te zijn. In 2015 ontdekte The Wall Street Journal dat haar bedrijf Theranos testresultaten van de Edison vervalst had. Het volledige verhaal kan je ontdekken in deze HBO-documentaire.

4 augustus op Play More

Fosse/Verdon

De prestigieuze miniseries zijn tegenwoordig bijna niet meer bij te houden, vooral die met filmsterren in de hoofdrol. In Fosse/Verdon springen Sam Rockwell en Michelle Williams naar het kleine scherm voor het relaas van de carrière en het privéleven van Bob Fosse en Gwen Verdon. Hier zijn beide artiesten misschien niet zo bekend, maar in de VS speelden ze een belangrijke rol in de dans- en theaterwereld. Fosse was filmmaker (Cabaret) en theaterchoreograaf (Chicago) en Verdon een actrice en geweldige Broadwaydanseres. Samen bereikten ze grote hoogtes, maar op persoonlijk vlak ook veel laagtes, door verslavingen, misbruik en mentale problemen. Een moeilijke relatie vertolkt door topacteurs met Lin-Manuel Miranda als producer, dat moeten we zien.

Vanaf 3 augustus op BBC Two

Parks and Recreation

Een van mijn favoriete comedy’s aller tijden is Parks and Recreation, een mockumentary over de afdeling Parken en Recreatiedomeinen van Pawnee, Indiana. Leslie Knope, de meest enthousiaste ambtenaar ooit, leidt een bonte verzameling van Amerikanen, zoals de overheidsschuwe Ron Swanson, rebelse April en kluns Jerry. Parks steekt de draak met de Amerikaanse politiek, maatschappelijke thema’s zoals seksisme, maar draait vooral rond de geweldige personages en hun relaties. Tussendoor wordt je overspoeld met puns en absurde humor uit de mond van de beste comedyacteurs en een gebrek aan cynisme dat tegenwoordig vaak aanwezig is bij comedy. De perfecte reeks om ‘s avonds te ontspannen.

Vanaf 5 augustus op Viceland

Who Do You Think You Are

Diepgravende reality-tv met bekende mensen in de hoofdrol komen we niet zo vaak tegen, maar de BBC combineert onze interesse in hen met het feit dat iedereen een interessant verhaal heeft in Who Do You Think You Are? Elke aflevering onderzoekt een bekende Brit zijn of haar stamboom, en dat heeft bijna altijd verrassende en pakkende gevolgen. Eerder kwam Daniel Radcliffe erachter dat zijn voorouders in een fraudeschandaal met fatale gevolgen betrokken waren. Naomi Harris (Moonlight) ontdekte dat ze zowel plantagetoezichters als slaven in haar voorgeschiedenis heeft. Dinsdag zijn komiek Jack Whitehall en zijn vader aan de beurt, en onder andere Kate Winslet en Katherine Ryan volgen nog.

Elke dinsdag op BBC Two

Blade Runner 2049

Naast Mad Max: Fury Road en Creed zijn maar weinig films een geslaagde late sequel gegeven. Blade Runner 2049 verraste vriend en vijand door even goed, zo niet beter (I said it) te zijn dan het origineel van 35 jaar eerder. Een uitstekend scenario en verhaal, topacteurs Ryan Gosling en Harrison Ford, een gepassioneerde regisseur als Denis Villeneuve en de prachtige visuals die Richard Deakins eindelijk een Oscar opleverden – dat alles maakt van Blade Runner 2049 een van de beste scififilms van de laatste jaren.

Vanaf 7 augustus op Netflix 

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels