Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Great Hack Netflix

The Great Hack review: twee uur huilen met de pet op

Zelden keek ik zo uit naar een release op Netflix. The Great Hack, een documentaire van regisseurs Karim Amer en Jehane Noujaim, neemt je mee op sleeptouw door het grootste dataschandaal van de afgelopen jaren dat er mee voor zorgde dat Donald Trump verkozen werd tot president van de VS en dat de Britse bevolking uit de Europese Unie wil stappen. Neem alvast zakdoekjes bij de hand om een stevig potje te huilen, en het is niet omdat het ontroerend mooi is.

The Great Hack
© 2019 Netflix

Maart 2018, Facebook raakt verzeild in een zoveelste dataschandaal. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal meer van hetzelfde tot blijkt dat dit schandaal mogelijks te maken heeft met de verkiezing van Donald Trump tot 45ste president van de Verenigde Staten. De data van meer dan vijftig miljoen Facebookgebruikers in de VS werd gebruikt om erg persoonlijke advertenties op het platform los te laten die de uitslag van de verkiezing moesten beïnvloeden. In het middelpunt van het schandaal staat één bedrijf centraal: Cambridge Analytica. Het bedrijf is gespecialiseerd in data-analyse, datamining en marketing maar al snel blijkt dat de data waarmee ze werken helemaal niet koosjer verkregen is.

The Great Hack schotelt je met momenten wel erg existentiële vragen voor.

Het is in deze situatie dat The Great Hack je meeneemt en je met momenten wel erg existentiële vragen voorschotelt. De documentaire vertelt het verhaal van David Carroll en Brittany Kaiser. De eerste is een professor uit de VS die wil weten welke data Cambridge Analytica over hem heeft en de tweede een voormalige medewerkster van het bedrijf die te kampen krijgt met gewetensproblemen. Doorheen de documentaire maken we ook kennis met Carole Cadwalladr die als journalist Cambridge Analytica al meer dan een jaar volgde en ook banden blootlegde tussen het bedrijf en de Brexit-campagne. The Great Hack focust op een klein stukje in een grotere puzzel van maatschappelijke gebeurtenissen die plots allemaal erg hard aan elkaar blijken te hangen. Het is beangstigend om te zien.

The Great Hack Brittany Kaiser
Brittany Kaiser ondergaat een transformatie van Cambridge Analytica medewerkster tot klokkenluider © 2019 Netflix 

Wat echter nog meer beangstigend is, zijn de vragen die The Great Hack soms op de kijker loslaat. Black Mirror-gewijs ga je je schuldig voelen over waarom je de ‘Terms and conditions’ van je favoriete sociale medium niet gelezen hebt en waarom je je data te grabbel gooit. Facebook, Twitter, Amazon en de andere grote techgiganten willen de wereld meer verbonden maken, maar hoe is het zover kunnen komen dat ze een platform zijn geworden om de wereld tegen elkaar op te zetten? Ik had je gezegd dat je alvast zakdoekjes bij de hand moest nemen.

Het is tijd dat datarechten mensenrechten worden.

Rechten rond je persoonlijke data zouden mensenrechten moeten zijn. Dat is het mantra van deze documentaire en het slaat daar erg overtuigend in. Dat slaan mag je letterlijk nemen. Twee uur lang word je om de oren geslagen met voorbeelden van hoe fout het kan lopen wanneer we niet beter gaan nadenken over onze privacy. Hoewel het na een dik uur wat langdradig begint te worden, loont het om de volledige rit uit te zitten. Het einde van The Great Hack brengt de chaotische gebeurtenissen mooi samen en schept ook wat orde in de chaos. Uiteindelijk blijf je met een leeg gevoel in je maag achter. Kijken is op eigen risico, maar schrik niet wanneer je net als ik nu je privacyinstellingen op Facebook gaat verscherpen.

The Great Hack kan je nu streamen op Netflix.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels