Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

the world of tim burton

Op bezoek in The World of Tim Burton

Er schuilt tegenwoordig een sandworm in de oude mijngebouwen van C-Mine te Genk. De internationale expo The World of Tim Burton is er immers neergestreken, en het monsterlijke onding staat klaar om hongerig naar de bezoekers te happen. De expositie is te bezichtigen van 15 augustus tot 28 november. Geekster nam alvast een kijkje.

Burton Sandworm
View of the show © Selma Gurbuz © C-mine

De expo

Vier jaar geleden, in 2014, ging The World of Tim Burton in première in New York. Het wordt gecureerd door Jenny He, die nauw met Burton zelf samenwerkte om deze tentoonstelling te realiseren. Meer dan 400 werken geven een intrigerende inkijk in het brein van de filmmaker, die bovendien ook een erg begenadigd illustrator blijkt. “Werken” mag je vrij ruim interpreteren, overigens. De expo huisvest sculpturen en schilderijen, een diorama die speciaal voor C-Mine gemaakt werd, stop-motion poppetjes die gebruikt werden in films zoals The Nightmare Before Christmas, Mars Attacks! en The Corpse Bride, maar ook gedichtjes, schetsen en snelle krabbels die spontaan aan het brein van Burton ontsproten. Servetten van Las Vegas, Parijs en de rest van de wereld prijken er aan de muur, met de logo’s van de etablissementen waar ze werden opgeraapt soms kunstig verweven in Burtons excentriek gekribbel.

Je hoeft geen rabiate Burton-fan te zijn om van de expo te genieten, maar het heeft zo z’n voordelen. Zo kan je dat bekribbeld bladje papier net dat beetje meer waarderen als je beseft dat er het originele gedicht op staat dat aan de basis lag van The Nightmare Before Christmas, en moet je een beetje grinniken als je concept art ziet van de nooit gerealiseerde superheldenfilm Superman Lives, omdat je weet dat Nicolas Cage oorspronkelijk de hoofdrol erin zou vertolken. Ook van die andere onvoltooide film, Trick or Treat, wordt er concept art tentoongesteld. Andere memorabele opstellingen zijn het kleine zaaltje met invloeden en vroeg werk van Tim Burton, enkele tablets waarop de zogenaamde “Cast & Crew Books” (een soort van herinneringsboek dat slechts aan cast en crew van bepaalde films gegegeven wordt) ingekeken kunnen worden en een projectie van de videoclip van Here With Me, een nummer van The Killers, die door Burton geregisseerd werd.

Het Burton Café

Wie na de tentoonstelling een stevig hongertje heeft, kan -uiteraard ook zonder toegangsticket voor de expo- een bezoekje brengen aan het Burton Café op de eerste verdieping van C-Mine. Chefs Giovanni Oosters en Xander Hermans serveren er in een setting die op Big Fish geïnspireerd is Burton-themed bioscoopsnacks, “beetlejuices” en hartige wafels (waarvan ik persoonlijk de Willy Wonka Wafl met honingkaas, speculaaspasta en ui warm kan aanraden).

Burton’s Café © Stad Genk © C-mine

Het randprogramma

Wat vooral opviel toen we het programmaboekje doorbladerden, was het bijzonder uitgebreide randprogramma dat C-Mine uitdokterde om de expo te complementeren. Er worden lezingen gegeven door curator Jenny He en filmjournalist Ward Verrijcken. Op 29 september arrangeert en orkestreert Michelino Bisceglia, die we ook kennen van zijn muzikale bijdragen aan de films Marina en Le Fidèle, kenmerkende muziek uit Tim Burtons films voor een unieke bezetting, bestaande uit het Michel Bisceglia-trio aangevuld met het koor Lirica en percussionist Gaetan La Mela. Er zijn familieworkshops, zoals de stop-motionworkshop op 18 november en elke donderdag en zondag spelen er films van Tim Burton in Euroscoop, die je op vertoon van je toegangsticket voor de expo met korting kan gaan kijken. Van 14 tot 16 september kan je in een heuse drive-in onder de sterrenhemel genieten van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Ed Wood en Beetlejuice. Als klap op de vuurpijl komt Tim Burton himself ook de expo bezoeken tijdens het laatste weekend van september. Helaas zijn de filmvoorstellingen van The Wicker Man en The Omega Man die door hem ingeleid worden en de signeersessies van zijn boeken bij het ter digitale perse gaan van dit artikel al uitverkocht. Voor een volledig overzicht van alle randactiviteiten verwijzen we je graag door naar de website van C-Mine.

De tentoonstelling bezoeken

Goed. Ik neem aan dat ik je er intussen wel van heb kunnen overtuigen dat deze expo best wel een uitstapje naar Genk waard is. De typische stijl van Burton past wonderwel bij de oude glorie van de mijngebouwen en -machines en het samenspel tussen de twee zorgt voor een unieke ervaring die de expo op een andere locatie wellicht niet had kunnen creëren. Bovendien is ook de rest van de site het bezichtigen meer dan waard en kan je de expo probleemloos combineren met een bezoek aan C-Mine.

C-mine plein2 © Stad Genk © C-mine

Als je de expo wil bezoeken, doe je er goed aan je tickets online te bestellen. Je kan dan ook al een moment kiezen voor je bezoek en eventueel opteren voor een gegidste rondleiding. Persoonlijk vonden we dat wel een meerwaarde, gezien de stukken zelf van weinig uitleg voorzien zijn en de gids heel wat interessante inzichten, weetjes en anekdotes wist aan te reiken. Voor toelichting bij de stukken kan je ook altijd een exemplaar van The Art of Tim Burton in de exhibition shop kopen, maar da’s dan wel best een prijzige infobrochure. Meer info over de tentoonstelling, de praktische kant van je bezoek en de randactiviteiten kan je vinden op de website van C-Mine.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels