Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

endgame_awards

Road to Endgame: de Avengers met wie het allemaal begon – Thor

Zes helden. Een rijke genie, een supersoldaat, een Asgardiaan, een superspionne, een man met een woedeprobleem en een spion met pijl en boog. Vijf mannen, één vrouw. Elk met hun eigen verhaal. En de hoop om ze ooit allemaal samen in één film te brengen. Na 5 jaar en 6 films slaagde Marvel Studios grandioos in hun opzet met The Avengers. Vijftien films later staan de originele Avengers nog altijd centraal. Misschien komt daar verandering in na Avengers: Endgame. Een ode aan de OG6 kon dus niet ontbreken. Vandaag: Thor.

Thor Odinson / God of Thunder – Chris Hemsworth

De wereld van Asgard was een eerste echte breuk met het bekende. Thor is de enige niet-aardling bij de originele Avengers, maar wel eentje die snel harten veroverde. Het was aan regisseur en acteur Kenneth Branagh om de halfgod te introduceren op een geloofwaardige en liefst niet te campy manier. Branagh voelde zich meteen in zijn nopjes met het verhaal, want de theaterveteraan herkende er meteen wat Shakespeare in. (De referentie van Tony naar Shakespeare in the Park in The Avengers was dus zeker accuraat.) Twee zonen en een troonskwestie, dat herkennen mensen. Hij zocht acteurs op met een zekere gravitas – bijna geen enkele Amerikaan, zie daarin wat je wil. Hij koos de boomlange Australiër Chris Hemsworth om het iconische personage te vertolken. Hemsworth was tot dan toe vooral bekend was down under voor zijn deelname aan Dancing with the Stars (!).

Zijn kracht, hamer Mjölnir, respect… Op aarde moet hij alles verdienen.

Net zoals Hemsworth voor de rol een aantal uiterlijke metamorfoses heeft ondergaan (die geblondeerde wenkbrauwen zie ik nog in mijn nachtmerries), veranderde ook Thor doorheen de films. Zijn arrogantie en onachtzaamheid voor de troon zorgde voor zijn verbanning naar aarde. Wanneer hij daar meer leert over de mensen die hij moet beschermen, lijkt hij te beseffen wat een verantwoordelijkheid er op zijn schouders rust. Zijn kracht, hamer Mjölnir, respect… Op Asgard was dat vanzelfsprekend omdat hij de kroonprins was, maar op aarde moet hij alles verdienen. Hij is het wel gewend om samen te werken met anderen, vooral Lady Sif en de Warriors Three. Maar zij zien hem als hun meerdere voor hun vriend. De Avengers zien hem als lid van het team, en ook die verandering doet hem goed. Hij is niet noodzakelijk de sterkste, en dat zorgt voor wederzijds respect binnen de groep.

thor
© Marvel Studios

Thor leert langzaamaan nederigheid, maar zijn broer Loki maakt de tegenovergestelde evolutie door. De honger naar macht en een manier om zich te onderscheiden van zijn broer en hem te overtreffen is groot, en dat leidt tot verraad. De relatie tussen Thor en Loki is een van de meest interessante en genuanceerde, omdat die kon groeien in vier films. Thor beseft ook dat hij een aandeel heeft in hoe zijn broer opgegroeid is, en probeert zich gaandeweg iets minder star op te stellen en als bemiddelaar op te treden. Zelfs Hela, hun boosaardige halfzus, kan hen niet uit elkaar drijven. Thor werd door de jaren heen ook slimmer wat Loki betreft, en leerde wanneer hij hem kon vertrouwen en wanneer niet. Maar ze zijn en blijven broers, en ondanks all that mischief, is er haast geen meer belangrijke band. Dat bewijst ook hun laatste scène in Infinity War. Snif.

Thor is de grappigste en ook wel de coolste Avenger – of zag je zijn geweldige alles in Ragnarok niet?

Door de statigheid van de Asgardiaanse cultuur komt Thor, vooral in de eerdere films, eerder serieus over. Maar net als bij Steve is hij op aarde een vis op het droge, en daar zit humor in. En die eigenschap komt grotendeels tot uiting in Thor: Ragnarok. Regisseur Taika Waititi zag de zaadjes die Ken Branagh had geplant en oogstte er de vruchten van. Hemsworth heeft een soort smug en tegelijk goofy gevoel voor humor waar ik – maar ik niet alleen – fan van ben. Van de slapstick bij Doctor Strange tot het geïmproviseerde verhaal van de slang. Thor is de grappigste en ook wel de coolste Avenger – of zag je zijn geweldige alles in Ragnarok niet?

Tegelijk is humor ook een ideale manier om pijn te verbergen. Vooral de laatste jaren is Thor niet meer de zorgeloze, zelfverzekerde opvolger van Odin. De vermeende dood van Loki zorgde voor een schuldgevoel, het verraad van Odin doet hem twijfelen aan het nalatenschap van zijn familie. Dan hebben we het nog niet gehad over het begin van Infinity War, waarbij hij letterlijk alles verloren is. Hij probeert nog wat grappen te maken tegen Rocket als het onderwerp ter sprake komt, maar verliest snel zijn bravoure. 1500 jaar in het universum, maar hij lijkt voor het eerst echt verslagen. Maar Thor is en blijft worthy. Samen met zijn team en Stormbreaker gaat hij toch opnieuw de strijd aan. De Lord… God of Thunder zal er weer staan. En deze keer mikt hij op het hoofd.


Lees zeker ook onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels