Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

interview with the vampire tom cruise brad pitt

Geekster Filmclub: Interview with the Vampire

In Geekster Film Club raden onze redacteurs enkele van hun favoriete films aan. Dit kunnen kleinere films zijn die onterecht onder de rader bleven of een klassieker die terug eventjes in de spotlight mag.

Interview with the Vampire (1994)
Regisseur: Neil Jordan
Met: Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas, Christian Slater, Kirsten Dunst

Zo begint één van de klassiekers in het vampierengenre: Christian Slater zit als journalist aan een tafeltje in een donker appartement. Achter hem, met de rug naar de camera toe staat Brad Pitt als vampier Louis Pointe du Lac, klaar om het verhaal van zijn lange leven te vertellen. Een verhaal vol ups en downs, met bloedvergieten en bloedverliezen, vriendschappen maar ook vijanden, liefde en haat.

Zijn verhaal begint bij het overlijden van zijn vrouw en kind. Louis raakt op de dool en ontmoet zo de charmante vampier Lestat de Lioncourt. Wanneer die hem overtuigt om ook de nacht in te duiken, start Louis’ nieuwe leven. Lestat leert hem hoe het is om een vampier te zijn, om mensen leeg te drinken, maar Louis blijft met zijn geweten vechten. Hij voelt zich verbannen, een kind van de hel, en zoekt naar manieren om te overleven zonder mensenbloed. Wanneer hij dan ontdekt dat vampieren ook kunnen overleven op dierenbloed, begint hij aan zijn nieuw dieet. In zijn leven ontmoet Louis vele personen, waaronder het meisje Claudia, dat hij als dochter opvoedt. In het theater van de vampieren ontmoet hij een hele coven, maar enkel Armand interesseert hem genoeg.

Interview with the Vampire (en dus niet Interview with a Vampire, zoals het halve internet denkt) is vooral een verhaal over de eenzaamheid van het eeuwige leven. Vampieren zijn bijna altijd alleen en als ze dan al iemand vinden is dit vaak maar van korte duur. Louis praat vaak over het verdoemd zijn en dat niet erger willen maken door mensen te vermoorden. Andere vampieren kunnen hier niet mee om en wanneer zijn adoptiedochtertje Claudia ook nog de grootste misdaad begaat onder vampieren, wordt zij gestraft. Maar daardoor wordt Louis ook meegestraft en hij overleeft het schuldgevoel maar net.

Aan de andere kant van de munt heb je dan Lestat. De charmante vampier die zich nergens iets van aantrekt en erop los moordt. Die het liefst in luxe leeft, met honderden slaven rond hem en altijd genoeg bloed om te feesten. Zijn voedsel zoekt hij vooral tussen de betere laag van de samenleving, de aristocraten, maar ook prostituees vallen in de smaak. Hij speelt vooral graag met zijn prooien, verleidt hen en leidt hen mee op het pad van de uiteindelijke dood. Hij probeert steeds Louis te overtuigen om terug te gaan naar het normale vampierenleven en gebruikt zelfs Claudia daarvoor. Met de introductie van Claudia ontstaat er nog een probleem. Zij is namelijk eeuwig kind en zal nooit opgroeien, wat in het begin een leuk idee lijkt voor haar vaders, maar zij begint er hoe langer ze leeft meer mee te worstelen. Na dertig jaar hetzelfde kleine lichaampje te hebben, verlangt ze naar een vrouwenlichaam. Ze verwijt Lestat en Louis dat ze haar verdoemd hebben, dat ze nooit nog gelukkig zal zijn. Dat Lestat haar enkel houdt omdat ze zijn kleine paspop is. Ze legt er zich pas bij neer wanneer ze haar wraak heeft genomen.

Deze film vertelt op een sublieme manier hoe het moet zijn om als vampier te leven. Het laat de lelijke kant van vampieren zien, hoe eenzaam de eeuwigheid is, hoe eeuwig jong zijn ook niet leuk kan zijn. Maar het laat ook de mooie kant zien, de luxe, hoe eeuwig leven wel interessant kan zijn, hoe banden gesmeed worden. De film is bovendien een lust voor het oog. De kleuren, de kleding, de make-up, alles is volledig afgewerkt. De luxueuze outfits van de aristocraten zijn volledig zoals het in de 18de eeuw hoort en ook de grote villa waar de vampieren in verblijven is prachtig. Wanneer ze in de jaren ’90 zijn, tonen ze niet veel van de wereld, een paar shots van de straat, een zenuwachtige journalist en Louis’ zwart pak. Lestat draagt nog altijd een 18de eeuws wit hemd en heeft zijn blonde krullen nog steeds in een staartje gebonden.

Deze film is natuurlijk gebaseerd op een boek, van de schrijfster Anne Rice. De film wordt niet altijd even goed onthaald door grote fans van de Vampire Chronicles, de serie waarvan Interview With The Vampire het eerste boek is. Zo zijn ze niet blij dat de vampiers gestraightwashed zijn in de film, want in het boek is de relatie tussen de twee hoofdpersonages toch wel zeer duidelijk en ook Armand en Louis vormen uiteindelijk een koppel. Ook hebben ze in de film Louis een dood gezin gegeven, maar is het in het boek een dode broer die door zijn hoofd spookt. Anne Rice heeft ook al vaak gezegd dat ze niet volledig achter de film staat. En dan zwijgen we nog over de sequel, Queen of the Damned.

Als je houdt van vampierenfilms die zich in de geschiedenis afspelen, is dit zeker een aanrader. Als je houdt van vampierenfilms waarbij je tussen de lijntjes (of iets minder tussen de lijntjes, want ik ben er zo hard van overtuigd dat Tom Cruise dit bewust deed) een ontluikende romance tussen de twee hoofdpersonages kan volgen, kijk naar deze film. Als je het boek gelezen hebt en het niet zo erg vindt dat het geen perfecte adaptatie is, kijk naar deze film. Of als je gewoon houdt van een leuk verhaal, wat bloedvergieten en een paar filosofische uitspraken, bekijk ook deze film. Kortom, kijk gewoon, je zal het je niet beklagen.


Meer aanraders van onze redactie? Check ook zeker even de andere Geekster Filmclub-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels