Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De beste comics en boeken van 2018

De boekenwurmen en leesfreaks van Geekster bundelen de krachten om in één artikel onze favoriete literatuur van 2018, samen met de mensen die het allemaal mogelijk maken, even in de spotlight te zetten. Want zonder deze getalenteerde mensen zouden onze treinritten of onze avonden bij de lamp dit jaar er heel wat minder rooskleurig uitgezien hebben…

Jeroen

Favoriete issue: Sandman Universe #1

Toen Sandman Universe #1 uitkwam, voelde dat als thuiskomen. Na al die tijd brachten we weer eens een bezoekje aan the dreaming, het wonderlijke universum van Neil Gaiman waar Dream of the Endless koning is. Maar de koning lijkt z’n kroon beu te zijn en verdwijnt spoorloos. Terwijl zijn trouwe raaf Matthew naar hem op zoek gaat, doorkruist hij verschillende dromen waarin op een heel natuurlijk aanvoelende wijze de basis wordt gelegd voor enkele nieuwe reeksen. Daarin lopen we oude bekenden tegen het lijf, maar maken we ook kennis met volledig nieuwe en unieke personages.

Favoriete bundeling Batman: White Knight

Een van de interessantste comics van het jaar was ongetwijfeld Batman: White Knight. In deze elseworld draait Sean Murphy de traditionele rollen om: The Joker geneest en wordt de redder die Gotham City nodig heeft, terwijl bij Batman de stoppen doorslaan en de collateral damage steeds hoger oploopt. Murphy vertelt een onwijs interessant verhaal met onverwachte twists en geeft de lezers zijn eigen interpretatie van enkele van de meest iconische Bat-villains.

Favoriete boek: Art Matters

Ik heb weinig boeken gelezen in 2018. Maar als er iets nieuws uitkomt van Neil Gaiman, dan ben ik er als de kippen bij. Hoewel, nieuw… Art Matters bevat inspirerende en wijze woorden voor iedereen met creatief bloed in z’n aderen, begeleid door illustraties van Chris Riddell, met wie Gaiman al vaker samenwerkte. Maar nieuw zijn die woorden strikt genomen niet. Art Matters bundelt enkele eerdere speeches en essays van Gaiman over het onderwerp. En geeft je bovendien een warm gevoel vanbinnen.

Favoriete schrijver: Cyril Bonin

Afgelopen jaar werden er al twee delen van het Franstalige drieluik Amorostasia in het Nederlands uitgegeven. Dit bijzondere verhaal, waarin verliefdheid een bizarre ziekte veroorzaakt die mensen met een liefdevolle blik doet verstijven tot levende standbeelden, was toch wel het origineelste dat ik in lange tijd gelezen had. Daar heb ik Cyril Bonin voor te danken. Hij trakteert ons op wijze inzichten in de liefde en gooit er nog wat memorabele quotes bij for good measure. We kijken alvast uit naar de vertaling van het laatste deel.

Favoriete personage: Zwendel

Zwendel is een ontzettend rijk personage. In de twee albums van zijn eigen reeks wisselt hij naadloos de rollen af van intimiderend kwaadaardig genie, stuntelende egotripper en bezorgde alleenstaande vader van een tienerdochter. Ook zijn interacties met de andere personages, zoals tienerdochter Zandra, robotbutler Fredorg en zijn wannabe-pupil zijn om van te smullen. Je hoeft niets met hoofdreeks Robbedoes te hebben om te genieten van het hilarische leven van Zwendel. Evel Lednewz!

Favoriete tekenaar: Cyril Pedrosa

Hoewel er tekenaars zijn wiens stijl me meer ligt dan die van Cyril Pedrosa, was het wel hij die me in 2018 met absolute verstomming sloeg. Het eerste deel van zijn beeldroman De Gouden Eeuw (want je kan dit ding écht geen strip meer noemen) kan je met recht en reden een meesterwerk noemen. De illustraties voelen gedecideerd middeleeuws aan en verbluffen met een rijkdom aan details en gewaagde kleuren, waarbij je soms het gevoel krijgt naar een gravure of een wandkleed te kijken. Dat het verhaal van Roxanne Moreil aardig, maar niet veel meer dan dat is, nemen we er dan maar bij.

Matti

Favoriete issue: Murder Falcon #1

Murder Falcon blaast je omver met metal, monsters en liefde. Niet alleen liefde voor elkaar, maar ook voor het medium. Daniel Warren Johnson schuwt elk greintje ironie, een schril contrast met zoveel andere producten van popcultuur. De geflipte comic gaat vooral over verlies verwerken, uit het gat kruipen waarin je jezelf duwde en je terug omringen met de mensen die er voor je willen zijn. Murder Falcon is zo’n comic die je eraan doet herinneren waarom het medium zo speciaal is.

Favoriete bundeling: Coda volume 1

Het loont om nog eens zonder voorkennis een comic uit de winkel naar huis mee te nemen. Coda verrast je met een kleurrijke post-apocalyptische fantasywereld, een melodramatisch hoofdpersonage dat met zijn pen je ziel raakt en enkele wendingen die je gekluisterd aan de bladzijden houden. Het wordt nog beter als het tot je doordringt dat Coda de dynamische som is van Mad Max en The Lord of the Rings, zonder een kopie van beide te zijn.

Favoriete boek: A Conjuring of Light

Technisch gezien uitgebracht in 2017, maar aangezien de paperback pas verscheen in 2018 zet ik het slotstuk van de Shades of Magic-trilogie toch in mijn toplijstje van dit jaar. In het derde deel, beter dan zijn voorganger, schitteren de uitgediepte personages even hard als de wereld rondom hen, de actie blaast je omver en de romantiek maakt je helemaal warm vanbinnen. Moderne magie op zijn best.

Favoriete schrijver: Brian K. Vaughan

Ik zou kunnen zeggen dat 2018 het jaar is van Brian K. Vaughan, maar geef toe: welk jaar is dat niet? Hij blijft samen met zijn co-makers aan de top met Saga en Paper Girls en verraste met de miniserie Barriers. 2018 is voor Vaughan vooral een wisseljaar, Saga neemt een pauze en hij geeft Y: The Last Man uit handen om er een serie van te laten maken. Benieuwd wat hij in 2019 uit zijn mouw schudt!

Favoriete personage: Jean Grey

Begin dit jaar keerde Jean Grey na jaren terug uit de dood. Haar tienerversie uit het verleden liep al rond en beleefde geslaagde avonturen, maar fans zaten te wachten op de terugkeer van de volwassen Jean. Phoenix Resurrection, de verhaallijn rond haar terugkeer, was niet heel fantastisch. Het tij keerde met X-Men: Red waarin Jean de leider is van een charismatisch mutantenteam dat weliswaar klassieke confrontaties aangaat. Modern getekend met een hoofdpersonage vol ziel, ik ben zo blij dat ze terug is.

Favoriete tekenaar: False Knees

Mijn favoriete tekenaar van het jaar is de persoon achter de Twitteraccount @FalseKnees. Hij tekent korte cartoons met dieren, meestal vogels, die nu eens op zoek gaan naar de perfecte tint rood en de andere keren de grote vragen van het leven stellen. Zijn cartoons verschijnen onregelmatig, maar toveren elke keer weer een gigantische glimlach op mijn gezicht.

Dennis

Favoriete issue: Fantastic Four #1

Dan Slott heeft er alles aan gedaan om zijn reputatie te besmeuren. Zijn Spider-Man had meer weg van fanfictie dan een serieuze comic. Moet je zo iemand op een prestigieus project als de herlancering van Marvels First Family zetten? Het antwoord is ja. Slott speelt met je emoties als comiclezer en weet je nieuwsgierigheid te prikkelen. Hopelijk houdt hij dat vol. Dankzij zijn wederopstanding krijgt hij deze titel.

Favoriete bundeling: Man of Steel

Superman werkt natuurlijk vooral als figuur in animatiefilms. Hoewel het misschien wel de bekendste superheld is, zijn de comics slechts een marginaal verschijnsel. Het is ook lastig om iets te doen met een held die bedacht is voor de jeugd van 80 jaar geleden. Toch lijkt Bendis het klaar te spelen. Zijn Superman leest fris en fruitig en lijkt een plaats te veroveren in de 21ste eeuw. Nu hopen dat de verkoop wat losloopt.

Favoriete boek: Bill Sienkiewicz’s Mutants and Moon Knights Artifact Edition

Bill Sienkiewicz werd dit jaar 65 lentes jong. IDW vierde dit feit met een mooie Artifact Edition waarin een groot aantal pagina’s van de man worden gepubliceerd. Direct van de originele, onbewerkte platen. En ja, dat is smullen voor de liefhebber. Het is ook funest voor aspirant-tekenaars want je wordt met de neus op jouw tekortkomingen gedrukt.

Favoriete schrijver: Brian Michael Bendis

Brian Michael Bendis ging na bijna 20 jaar weg bij Marvel en vond onderdak bij DC Comics. Hoewel het enorme succes nog uitblijft, moet worden gezegd dat hij uitblonk met Superman. De bekende charme die zijn eerste Marvel-werk kenmerkte, is weer terug.

Favoriete tekenaar: Afua Chan

Ik ontdekte haar werk in de serie Outer Darkness. En wow… Wat een prachtige kleurgebruik. En ook een leuke, frisse stijl.

Davy

Favoriete issue: Crowded #1

Image Comics bracht dit jaar echt prachtig werk, maar Crowdeds eerste issue slaagt er in om een interessant concept op te zetten, leuke personages te introduceren én het eindigt op een punt waar je niet kan wachten om het vervolg te lezen. Crowded gaat over een wereld waar moorden via crowdsourcing mogelijk is. Iemand start een campagne om een bepaald persoon te viseren en wie die vermoordt, krijgt het ingezamelde geld.

Favoriete bundeling: Exit Stage Left: The Snagglepuss Chronicles

Deze stond ook al in onze gift guide, maar hij verdient absoluut hier ook een plaats. Mark Russel gaat door de catalogus van Hanna-Barbera-personages en geeft die een nieuwe interpretatie. Dit verhaal schetst de roze poema als een toneelschrijver met een dubbelleven. Voor de buitenwereld is hij een succesvolle man met een gelukkig gezin, maar eigenlijk is hij een verdoken homo. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50, een periode waarin homo’s ervan beschuldigd werden communisten te zijn en zo vervolgd werden. Russel schuwt de harde momenten niet en brengt een tragisch verhaal van een man die in het reine moet komen met zichzelf en met de gevolgen van zijn daden.

Favoriete boek: De antwoorden op de grote vragen

Full disclosure: eigenlijk heb ik nog maar 1 hoofdstuk gelezen van dit boek (bedankt, Secret Santa) en toch zet ik hem al hier. Het is het laatste boek van Stephen Hawking waarin hij tracht om de grote vragen te beantwoorden zoals: Is er een God? Zullen we ooit kunnen tijdreizen? Is er ander intelligent leven in ons universum? Hawking balanceert prachtig de grens tussen toegankelijk en complex waardoor hij zichzelf nooit verliest in eindeloze wiskundige en theoretische bewijzen. De inleiding alleen al, waarin hij over zijn leven praat, verdient zijn plaats hier. De wereld is een groot figuur armer, maar zijn wetenschappelijk nalatenschap zal eeuwig blijven bestaan.

Favoriete schrijver: Jeff Lemire

Jeff Lemire heeft er een verdomd goed jaar op zitten. Zijn mini-reeks Royal City werd afgerond, hij schreef één van de sterkere verhalen bij Marvel met The Sentry én hij bouwde verder aan zijn eigen indie superheldenwereld van Black Hammer. Ik volg de man al eventjes en ik blijf enorm aangetrokken tot zijn manier van schrijven. Altijd heel persoonlijk, met problemen die vragen over je eigen leven naar boven doen borrelen. Met menselijke thema’s, zoals het omgaan met onze donkere kant of met verlies.

Favoriete tekenaar: Christian Ward

Christian Ward staat al een tijdje hoog aangeschreven op mijn lijst, maar als ik zie wat voor prachtige covers hij uitbracht dit jaar, dan stijgt mijn appreciatie des te meer. Zijn gebruik van felle kleuren, samen met ruwe maar sterke lijnen zorgt ervoor dat ik hem intussen op dezelfde lijn leg als Esad Ribic en Sean Murphy. Dit jaar tekende hij enkele issues van Thor, maar ik kan je zijn werk voor Black Bolt ook zeker warm aanbevelen.

Louis

Favoriete boek Simon vs The Homo Sapiens Agenda

Begin dit jaar las ik, naar aanleiding van de film Love Simon, Simon vs The Homo Sapiens Agenda. Een boek dat handelt over een Amerikaanse high schooler op zoek naar Blue. Blue is een jongen met wie hij online aan de praat is geraakt en nu graag zou willen weten wie het is. Dat zou hij liefst in stilte doen, maar als een kennis één van zijn e-mails in handen krijgt, loopt het fout. Het is een vlot geschreven entertainend boek en het is dan ook geen verrassing dat ik het in nog geen 12 uur heb uitgelezen.

Favoriete schrijver: Becky Albertalli

Simon vs The Homo Sapiens Agenda werd geschreven door Becky Albertalli. Het is dan ook niet verbazend dat zij dit jaar mijn favoriete schrijfster blijkt te zijn. Het ‘vervolg’ op Simon, Leah on the Offbeat, dat dit jaar uitkwam, leest even vlot. Al moet ik toegeven dat het me iets minder aansprak, omdat ik me toch meer vereenzelvig met Simon. Daarnaast blijft het leuk om te vertoeven in Creekwood en zo meer te ontdekken over het Amerikaanse schoolleven en alle hindernissen die dat met zich mee kan brengen.

Favoriete cover Crimes of Grindelwald / The Hunger Games 10th Anniversary

Hoe zeggen ze dat, ik ben een sucker voor relatief abstracte cover art van boeken. Mocht mijn budget het aankunnen, ik zou gewoon collecties aan boeken kopen omwille van de prachtige covers. Ik heb ze al aangeraden in de gift guide van dit jaar maar ze verdienen hier ook zeker een plekje: de covers van The Hunger Games 10th Anniversary edition zijn echt prachtig. De ontwikkelde logo’s en voorstellingen van District 12, het Kapitool en District 13 zijn gewoon perfect vormgegeven. Daarnaast verdient de vormgeving van de covers van de scriptboeken van de Fantastic Beasts-serie ook een vermeldingDe krullige vormen en lijnen en voorstellingen van de beasts nodigen uit om de boeken open te slaan en staan gewoon ook heel mooi in een boekenkast!

Elien

captainmarvel

Favoriete issue: The Life of Captain Marvel #1

Laat ik beginnen met een disclaimer: Ik heb dit jaar amper twee issues gelezen. Maar The Life of Captain Marvel heeft de lat wel hoog gelegd voor de comics die ik in 2019 zal lezen. De heruitvinding van het origin story van Carol Danvers speelt zich af in het heden en verleden, die slim met elkaar verweven worden. Daardoor kunnen we meteen de jonge Carol met de huidige vergelijken. Behalve het opslorpende en uitnodigende verhaal is dit eerste issue echt om je ogen uit te kijken. De twee verschillende tekenstijlen zijn tegelijk contrasterend en complementair, en. dat. kleurgebruik. Als je klaar bent met issue 1 te lezen, wil je het meteen inkaderen en daarna het tweede issue openslaan.

tatbilb

Favoriete boek: To All the Boys I’ve Loved Before

Ik las veel viersterrenboeken dit jaar, maar een boek dat ik op een half jaar tijd twee keer heb gelezen, dat moest wel mijn favoriete boek van het jaar zijn. Velen zullen het chicklit noemen, maar dit verhaal over een high school romance biedt veel meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Als eerste een ondergerepresenteerd hoofdpersonage: Lara Jean Song-Covey is Koreaans-Amerikaans en die cultuur wordt niet genegeerd in het boek van Jenny Han. Tegelijkertijd is de sterkte van dit boek ook net dat Lara Jean gewoon een meisje is die in een opwelling akkoord gaat om het fake lief te zijn van een jeugdvriend. De gevolgen zijn groter dan ze had kunnen denken. To All the Boys I’ve Loved Before bevat humor, romantiek, geweldige personages en genoeg goed uitgewerkte tropes om een fangirl- of -boyhart sneller te doen slaan.

power

Favoriete schrijver: Naomi Alderman

Met deze categorie wil ik eigenlijk het origineelste boek eren dat ik dit jaar las. Naomi Alderman bedacht in The Power een wereld waarin vrouwen elektrische krachten krijgen en plots hun plaats in de wereld kunnen veroveren. Het concept is misschien simpel, maar Alderman werkt het indrukwekkend uit. Haar verhaallijnen zijn vaak herkenbaar en confronterend, zeker als de positie van man en vrouw omgewisseld worden. Alderman haalt zonder het expliciet te zeggen aan waarom feminisme vandaag nog nodig is, maar houdt vrouwen ook een spiegel voor. Dit is maatschappijkritiek op zijn best. Aldermans taalgebruik is soms poëtisch en soms heel rechtdoorzee, maar heel meeslepend. Of je haar boek een dystopisch of utopisch verhaal mag noemen, laat ik je vooral liever zelf ontdekken.

lfe

Favoriete cover: Little Fires Everywhere

Boekenomslagen zijn een van de redenen waarom ik mijn Kindle af en toe nog links laat liggen. Ik ben vooral fan van minimalistische covers of covers die het verhaal al een beetje toelichten. Doorgaans vind ik geïllustreerde covers ook mooier dan die met foto’s. De mooiste omslag van het jaar was voor mij die van Little Fires Everywhere. Prachtig geïllustreerd, met een verwijzing naar de titel en een van de belangrijkste personages in het boek: het stadje waar de hoofdpersonages wonen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels