Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Mazebook #1 review: voor de melancholische lezer

[columns][column size=”2/4″]Jeff Lemire is een van die gasten die er zelfs in slaagt om tijdens een tof feest eens diep te zuchten om daarna peiloos in de verte te staren. Overvallen door een gevoel van weemoed. Dat zie je ook terug in zijn comics.

[/column][column size=”2/4″]Schrijver: Jeff Lemire
Tekenaar: Jeff Lemire
Uitgever: Dark Horse
Verschijningsdatum: 8 september 2021[/column][/columns]

Zijn eigen werk kenmerkt zich vooral door middel van een gevoel van melancholie en nostalgie. Het is ook vaak erg intiem omdat je het hoofdpersonage vaak dicht op de huid zit. Mazebook is hier geen uitzondering op.

Mazebook is het verhaal van Will. Een vijftiger die zich staande houdt door middel van een leven dat volledig draait op routine. Hij staat op, neemt een ontbijtje en reist naar zijn job als bouwinspecteur.

©Dark Horse

Daar werkt Will zijn taken van de dag weg. Een deel van zijn gedachten wordt soms verstoord door een rode trui. Een rode trui die de favoriet was van zijn dochter Wendy. Hij weet alles van de trui maar Will kan zich haar gezicht niet meer voor de geest halen.

De oplettende lezer heeft dan allang door dat Wendy niet meer onder ons is. En dat deze gebeurtenis het leven van Will heeft getekend. Het verklaart ook waarom zijn leven draait op routine. Het geeft hem de structuur om zich aan op te trekken, want zonder deze routine zal Will voorover vallen in de peilloze diepte van zijn verdriet. Dan is daar het moment dat hij ‘s avonds wordt opgebeld en zijn hele leven op zijn kop wordt gezet. Het is de stem van zijn dochter Wendy die zegt “Papa, ik zit in het centrum en je moet mij komen halen”.

Mazebook geeft wat je verwacht en misschien ook wilt?

Lemire schetst een overtuigend plaatje van de wereld van Will. Het tekenwerk ademt dezelfde kille afstand uit die onze held voelt tot de wereld. Het is kil en kleurloos. Behalve de trui natuurlijk. Het is ook deze trui die voor een deel weggeeft waar dit verhaal naartoe gaat. Al begrijp je dat als lezer pas achteraf. Het is ook een manier van vertellen die je alleen kunt doen wanneer je als maker verantwoordelijk bent voor tekst en tekeningen.

Natuurlijk is Jeff Lemire een one-trick-pony. Maar wanneer je zo ingenieus dat kunstje doet, dan verdient dat respect. Lemire levert wat je verwacht. Een beladen verhaal met een sprankeltje hoop. Mazebook is ideaal leesvoer voor de mensen die zich hierdoor voelen aangetrokken.

Bekijk de trailer.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels