Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

sandman universe

Sandman Universe #1 review: once upon a Dreaming

Er is iets ernstig mis in The Dreaming, het fabelachtige rijk waar dromen en hersenspinsels wonen. Een gigantische scheur is er aan de hemel verschenen en Lord Daniel, die na het heengaan van Morpheus de mantel van Dream of the Endless heeft opgenomen, is spoorloos. De inwoners van The Dreaming zijn radeloos en sturen de raaf Matthew eropuit om hun koning te zoeken.

En waar ga je het best op zoek naar de Koning der Dromen? Precies, in dromen! Matthew infiltreert de dromen van nietsvermoedende stervelingen op zoek naar zijn meester. Daarbij botst hij op bijzondere figuren, zoals Dora, die nog een appeltje te schillen heeft met Daniels voorganger Morpheus en de godin Erzulie. Hij brengt zelfs een bezoek aan de nachtclub van een zekere gevallen aartsengel, die zelf ook op een eigen queeste vertrokken blijkt te zijn. Zal de raaf erin slagen Daniel te overtuigen terug te keren om zijn rijk te redden, of is The Dreaming ten dode opgeschreven?

dreaming

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de reeks keert Neil Gaiman terug naar het universum van The Sandman. Sandman Universe #1 is het issue dat maar liefst vier nieuwe reeksen in deze fantastische setting uit de startblokken stampt. In The Dreaming zullen we ontdekken waarom Daniel zijn troon heeft verlaten en wat er nu precies aan de hand is met de mysterieuze Dora. Deze reeks zal worden geschreven door Si Spurrier en getekend door Bilquis Evely. Nalo Hopkinson schrijft House of Whispers, getekend door Dominike Stanton, waarin een nieuw huis en zijn eigenaar, voodoo-godin Erzulie, opduiken in The Dreaming. De jonge Timothy Hunter speelt de hoofdrol in Books of Magic van schrijfster Kat Howard en tekenaar Tom Fowler en de nieuwe avonturen van Lucifer Morningstar zullen we kunnen volgen in Lucifer, van de pen van Dan Watters en de potloden van Max en Sebastian Fiumara. Deze vier reeksen zullen in september en oktober elk hun eigen eerste issue zien verschijnen.

daniel

Vijf jaar geleden keerden we met Sandman Overture al terug naar Gaimans rijk der dromen. Dat was echter meer een prequel, waarin we de lotgevallen van Morpheus, de vorige Dream, voor het begin van The Sandman konden volgen. We zetten nu eindelijk een stap vooruit en kijken hoe zijn opvolger Daniel zich van zijn taak kwijt. Op het eerste gezicht lijkt hij echter in heel wat opzichten van zijn voorganger te verschillen.

Sandman Universe #1 is enerzijds een blij weerzien met oude bekenden als Merv Pumpkinhead, Lucien, Cain, Abel en Lucifer, maar stelt ons anderzijds voor aan heel wat nieuwe kleurrijke personages. Matthew doorheen dromen laten reizen en de lezer zo kennis laten maken met de personages van de nieuwe reeksen is een bijzonder knappe vondst, waardoor je nooit het gevoel krijgt dat er te veel info in dit ene issue gepropt wordt. If anything, doet het een beetje denken aan Morpheus’ reis in Preludes en Nocturnes, het eerste deel van The Sandman, zovele jaren geleden. Niet alleen de nieuwe personages, maar ook hun schrijvers en tekenaars maken zo hun opwachting. Vier nieuwe reeksen kunnen uiteraard niet allemaal even succesvol zijn. Voorlopig krijgen we het beste gevoel bij The Dreaming, dat het nauwst lijkt aan te sluiten bij de klassieke Sandman-mythos en meer dan eens zinnespeelt op de populaire Morpheus, en bij Lucifer, dat zich onderscheidt door de beangstigend rauwe tekenstijl van de gebroeders Fiumara.

Lucifer

Voorlopig spreken we nog geen oordeel uit over House of Mystery, waarin de kleurrijke Erzulie de hoofdrol speelt, maar Books of Magic, waarin Timothy Hunter zijn magische gaves leert te gebruiken, doet een beetje denken aan die andere Sandman spin-off: Dead Boy Detectives. Met de twee dode kinderdetectives in kwestie maakte Timothy Hunter trouwens reeds kennis in een eerdere reeks rond zijn personage, dat geheel toevallig The Books of Magic heette. Ook de tekenstijl van Tom Fowler kan ons maar matig bekoren.

Met maar liefst vier nieuwe reeksen in hun geliefde setting, kunnen fans van The Sandman zichzelf gelukkig prijzen. Na al die tijd terugkeren naar de grillige schoonheid van The Dreaming met haar excentrieke inwoners en dromerige landschappen is als een oude vriend tegen het lijf lopen, en ontdekken dat er helemaal niets veranderd is.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels