Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

X-Men: Red volume 1 review – eindelijk weer in topvorm

Jean Grey is terug uit de dood en met haar verschijning in X-Men: Red zo ook de X-Men-reeks zelf.

Ik ga er geen doekjes omwinden: het ging slecht met de X-Men. Iconische personages stierven, anderen werden uit het verleden naar het heden gehaald en veel te veel aparte reeksen bestonden naast elkaar. Sinds de grote schokgolf in 2005, toen Scarlet Witch het grootste gedeelte van de mutanten decimeerde in House of M, lukte het Marvel niet om de fan tevreden te houden. Was het omdat het allemaal geforceerd aanvoelde?

Het voorbije jaar mag je weer blij zijn als fan van X-Men. X-Men: Gold en Blue wisten te vermaken en binnenkort worden ze vervangen een nieuwe Uncanny X-Men. Daarnaast grepen Astonishing X-Men, minireeksen en de terugkeer van onder andere Wolverine de aandacht. Maar het is de verrijzenis van Jean Grey die X-Men opnieuw verheft tot een reeks om rekening mee te houden.

In het eerste volume van X-Men: Red verzamelt Jean Grey haar eigen team met onder andere Nightcrawler en All-New Wolverine. Net zoals haar overleden geliefde Cyclops strijdt ze voor het bestaansrecht van haar soort, maar dan met diplomatie in de plaats van rebellie. Haar nobel doel wordt tegengewerkt door Cassandra Nova, de superschurk uit New X-Men.

Na het verrassende begin kiest scenarist Tom Taylor (All-New Wolverine) toch voor een klassiek X-Men-verhaal over overleven in een toxische maatschappij. En toch stoort het niet want de personages schitteren en de chemie ertussen knettert. Dat is ook te danken aan tekenaar Mahmud Asrar, die een uniek gezicht en kostuum geeft aan Jean Grey en nevenpersonages zoals Wolverine en haar grappige zus Badger vol expressie steekt.

Marvel hervalt steeds in hetzelfde riedeltje. De mutanten gaan hun ondergang tegemoet, of dat nu door een buitenaards ras is of door een maatschappij die hun haat. Tegelijkertijd is het ook de kern van de groep personages die de juiste snaar weet te raken als het goed gedaan is. Met een titels als Hate Machine weet je al welke kant het eerste volume van X-Men: Red opgaat, maar dat doet het met genoeg vernieuwing en verrassing.

X-Men: Red volume 1 is geschreven door Tom Taylor, getekend door Mahmud Asrar en uitgegeven door Marvel Comics op 5 september 2018.

Glorieus

Glorieus
4 5 0 1
Na jaren van wankele verhalen zijn de X-Men eindelijk weer in topvorm. X-Men: Red met de verrezen Jean Grey in de hoofdrol zet een charismatisch team tegenover een klassiek, maar fris genoeg obstakel.
Na jaren van wankele verhalen zijn de X-Men eindelijk weer in topvorm. X-Men: Red met de verrezen Jean Grey in de hoofdrol zet een charismatisch team tegenover een klassiek, maar fris genoeg obstakel.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels