Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Once & Future volume 1 review: een heerlijke avonturenfilm op papier

We leven in tumulteuze tijden. Engeland roert zich al een tijdje en wil niet meer geassocieerd worden met de Europese Unie. In Once & Future gaan ze nog een stapje verder. Enkele nationalisten willen het Britse volk zuiveren omdat het allemaal nog niet Engels genoeg is. Om dit te bereiken brengen ze über-Brit Koning Arthur (die ene met zijn ronde tafel) weer tot leven.
Schrijver: Kieron Gillen
Tekenaar: Dan Mora
Uitgever: BOOM! Studios
Verschijningsdatum: 24 maart 2020

Al snel merken deze extreemrechtse Engelsen dat er een gapend gat ligt tussen de legenden en de harde historische werkelijkheid. Arthur gaat samen met hen op pad om de ronde tafel en de bijbehorende ridders weer in hun oude glorie te herstellen. Als hem dat lukt, dan betekent dit slecht nieuws voor Engeland en zelfs Europa.

Engeland staat niet alleen. In het rusthuis ziet Bridgette McGuire op het nieuws dat er iets aan de hand is. Zij begrijpt de context en ontsnapt. Je wist het misschien niet, maar Bridgette was in haar jonge jaren een gevierd monsterjager. Een geheim waar niet veel mensen iets vanaf wisten. Ze trekt haar kleinzoon Duncan, een saaie museumcurator, aan zijn oren mee en sleept hem een wereld binnen vol monsters en magie.

Once & Future is niet diepgaand, wel heel leuk

Kieron Gillen is al even een favoriet op Geekster. Deze comic had dus al een klein streepje voor. Uiteindelijk is dat wel terecht. Voor Once & Future tapt Gillen uit een ander vaatje. In het prille begin dreigt het even te politiek te worden wanneer de ontwaakte Arthur een aantal nationalisten doodt omdat ze geen zuivere Britten zouden zijn. Het is een subtiel statement waarmee de schrijver duidelijk wil maken dat de meeste van ons immigranten zijn. Gelukkig houdt het daar op met de identiteitspolitiek.

Once & Future plaat
© Boom! Studios

Met vaste hand wordt de lezer wederom richting het hoofdverhaal geduwd, dat een vermakelijke variant is op het genre van Indiana Jones en Tomb Raider. Het is redelijk origineel om juist een kwieke grootmoeder te nemen als monsterjager. Je zou haar een Lara Croft op leeftijd kunnen noemen. Met het ontwerpen van haar karakter weten de makers ook de meeste clichés te vermijden. Hetzelfde kan niet gezegd worden van Duncan wiens slappe gedrag voor de nodige voorspelbare problemen zorgt. Hier wordt al heel subtiel gespeeld met het verschil tussen de generaties. Dit wordt dan weer heel charmant gedaan.

Beide hoofdpersonages worden samen met Arthur en zijn ridders erg fraai op het papier vereeuwigd door Dan Mora. Ze acteren erg goed en worden bovendien fraai belicht door inkleurder Tamra Bonvillain. Het is echt ideaal voor een type comic als deze.

Het verhaal van deze comic leent zich niet voor een serie van honderden issues. Het is gewoon goed vermaak dat, vermoedelijk, na een trade of drie zal zijn afgerond.

Once & Future volume 1

Once & Future volume 1
3 5 0 1
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels