Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Welke series (her)bekijk je best eens deze Pride Month?

Pride Month is in full fabulous swing! Het perfecte moment dus om even onze favoriete LHBT-personages en series op een rijtje te zetten!

Jana – Karolina & Nico in Runaways

Het eerste seizoen van Runaways heeft veel goed gedaan voor een “tienerserie”. Het had een best edgy plot, goeie VFX, goeie muziek en vooral goeie personages bij zowel de ouders als de kinderen. In het begin zou je denken dat de meeste relaties tussen de jongeren heel conventioneel zullen zijn: de mooie sporter zal wel verliefd worden op het mooie, religieuze meisje en de “geeks” horen gewoon samen. Maar gaandeweg worden ook die verwachtingen omgegooid en krijgt het publiek iets wat bij Marvel Television (niet de Netflix- maar kabelseries) tot dan toe ongezien was: een holebirelatie.

Het voorgenoemde mooie, religieuze meisje heet Karolina Dean (Virginia Gardner). Haar ouders staan aan het hoofd van de Kerk van Gibborim en ook zij volgt trouw het geloof. Maar langzaamaan keert ze zich tegen de Kerk en haar ouders wanneer ze hun ware bedoelingen ontdekt. Op relationeel vlak lijkt ze dus eerst te gaan voor sporter Chase, maar beiden beginnen te beseffen dat dat niet de juiste keuze is. Vooral wanneer ze tot haar eigen verbazing gevoelens begint te krijgen voor Nico Minoru (Lyrica Okano). Zij is de dochter van bedrijfsleiders en heeft een sterke persoonlijkheid. Na de dood van haar zus is een beetje van de wereld afgekeerd en werd ze goth. Maar Karolina breekt langzaam door haar muur heen en haar gevoelens worden wederzijds. De manier waarop hun relatie groeide, is erg goed in beeld gebracht waardoor het helemaal niet uit de lucht kwam gevallen, zoals soms wel het geval is. Dit gebeurde ook allemaal relatief laat in het seizoen, dus we zullen zeker meer van hun relatie zien in het tweede seizoen.

Jana – Danny & Alex in London Spy

Deze serie is intussen drie jaar oud en werd geregisseerd door onze eigen Jakob Verbruggen. In die tijd was het, zeker op de BBC, vrij ongewoon dat de relatie tussen twee mannen niet alleen veel aandacht krijgt, maar ook gewoon centraal staat in een serie. Om die reden alleen al is het zeker een aanrader om te bekijken. Ze staat sinds kort dan ook op Netflix.

Afbeeldingsresultaat voor london spy

London Spy start met Danny (gespeeld door de altijd sterke Ben Whishaw), die op weg naar huis van een feestje van een roes bekomt en geholpen wordt door jogger Alex. Danny is direct verkocht en probeert Alex op allerlei manieren toevallig tegen te komen. Ze worden uiteindelijk verliefd en beginnen een relatie. Danny meent het zo serieus dat hij Alex vertelt over zijn moeilijke verleden, terwijl Alex toch wat terughoudender is. Danny wijt dat aan Alex z’n karakter en zoekt er niet echt iets achter tot Alex op een dag verdwijnt. Hij gaat op onderzoek uit in zijn appartement en doet daar een gruwelijke ontdekking. Blijkbaar verborg Alex toch meer dan Danny dacht. Als je het zo hoort, lijkt het misschien alsof de relatie in een verkeerd daglicht gesteld wordt, maar de liefde tussen het koppel motiveert Danny om op zoek naar antwoorden en niet op te geven.

Elien – Captain Holt & Rosa Díaz in Brooklyn Nine-Nine

Oh, Brooklyn Nine-Nine, the little show that could. Eerder vertelde ik al waarom je deze serie moet bekijken, maar nu kan ik nog dieper op een van de redenen ingaan. De sitcom behandelt geen enkel personage als een stereotype, niemand wordt belachelijk gemaakt om bepaalde eigenschappen. Iedereen is zichzelf en daarmee uit.

Afbeeldingsresultaat voor holt brooklyn nine nine

Het is geen verrassing dat in zulke omstandigheden ook geweldige LGBT-personages groeien. Als eerste was daar Captain Ray Holt, het hoofd van het 99-korps. Als zwarte, homoseksuele commandant heeft hij in zijn leven en carrière al serieus wat watertjes doorzwommen. Hij loopt dan ook niet te koop met zijn privéleven en komt erg stoïcijns over, maar de man heeft een hart van goud. In plaats van boos te zijn op de wereld probeert hij zijn agenten te helpen met zijn eigen ervaringen. Een heerlijk personage dat prachtig vertolkt wordt door acteur Andre Braugher.

Afbeeldingsresultaat voor rosa diaz

Recent kreeg Brooklyn Nine-Nine veel lof voor de weg die agente Rosa Díaz heeft afgelegd. Qua persoonlijkheid lijkt ze enigszins op Captain Holt. Rosa heeft het altijd moeilijk gehad om haar gevoelens te uiten, maar voelt veel. In 2016 onthulde actrice Stephanie Beatriz dat ze biseksueel is, en de makers beslisten om Rosa hetzelfde verhaal te geven. De nuance en het begrip waarmee de serie met het thema omging, bewijst nog maar eens waarom je absoluut naar Brooklyn Nine-Nine moet kijken. De serie werd onlangs gered voor een zesde seizoen door NBC en is te zien op Netflix.

Elien – Emily in The Handmaid’s Tale

Deze serie moet je niet bingen, zeker niet als je veel empathie hebt. In een alternatieve VS is het geboortecijfer in elkaar gezakt en dreigde het land in crisis te vallen. Om de toekomst te verzekeren, werd het land omgedoopt tot Gilead en werd vruchtbaarheid de voornaamste handelswaar. Alle vruchtbare vrouwen worden verzameld, hun kinderen en echtgenoten van hen weggerukt (Doet dat een belletje rinkelen?) en ze worden ondergebracht bij de oprichters van Gilead om voor hen en hun vrouwen kinderen te baren.

Afbeeldingsresultaat voor emily the handmaid's tale

Een van hen is Emily, een vriendin van hoofdpersonage June, die nu door het leven gaan als respectievelijk Ofglen en Offred (ja, de namen van hun commandeurs). Vóór Gilead had Emily een vrouw. Lesbiennes werden net als homomannen veracht door de nieuwe leiders, maar de vrouwelijke gender traitors kunnen hun nut nog bewijzen door vruchtbaar te zijn. Emily krijgt het nog erger te verduren dan June, maar ze weigert zich zomaar neer te leggen bij de nieuwe maatschappij. Actrice Alexis Bledel (Gilmore Girls) kreeg meer dan verdiend een Emmy voor haar rol, een vertolking die je zowel kwaad, meelevend als verdrietig maakt.

Yves – David in Six Feet Under

Six Feet Under is één van mijn favoriete series aller tijden. Ik herbekijk de reeks elke paar jaren. Samen met The Sopranos leidde deze serie de Golden Age of Television in. En dat deed het al in 2001. Vijf seizoenen lang leefde ik mee met het wel en wee van de familie Fisher, die een begrafenisonderneming runnen in Los Angeles. Toen de serie in 2005 eindigde, liet het een krater achter van jewelste en dacht ik nooit meer zo’n kwaliteitsvolle serie te zullen vinden. (Spoiler: er kwamen nog veel goeie reeksen in de komende jaren.)

Eén van de personages uit Six Feet Under is David (gespeeld door Michael C. Hall), de zoon van begrafenisondernemer Nathaniel Fisher die de zaak overneemt wanneer zijn vader onverwacht komt te sterven. David is een serieuze en ietwat afstandelijke persoon die als zakenman het bedrijf van zijn ouders koste wat het kost wil redden. Maar wanneer zijn oudere broer, die al jaren niets meer met de zaak te maken heeft, in het testament van zijn vader de helft van de begrafenisonderneming krijgt toegeëigend, lopen de familiale spanningen op. Bovendien worstelt David ook nog met zijn seksualiteit. Hij heeft een geheime relatie met Keith, een zwarte politieagent. David is een devoot lid van de plaatselijke kerkgemeenschap en ziet het niet zitten om uit te komen voor zijn geaardheid, om persoonlijke en financiële redenen. Doorheen de serie zien we David omgaan met deze tweestrijd, om uiteindelijk – zonder al te veel weg te geven – zijn plaatsje te vinden in de maatschappij.

Yves – Blaine in Glee

Had ik een kleine crush op Blaine Anderson uit de muzikalserie Glee? Nee. Ik had een hele grote crush op Blaine. Vanaf het moment dat hij in het tweede seizoen zijn intrede doet als reddende engel van de op school gepeste Kurt, tot de paar hoogtepunten die het vijfde en zesde seizoen nog konden brengen (zoals de opvoering van You’re My Best Friends in Puppet Master.) Maar laten we misschien toch maar best de twee laatste seizoenen van Glee vergeten. Blaine is aanvankelijk lid van de concurrerende groep The Warblers, uit de privéschool Dalton Academy (met bijhorend uniform.) Wanneer de pas uit de kast gekomen Kurt Hummel naar Dalton verhuist omdat hij op zijn vorige school gepest werd, wordt hij er verliefd op de charismatische Blaine, die hem onder zijn hoede neemt. De liefde blijkt al snel wederzijds en wordt bezegeld door een (in prime time op Fox) controversiële kus.

Blaine zal Kurt uiteindelijk volgen bij zijn terugkeer naar William McKinley High School en er zijn Dalton-uniform ruilen voor een garderobe aan kleurrijke outfits. Het was heerlijk om een zelfverzekerde homoseksuele tiener op het scherm te zien, die niet ongelukkig was en die perfect omging met zijn omgeving. In de latere seizoenen wordt er even wat twijfel gezaaid op dat vlak, maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Blaine was voor mij dé reden om te kijken naar Glee.

Louis – Pose

Zin in een extreem inclusieve, maar eigenlijk ook zeer exclusieve nieuwe serie met LGBT-thema van de hand van Ryan Murphy (American Horror Story, Scream Queens, Feud, …)? Je hoeft niet verder meer te zoeken dan zijn nieuwste, Pose, waarvan nu het eerste seizoen wordt uitgezonden op het Amerikaanse FX. In Pose volgen we een groep transseksuelen die proberen te overleven in het New York van eind jaren 80. Meerbepaald volgen we Blanca die breekt met haar Huis en bijhorende Moeder en er zelf eentje opstart. Zo’n huis kan je zien als een groep gelijkgezinden die gaan samenwonen en waarbij de Moeder eigenlijk een voogd wordt van haar aangenomen kinderen. De Huizen vechten het echter ook nog tegen elkaar uit op zogenaamde Balls. Je stelt je misschien wel al iets voor à la Game of Thrones? Als je de oorlogsgronden in je fantasie aanpast naar een leegstaand theater, het vechten naar voguen en de harnassen naar prachtige kledij kan je je er wel een beeld van vormen.

Met andere woorden is de reeks iets heel speciaals. Ik heb nog maar de eerste aflevering gezien maar ben nu al helemaal mee met de opzet en de hele Ball culture. Het verhaal voelt ook al echt extreem authentiek aan. Als je je een beetje wil inleven in het leven van een trans-persoon, of wil je wat meer te weten komen hoe het de LGBT-gemeenschap verging in de eighties kan je momenteel geen interessantere serie vinden als je het mij vraagt. Het feit dat de transpersonen ook door echte transacteurs en -actrices worden gespeeld, kan alleen maar overkomen als een reeks waar zoveel mensen naar snakken. Representation matters.

Louis – Tony in 13 Reasons Why

Als er één iets is waar 13 Reasons Why in het goede, doch confronterende verhaal ook in uitblinkt, is het wel de diversiteit van zijn personages. Eentje daarvan is Tony. En wat maakt hem eigenlijk één van mijn favoriete LGBT-personages? Het heeft heel lang geduurd doorheen het eerste seizoen voordat we bevestigd zagen dat de jongeman ook op mannen valt. En daar werd dan ook niets groots van gemaakt eigenlijk. Het is zo en niet anders. Is het niet op die manier dat iedere -tenzij het een echt coming-outverhaal betreft natuurlijk- holebi behandeld zou willen worden.

Tony

Maar wat Tony nog zoveel leuker maakt om naar te kijken, is het feit dat hij toch wel het hart op de juiste plaats heeft. Hij hangt af en toe wel ook een beetje de Grease bad boy uit, hij probeert toch telkens het goede te doen voor zijn vrienden. Het feit dat hij ook wel echt knap genoemd mag worden, werkt mijn crush enkel in de hand. Wat een mooie ogen heeft die jongen, damn.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels