Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Proper little nerds: Heartstopper voor beginners

Recent verscheen de nieuwe Netflix-reeks Heartstopper. Maar wist je dat deze reeks gebaseerd is op een webcomic van Alice Oseman die je volledig gratis kan lezen? Lees snel verder om helemaal mee te zijn én mee in te pikken in het vijfde en laatste hoofdstuk van Charlie en Nick.

Heartstopper gaat over de 15-jarige Charlie en 16-jarige Nick. Charlie was het schooljaar voor we inpikken tegen zijn wil om ge-out op school, en heeft daardoor zware pesterijen moeten ondergaan. Maar dat lijkt hem nu niet meer te deren. En al zeker niet wanneer hij de charmante Nick leert kennen. Die doet niet alleen Charlies hart sneller slaan, maar zorgt er ook voor dat de jonge man nieuwe ervaringen ondergaat, van football tot feestjes en flaneren in Parijs!

In Heartstopper volgen we het ontluiken van Charlie en Nick hun liefde, hun onzekerheden en de tegenslagen die ze meemaken. De reeks schijnt een licht op vele tienerproblematieken, zonder ooit te dramatisch of traumatisch te worden. Social anxiety en eetstoornissen zijn de voornaamste, maar ook ‘kleinere’ problemen zoals de vraag wanneer je nu eigenlijk “ik hou van je” zegt in een relatie. Het vernoemen van die relatie is trouwens geen echte spoiler. Al vanaf pagina één weet je dat deze twee uiteindelijk samen zullen belanden (ook omdat ze al een koppel waren in het eerder verschenen Solitaire van dezelfde schrijfster). Het gaat hem hier ook niet over de spanning van de eventuele gelijke gevoelens, maar over de reis die ze doormaken in het uiten ervan.

heartstopper
© Alice Oseman

Wie met een soort angst voor de overgebruikte Bury Your Gays-trope zit, heeft hier geluk. Ja, er komen wel wat ernstige topics aan bod in het verhaal, en het is zeker niet vanaf het begin dat alles goed zit – maar het loopt wel goed af, dat beloof ik je. Ook worden de zware onderwerpen zeer goed behandeld en zit je achteraf niet met het gevoel dat er in deze reeks een soort traumafetisjisme aan de hand was.

Ook zit de representatie in seksuele voorkeuren en geaardheiden helemaal goed. Het is vrij zeldzaam dat we goede representatie van een biseksueel persoon zien, maar die krijgen we in deze comics helemaal. Ook een lesbisch koppel en een hetero man in een relatie met een trans vrouw passeren in het leven van Charlie en Nick. En niet alleen de jongeren ontdekken meer over hun verlangens, zelfs de leraren leren elkaar wat inniger kennen op een beruchte schoolreis! Oseman toont hiermee dat ontluikende liefde voor alle leeftijden en identiteiten is, en doet dit op een enorm mooie en bijna voor de hand liggende manier.

Ben je nu helemaal overtuigd om dit geweldig verhaal een kans te geven? Je kan Heartstopper lezen via Tumblr, Tapas, Webtoons of het eerste boek (in het Nederlands) kopen via bol.com. De reeks kan je bekijken via Netflix.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels