Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Conservatieve comicmakers doen het zelf

In navolging van Gamergate heeft de comic-industrie zijn eigen kleine cultuuroorlog genaamd comicsgate. Wie de sociale media volgt, weet dat ook Amerikaanse comicmakers felle debatten voeren over de politiek van de VS en Trump in het bijzonder.

Tussen al dat geweld is er een Youtuber opgestaan genaamd Richard Meyer, die via zijn kanaal video’s verspreidt waarin hij een rechts-conservatieve mening over de comicindustrie aan de man brengt. Het is een relatief fris geluid dat hem geen windeieren legt. Hij haalde een oud verhaal naar boven waaruit blijkt dat men bij Marvel en DC actief comicmakers zou weren die conservatief stemmen.

Meyer is ook op een andere manier een influencer. Want samen met Cable-tekenaar Jon Malin zette hij een Indiegogo-project op om een eigen comic te financieren. Daarmee wisten ze ruim 300.000 dollar binnen te halen.

In zijn kielzog zijn enkele conservatieve comicmakers van naam daarom naar Indiegogo getrokken om hun eigen projecten uit te gaan geven.

Chuck Dixon

Dixon is een schrijver die vooral in de jaren tachtig en negentig hoge ogen gooide met runs op The Punisher, Nightwing en Batman. Voor de laatste reeks pende hij mee aan verhaallijnen als Cataclysm en No Man’s Land (waaruit regisseur Christopher Nolan trouwens inspiratie putte voor zijn Batman-films). Hij is bovendien de co-maker van de iconische Batman-schurk Bane.

Naar eigen zeggen werd hij door DC en Marvel geweigerd vanwege zijn standpunten over de aard van helden en zijn houding ten opzichte van homoseksualiteit in superheldencomics. Dixon heeft geen problemen met homoseksualiteit maar vindt niet dat het in een superheldencomic thuishoort die ook door kinderen wordt gelezen. Alleen een beetje jammer dat ie in dat geval niet hetzelfde lijkt te denken over extreem geweld.

Zijn verbanning verhinderde DC Comics in ieder geval niet om hem in 2017 een miniserie over Bane te laten schrijven. Dixon ontdekte echter de conservatieve lezer. In 2016 stond zijn verstripping van Clinton Cash: A Graphic Novel hoog in de verkooplijsten.

Samen met enkele kompanen heeft hij een crowdfundingsactie voor de comic Ravage – Kill All Men gestart. De comic wordt met de volgende slagzin aan de man gebracht: TOXIC FEMINISM and EXTREME MASCULINITY COLLIDE IN THIS EPIC ADVENTURE! Ook doet hij een poging om samen met de uitgever Antarctic Press Jungle Comics nieuw leven in te blazen. Ravage is tot nu toe redelijk succesvol. Bij Jungle Comics is het op dit moment nog even nagelbijten.

Ethan Van Sciver

Deze tekenaar werkt al enkele decennia voornamelijk voor DC Comics, waar hij indruk maakte als tekenaar van Green Lantern. Hij zou desondanks te horen hebben gekregen dat ie voorlopig niet welkom is bij de uitgever. Ethan denkt dit komt door de campagne van zogenaamde liberals die hem zijn Trump-sympathieën verwijten.

De tekenaar heeft echter ook een reputatie opgebouwd als iemand die zeer onbeschoft uit de hoek kan komen op sociale media, waar hij bijvoorbeeld een fan met depressie vertelde dat hij zichzelf beter van kant kon maken. Ook werd hem kwalijk genomen dat hij een van zijn artbooks My Struggle noemde, een Engelse vertaling van Mein Kampf.

Van Sciver is een campagne begonnen om zijn eerste stripheld Cyberfrog nieuw leven in te blazen. De teller staat momenteel op ruim 300.000 dollar.

Het is wel typisch dat ie, in navolging van sympathisant Richard Meyer, een Youtube-kanaal is begonnen en zich nu Uncle Ethan laat noemen. Dat geeft het allemaal iets alt-right-achtigs.

Mitch Breitweiser

Breitweiser is bekend als tekenaar van Marvel-reeksen als X-Men en Captain America. Toen Donald Trump eind 2016 werd gekozen als president, plaatste hij op Twitter een tekening van de man en een succeswens. Hierop vielen veel van zijn vrienden hem af. Tot de dag van vandaag wordt hij nog met enige regelmaat lastiggevallen en bericht hij zelf over voormalige collega’s die hem achter de schermen bepaalde zaken zouden flikken.

Gelukkig heeft de tekenaar ook een brede clientèle buiten de comicsindustrie, waar hij nu dan ook zijn geld verdient. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op 5 juli 2018 hoopt hij een campagne te starten om zijn held Red Rooster te kunnen publiceren.

Bij Breitweiser lijkt de keuze om zelf iets te doen vooral een persoonlijke te zijn. Zijn echtgenote, befaamd coloriste Elizabeth Breitweiser, heeft over werk niet te klagen.

Conservatieve lezers als nieuwe doelgroep

Het is een beetje vreemd om te zien hoe veel van die mensen het excuus gebruiken dat ze worden buitengesloten vanwege hun denkbeelden. Dat is namelijk niet altijd aantoonbaar. Wat overeind blijft, is dat die mensen ieder op hun eigen manier hebben aangetoond (of gaan aantonen) dat er een redelijk grote groep conservatieve lezers is die in 2018 niet meer worden gehoord en bereid zijn om te betalen voor comics die zij willen lezen.

Welke makers zullen er volgen?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels