Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De creator-owned titels van Brian Michael Bendis bij DC Comics

Een kleine 18 jaar was Brian Michael Bendis een van de topvedetten bij Marvel Comics. Totdat ie ineens kenbaar maakte dat hij vertrok naar DC Comics. Daar zal hij Action Comics, Superman en de zesdelige miniserie Man of Steel gaan schrijven.

Dat is echter niet het enige. DC bood hem aan om zijn creator-owned label Jinxworld bij hen onder te brengen. Hij neemt dus al zijn eigen werk mee naar zijn nieuwe broodheer. Niet de eerste keer trouwens. Bendis verhuisde al eens eerder zijn titels van Image Comics naar Marvel.

Jinxworld?

Ja, leuk hoor maar wat voor titels zijn dat eigenlijk?

Bendis PowersPowers

In 2000 begon Bendis samen met Michael Avon Oeming deze titel onder de vlag van Image Comics. Het verhaal draait om de rechercheurs Christian Walker en Deena Pilgrim. Dit zijn geen gewone agenten want ze krijgen vooral de zaken voor hun kiezen die zijn gepleegd door de zogenaamde Powers, een bijnaam voor mensen met superkrachten. Pikant detail.. Christian was een van de sterkste Powers van allemaal en daar weet Deena dus helemaal niks van.

Deze serie betekende de doorbraak van Bendis als schrijver bij een groter publiek en zou samen met zijn schrijfwerk voor Hellspawn en Sam & Twitch een belangrijk visitekaartje worden voor zijn overstap naar Marvel Comics. Later dit jaar zal er een graphic novel verschijnen met een nieuw hoofdstuk uit de levens van Deena en Christian.

Scarlet

In 2010 begonnen Bendis en Alexander Maleev een comic rondom de jonge Scarlet. Het is het verhaal van de jonge vrouw die een nieuwe Amerikaanse revolutie ontketent.

In 2010 leek het een vergezocht concept maar na de Occupy-beweging in 2011 en de verkiezing van Trump kun je deze comic rustig profetisch noemen. Maleev werkt ondertussen op zijn eigen tempo aan het derde hoofdstuk, dat hopelijk later in 2018 zal verschijnen.

Takio

Een kinderstrip van Bendis en zijn Powers-maatje Oeming. Het draait om de jonge Takio die ontdekt dat ze superkrachten heeft, wat meteen de opmaat wordt voor allerlei avonturen.

United States of Murder Inc

De Amerikaanse overheid had in haar strijd tegen de maffia aan het begin van de twintigste eeuw over geluk niet te klagen. Als bepaalde gebeurtenissen anders waren verlopen, dan had het Amerika van nu er anders uit gezien. In deze nieuwe boreling van Bendis en (daar heb je hem weer) Michael Avon Oeming is de munt inderdaad de andere kant opgevallen.

De Amerikaanse overheid heeft een deel van haar grondgebied afgestaan aan de maffia. In dit nieuwe Amerika groeit de jonge Vincent Gallo op. Wanneer hij ontdekt hoe de wereld in elkaar zit, wordt hij gedwongen om een beslissing te nemen die zijn hele leven op zijn kop gaat zetten.

Onzekerheidje

Brilliant
Bendis Brilliant

Enkele jaren geleden werkte Bendis aan een pilot voor tv-zender HBO. Hiervoor interviewde hij de studenten die het spel Blackjack hadden gekraakt.  Van zijn pilot kwam niet veel terecht. Het spel blackjack interesseerde hem ook niet bijster veel. Maar het idee van een stel nerds die samenkomen om iets cools te starten sprak hem aan.

Brilliant gaat over een stel studenten die ontdekken hoe ze superkrachten kunnen ontwikkelen. De vraag is wat deze ontdekking betekent voor de wereld. En wat is een superkracht nu eigenlijk?

De eerste verhaallijn verscheen in 2012 en werd getekend door Mark Bagley, de creatieve collega waarmee hij Ultimate Spider-Man ruim 100 issues lang maakte. Daarna bleef het lang stil en werd de serie stilletjes afgevoerd. In 2017 teasede Bendis de komst van een sequel op zijn Tumblr-pagina.

Jeugdzondes

Jinx, Goldfish, Fire 

Deze titels spelen zich deels af in dezelfde wereld. Een belangrijke hoofdrolspeelster is Jinx, een vrouw die premiejaagster is en haar vriend/partner in crime David Goldfish, een charmante oplichter. Het zijn vooral misdaadcomics die allemaal door Bendis worden geschreven en getekend. Ja, dat weten niet veel mensen maar Bendis was oorspronkelijk opgeleid als tekenaar.

Torso

In de jaren dertig kreeg Amerika’s eerste detective Elliot Ness te maken met de zogenaamde Torso Killer, een moordenaar die zijn slachtoffers aan stukken sneed en deze verspreidde. Brian Michael Bendis goot samen met schrijver Marc Andreyko dit verhaal in een strip. Het leverde een redelijk succesvolle comic op die al ruim tien jaar gelinkt wordt aan allerlei tv- en filmprojecten.

Verwacht in 2018

Pearl

In de zomer van 2018 komen Bendis en Michael Gaydos weer bij elkaar voor een nieuwe titel. Pearl is toevallig de naam van een jonge tattoo-artieste in San Francisco. Ze is ook nog eens lid van de plaatselijke Yakuza (Japanse maffia) en wordt verliefd op een lid van een rivaliserende bende. Klinkt als een moderne versie van West Side Story. Mocht de combinatie van de beide heren je bekend voorkomen? Dat kan! Samen maakte ze al eerder Jessica Jones. 

Cover 

Ze zijn creatief, reizen veel en komen onder een groot, gevarieerd publiek en vallen door hun sociale onhandigheid vaak niet op. Ze zijn de ideale kandidaten voor de geheime dienst. Geloof het of niet, we hebben het hier over stripmakers. De tekenaar van deze comic is Brian Bendis zijn goede vriend David Mack. De comic staat gepland voor een release in de herfst.

Brian Michael Bendis krijgt het druk

Het ziet er naar uit dat DC’s nieuwe wonderboy het druk krijgt. In het verleden werden de Jinxworld-titels nogal eens geplaagd door fikse vertragingen. Het wordt interessant om te zien of Bendis en zijn vrienden geleerd hebben van hun fouten.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels