Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

You’ve been Cancelled #1 review

De eerste reactie bij het lezen van de titel “You’ve been Cancelled” is een diepe zucht. Toch wekt de cover wel nieuwsgierigheid op en neem je zo’n comic toch mee.

Deze comic speelt zich af in een kleine 15 jaar in de toekomst waarin bepaalde trends van nu zijn doorgetrokken. Wanneer iemand anno nu wordt gecancelled, krijg je een paar dagen wat virtuele drek via sociale media over je heen. In de wereld van deze comic word je ongewild de hoofdrolspeler in ‘Cancelled’.

In deze streamingshow gaan de deelnemers op jacht naar de persoon die gecancelled wordt. Wie de booswicht kelt, wint de show. Roland Endo is de beste van het stel en het leven lacht hem toe. Totdat hij door een fout (of is het een hack) ineens zelf de hoofdrolspeler wordt van dit programma…

You’ve been Cancelled is niet origineel maar wel goed

De hoofdreden om deze comic aan te schaffen was tekenaar Kevin Castaniero. Hij is een van de aanstormende talenten waar Instagram mee bezaaid is. Sinds zijn ontdekking door striptekenaar Brandon Graham zit zijn carrière voorzichtig in de lift.

Castaniero tekent de dystopische wereld van You’ve been Cancelled op een zeer sfeervolle manier. Als lezer word je de stadse omgeving ingetrokken. De decors zijn goed uitgewerkt en vormen een hele eigen wereld. Het enige punt waar hij nog wat meer ervaring in moet opdoen, zijn de gezichten van de personages. Die zijn soms een beetje onhandig getekend, alsof ze van klei zijn en geen schedel hebben. De manier waarop hij de pagina’s indeelt, is echter meer dan professioneel. Dat is echt top.

Risico nemen loont soms

Het schrijfwerk is van Curt Pires, die bekend is van reeksen als Olympia. Pires speelt met het uitgekauwde onderwerp van de cultuuroorlog en de bijbehorende cancelcultuur. Het gegeven van een jacht op mensen die gecancelled moeten worden voor ‘brood en spelen’ is niet origineel, evenals de ontwikkeling in het verhaal. Het doet qua thema denken aan een film als The Running Man. Pires weet het allemaal echter zo op te schrijven dat je als lezer toch je aandacht erbij houdt.

Wat Pires trouwens ook goed doet, is dat hij clichés over dit onderwerp vermijdt. De hoofdrolspelers die worden gecancelled, zijn duidelijk gemodelleerd naar bestaande mensen. Zo is de eerste ‘kill’ van Roland duidelijk gebaseerd op comedian Louis C.K. Pires kiest ook geen partij en belicht het fenomeen van beide kanten.

De comic wordt uitgegeven door Mad Cave, een uitgever die niet zo heel bekend is. Het is grappig dat deze comic zou zijn blijven liggen als de tekenaar een grote onbekende was geweest. Het is absoluut leuk leesvoer en zeker de moeite waard voor mensen die eens wat anders willen proberen dan comics van de grote drie (Marvel, DC, Image).

4/5
Total Score

Raak

  • Het thema word vanuit meerdere invalshoeken bekeken.
  • Het ziet er tof uit.

Braak

  • Gezichtjes hebben werk nodig.
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels