Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Belgische Backstab van Nintendo

Sinds jaar en dag ben ik fan van Nintendo. Nooit Sony, Microsoft-consoles in huis gehaald. Nintendo is deel van mijn identiteit, deel van wie ik ben, deel van wie ik wil zijn. Voor mij is Nintendo hét bedrijf dat in hart en nieren gewoon het beste voorheeft met de mensen die het wil entertainen.

Dat zie je overal in gereflecteerd. In hoe ze game development aanpakken, wie ze wel/niet aanstellen als CEO, de organisatiecultuur. De waarden van Iwata zitten verweven in dat bedrijf. Het beste doen, zodat anderen een geweldige ervaring kunnen hebben bij het spelen van een Nintendo-game.

Fire Emblem Heroes Belgium

Maar nu. Nu bloedt mijn hart vanbinnen en vanbuiten. In een onverwachte kneejerk-reactie beslist Nintendo uit het niets om de free-to-play mobile games Animal Crossing: Pocket Camp én Fire Emblem Heroes hun services te beëindigen. Hoe wat? Nee, Nederlandse lezers hoeven zich (nog) geen zorgen te maken. Dit geldt enkel voor België. De hamer is onvermijdelijk hard gevallen op de gacha games. Tot op heden was Fire Emblem Heroes, naast Pokémon Go, de meest rendabele Nintendo Mobile game. 

Fire Emblem Heroes revenue
Fire Emblem Heroes, beste leerling van de Mobile klas.

Het is een keuze die vanuit een business standpunt te begrijpen valt. België is een klein, moeilijk en vreselijk land voor elke partij die hun producten wil importeren op ons grondgebied. Zijn we nu Nederland? Zijn we nu Frans? Nope. En dan zitten we nog met onze administratieve, politieke én belastingssoep buitenlandse bedrijven de duvel aan te doen. En hebben we daarbovenop legaal precedent geschept om dergelijke free-to-play-mechanieken als illegaal en gevaarlijk voor onze jeugd te bestempelen. Echter, om verwarring te vermijden, dit laatste is waarom ik trots ben op de moed van ons land. Als kleine David het vuur aan de schenen leggen van menig Goliath, ik word er warm vanbinnen van. Caesar wist hoe de vork aan de steel zat. Dit wordt bevestigd in de reactie van Nintendo aan onze redactie.

Nintendo België: “We hebben besloten om de service voor deze titels te beëindigen vanwege de huidige onduidelijke situatie in België omtrent bepaalde in-game verdienmodellen voor het genereren van inkomsten. Dit verwijst specifiek naar de huidige situatie omtrent in-game-aankopen, algemeen bekend als “loot boxes”, binnen België.”

fire emblem heroes gacha orbs
Gacha games worden moeilijk in België

Vanuit het standpunt van Nintendo Business Managers moet België ook een ferme bezorgdheid zijn geweest. Dit kleine landje, deze mengelmoes van Nederfrankrijk, maakt het knap lastig om hun mobiele strategie uit te voeren. Het is een risico in dit land om deze games in deze vorm levendig te houden. En daar wordt op de typische Japanse manier op gereageerd. “Ewel, als het zo zit, dan helemaal niet. Geen risico nemen.” En zo zal geschieden, vanaf 27 augustus. Een zwarte dag in de geschiedenis van de Belgische Nintendo-fans.

Fire Emblem Heroes Belgium

Voor een Belgische fan voelt dit aan alsof Ganondorf het Piece-of-Heart uit Zelda voor onze ogen rukt. Alsof Bowser onze beminde Peach flambeert. Alsof de Blue Falcon crasht op de zijkant van de baan. Een mokerslag voor Belgische Nintendo-fans en de kleine, maar hechte communities die zich gevormd hebben rond de games in kwestie. Nintendo liet aan onze redactie weten waarom de games niet per direct offline werden gehaald. 

Nintendo België: “We wilden ervoor zorgen dat onze spelers in België ruim de tijd hebben om bestaande Leaftickets of Orbs in hun accounts te gebruiken voordat de service eindigt. In plaats van het spel per direct onbeschikbaar te maken, vonden we dat het geven van een periode van drie maanden de juiste aanpak was.”

Als deel van één van die communities, een bonafide hardcore Fire Emblem-fan, voel ik me verlaten. De rug toegekeerd. Finaal gepakt. Fire Emblem Heroes was mijn Fire Emblem-fix. Mijn nobele vriend in Fire Emblem-loze tijden. De ode aan games past. Mijn Game of Thrones, maar dan beter. Het was mooi om te zien hoe Nintendo de liefde voor de franchise met een infuus gaande hield. Zelfs al was het met een noodzakelijk kwaad van een free-to-play mobile game. Fire Emblem, en Animal Crossing, het doet wat met een mens. Maar nu, nu voel ik me een minderwaardige fan. En ik kan me niet inbeelden dat dit is waar het inclusieve Nintendo naar streeft.

En ik ben het zelfs eens met Nintendo. Deze ban is niets minder dan Nintendo die zich verantwoordelijk opstelt naar de Belgische wetgever toe. Meer nog, het is een signaal naar andere bedrijven om, net als hen, rekening te houden met de legale realiteit die als een Zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt.

Maar het venijn zit ’m in de staart. Hoe pak je een dergelijk probleem aan? Zo’n complexe materie? Ik vrees dat er voor de simpele oplossing is gestemd, zonder nadenken. Wanneer je in je games een geweldige fanbase cultiveert, om ze dan voor een voldongen feit te stellen. Dat wringt. Het is een te makkelijke oplossing. Een oplossing die meer negatieve reacties oproept dan de boodschap die er inherent achter schuil gaat. Want jawel Nintendo, dit is een opgestoken middenvinger naar de speler- en fanbasis van de twee games die beëindigd worden. We krijgen geen alternatieve oplossingen, geen zalvende tegemoetkoming. Geen verzoening te bedenken. Enkel de bittere pil die we als fan moeten slikken. En dat, dat wringt. 

Dat is niet het Nintendo die ik ken.

Dit is mijn oproep, Nintendo. Negeer de fans in België in hemelsnaam niet. Ook hier zijn er fans die Fire Emblem en Animal Crossing een warm hart toedragen. Er zijn altijd oplossingen te vinden. Maar in Iwata’s naam, straf er de fans niet voor af.   

Ik geef jullie het voordeel van de twijfel. Ik geloof niet in de koele, berekende business assessment. Ik geloof nog steeds in Nintendo. Maar godver, Ninty, dit had beter gekunnen.

P.S.: Voor wie zich afvroeg wat dit betekent voor de aanstormende mobile games van Nintendo, ook daar zijn we als Belgen verbannen naar de zijlijn.

Nintendo België: “Op dit moment kunnen we alleen bevestigen dat Nintendo momenteel geen plannen heeft om Mario Kart Tour en Dr. Mario World in België uit te brengen.”

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels