Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

captain america brave new world review

Captain America: Brave New World review – kon dapperder

Voor het eerst sinds het Marvel Cinematic Universe begon, zien we in een Captain America-film geen Chris Evans. De titel en het schild zijn nu voor Anthony Mackie. Er is een nieuwe Falcon en ook Harrison Ford vervoegt de cast van Captain America: Brave New World. Dat levert een oké film op, maar Marvel Studios had hem zelf meer eer kunnen aandoen.

Wat voorafging

Eerder maakten we al een uitgebreide gids van wat je misschien gemist hebt sinds we nog een Captain America op het scherm zagen, in de Disney+-reeks Falcon and the Winter Soldier. Vooral belangrijk is dat Sam Wilson (Anthony Mackie) het rood-wit-blauwe schild kreeg van Steve Rogers (Chris Evans), maar het nog niet meteen wilde gebruiken. Wilde hij als zwarte man het symbool van Amerika zijn, een land dat zwarte mensen nog altijd onderdrukt?

Net die verhaallijn uit Falcon and the Winter Soldier had zich in Captain America: Brave New World moeten afspelen.

Hij ontdekte dat hetzelfde was gebeurd met de oorspronkelijke Captain America, Isaiah Bradley (Carl Lumbly), die daarna jaren werd vastgehouden als proefkonijn. Uiteindelijk wou Sam het schild een nieuwe betekenis geven, een symbool dat toont dat verandering mogelijk is. Met de hulp van Bucky (Sebastian Stan) schakelde hij een groep terroristen uit, maar spoorde hij de regering ook aan om mensen zelf niet meer tot die acties te drijven met hun beleid.

En net die verhaallijn had zich in Captain America: Brave New World moeten afspelen. De Cap-films draaiden altijd al rond de tegenstelling tussen goed en kwaad, en wat dat bij uitbreiding betekende binnen de wereld en de VS. Door dat in een serie te stoppen die minder mensen zagen dan Marvel hoopte, zullen heel wat kijkers veel minder (nodige) emotionele bagage meenemen naar deze film.

cap mackie ford
© Marvel Studios / Walt Disney Studios

Derde speler

In Captain America: Brave New World treedt Sam wel voor het eerst echt aan als de huidige en niet-meer-zo-nieuwe Captain America. Hij werkt nu toch voor de regering, en vooral voor een oude bekende. Thaddeus Ross (Harrison Ford), Bruce Banner-hater en Sokovia Accords-bezieler, is nu president en wil dat Sam de Avengers weer opbouwt, als gezanten van de overheid. Gezien het wantrouwen van Sam in de regering, is hij daar niet happig op.

Het is vooral de wat willekeurige mix van de verhaallijnen van Sam en Ross die te weinig diepgang voor beide personages creëert.

Hij staat er gelukkig niet alleen voor, maar heeft nieuwe Falcon Joaquin Torres (Danny Ramirez, Top Gun: Maverick) en Isaiah Bradley als klankborden. Sam probeert Bradley te overtuigen om Ross te vertrouwen en mee te gaan in zijn hoop voor een betere toekomst. Het drietal wordt uitgenodigd in het Witte Huis, maar daar komt aan de hoop abrupt een einde. Uit het niets wil Bradley de president neerschieten, samen met nog een paar schutters. Hij wordt gearresteerd en het incident lijkt grote gevolgen te gaan hebben voor de wereldvrede.

De reden daarvoor is gelinkt aan een MacGuffin die in de trailers al vermeld is en op langere termijn wellicht gevolgen zal hebben, maar in dit verhaal vooral leidt tot een jammer genoeg niet zo interessante politieke verhaallijn voor de nieuwe president. Ross moet een nakende oorlog vermijden, maar al snel blijkt er meer te zijn aan de vermeende aanslag. Er is nog een derde speler actief op het speelveld, een uit Ross’ verleden. Wie de trailers zag, weet al wie dat is, en wellicht ook wat dat hier betekent voor Ross. De film heeft zo ook de marketing tegen, want net die onthullingen hadden ongespoiled de film wat meer slagkracht kunnen geven.

cap 2
© Marvel Studios / Walt Disney Studios

Geen band

Captain America: Brave New World is zeker geen slechte film. De band tussen Sam, Joaquin en Isaiah voelt nog altijd oprecht aan en zijn een meerwaarde voor Sam als personage. Ook Ross heeft een goede reden om vrede te sluiten met Sam en het beter te willen doen. Maar het is vooral de wat willekeurige mix van de verhaallijnen van Sam en Ross die te weinig diepgang voor beide personages creëert.

De Cap-films blijven het wel goed doen op actievlak.

Beide personages hebben geen band met elkaar. Sam is gewoon de enige “Avenger” die nog leeft of op aarde is. Voor zijn vooruitgang maakt het niet uit dat net Ross president is. Hij worstelt nog steeds met zijn rol als Captain America en twijfelt aan zijn kunnen, maar de Ross-kant van het verhaal overschaduwt dat grotendeels. Pas naar het einde toe wordt het weer meer een Captain America-film. Ook Ross’ karakterontwikkeling had interessanter geweest met Bruce Banner of Natasha Romanoff aan het roer.

De Cap-films blijven het wel goed doen op actievlak. De stunts zijn weer indrukwekkend, ook dynamisch en toch duidelijk in beeld gebracht door regisseur Julius Onah (Luce) en zijn crew. Zowel Anthony Mackie als Danny Ramirez lijken veel zelf te doen. En als je al acteurs als Giancarlo Esposito hebt die opduiken als slechterik, zijn dat niet zomaar wegwerppionnen. Shira Haas (Unorthodox) laat ook wat vechtkunsten zien als ex-Black Widow en veiligheidsadviseur van Ross. En dan hebben we natuurlijk ook nog levende legende Harrison Ford. Hij lijkt zich te amuseren en neemt dan ook met verve over van de betreurde William Hurt. Ford mag zelf ook wat aan de actie deelnemen, en hij kan het nog altijd.

Ik twijfel er niet aan dat Anthony Mackie, uitstekend in Synchronic en The Hurt Locker, deze films kan dragen. Hij bewees het al in Falcon and the Winter Soldier. Als ze zijn achtergrond en sterktes nog meer kunnen verwerken in de verhalen die volgen, dan kan hij hopelijk ook meer laten zien.

Captain America: Brave New World is vanaf 12 februari te zien in de bioscoop.

Een haperende herstart

Captain America: Brave New World review
3 5 0 1
Captain America: Brave New World is een degelijke Marvel-film, maar voelt nog niet helemaal als een Captain America-film, eerder een Hulk-sequel zonder Bruce Banner. Sam Wilson krijgt nog niet de emotionele evolutie die hij verdient, omdat die eigenlijk al zat in Falcon and the Winter Soldier. Dit is eerder de film van Thaddeus Ross en zijn verleden, maar dat had meer diepgang gekregen als hij tegenover een andere held had gestaan. Er is wel wat personagewerk om in mee te gaan, en ook de actie en visuele effecten zijn heel goed, maar het had wat meer kunnen zijn.
Captain America: Brave New World is een degelijke Marvel-film, maar voelt nog niet helemaal als een Captain America-film, eerder een Hulk-sequel zonder Bruce Banner. Sam Wilson krijgt nog niet de emotionele evolutie die hij verdient, omdat die eigenlijk al zat in Falcon and the Winter Soldier. Dit is eerder de film van Thaddeus Ross en zijn verleden, maar dat had meer diepgang gekregen als hij tegenover een andere held had gestaan. Er is wel wat personagewerk om in mee te gaan, en ook de actie en visuele effecten zijn heel goed, maar het had wat meer kunnen zijn.
3/5
Total Score

Raak

  • Enkele oude eindjes worden logisch aan elkaar geknoopt
  • Vooral de actie mooi in beeld gebracht
  • Heel goede cast met ook nog eens Harrison Ford

Braak

  • Mix van verhaallijnen werkt minder dan gehoopt
  • Nog geen grote impact
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels