Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Astonishing X-Men: Gifted review

In 2019 werden de X-Men onder leiding van Jonathan Hickman opnieuw uitgevonden. De droom van Xavier kwam in zekere zin uit en de hele status quo werd opgeschud. In een serie reviews en een podcast sprak de Geekster-redactie haar bewondering uit over Hickmans X-Men.

Een pandemie gecombineerd met wat onfortuinelijke keuzes bij Marvel zorgde ervoor dat de interesse wegvloeide. Deze zomer zullen Marvels mutanten opnieuw worden geherlanceerd in een fris jasje dat bekend zal aanvoelen.

En dan komt het jaar 2004 weer bovendrijven in je herinneringen. Ook toen werden de X-Men weer teruggebracht naar een oude status quo nadat ze bijna vier jaar in hun leren jasjes hadden rondgelopen, toen schrijver Grant Morrison de teugels in handen had.

In de zomer van dat jaar startte X-Men Reload, dat schrijvers Chris Claremont en Chuck Austen in de spotlights zette. Maar het klapstuk was Astonishing X-Men, dat gemaakt zou worden door John Cassaday en… Joss Whedon!

Waarom Joss Whedon?

Hoe kwam Marvel terecht bij Joss Whedon? Daarvoor moet je alles vergeten wat je weet en teruggaan naar de wereld van 2004.

Whedon had in de voorgaande jaren naam gemaakt als scriptschrijver in Hollywood en als tv-maker. Zijn Buffy the Vampire Slayer was een van de eerste moderne tv-series met een sterke, geloofwaardige vrouw als hoofdpersoon. Het kreeg een eigen spin-off reeks getiteld Angel. Beide series werden goed bekeken maar hadden in anno 2004 hun natuurlijke eindpunt bereikt. Een nieuwe serie genamd Firefly vond een cultpubliek maar werd uiteindelijk vrij snel stopgezet.

Whedon bevond zich op een kruispunt in zijn carrière. En wat is een betere manier om jezelf op je toekomst te beraden dan om tussendoor wat comics te schrijven?

Met deze serie zou Whedon trouwens ook een bodempje leggen voor zijn latere loopbaan. Zijn comics sloegen namelijk aan en hij creerde binnen deze reeks ook S.W.O.R.D voor Marvel. In het volgende decennium zou Marvel wederom bij hem terugkomen om hem in te huren als regisseur voor de eerste twee Avengers-films.

De droom leeft weer in Astonishing X-Men

De school is herbouwd en een nieuw X-Men-team is er alles aan gelegen om de droom van Xavier verder te zetten. Emma Frost heeft de plaats van Jean Grey ingenomen en natuurlijk zorgt dat voor veel spanning binnen de groep. Emma was ooit de White Queen en vanuit die positie stond ze de X-Men vaak naar het leven. En dan is daar de ‘driehoeksverhouding’ tussen Scott, Logan en Jean.

Wat een nieuw begin van ‘de droom’ had moeten worden, krijgt een bijzondere wending. Een wetenschapster ontdekt een geneesmiddel voor het mutant-zijn. Dat roept veel ethische vragen op. Er duikt ook een nieuwe vijand op die onze favoriete mutanten naar het leven staat.

Krijgen ze nu nooit eens rust?

Astonishing X-Men
©Marvel Comics

Een warm bad

De X-Men zijn altijd een serie geweest met goede tekenaars. John Cassaday is daar geen uitzondering op. Zijn paginacomposities zijn zitten slim in elkaar. Zijn platen zijn zo ontworpen dat de personages altijd je blik opeisen. Ze staan altijd in het centrum van de aandacht. Dit ondersteunt hij door slim gebruik van kleur.

Waarom? Als je goed kijkt, dan zie je dat zijn decors digitaal zijn. Ze zijn veel te steriel en nagenoeg foutloos. Het is wel een hele slimme oplossing omdat ze natuurlijk enorm helpen bij het producen van werk onder strenge deadlines. Dat deze decors niet opvallen, toont vooral zijn vakmanschap.

De grote ster is echter Joss Whedon. De tv-maker annex schrijver heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de X-Men-comics van Chris Claremont een belangrijke pijler vormden onder Buffy the Vampire Slayer. En die liefde zie je aan alles.

Whedon weeft een fraai kleed met stukken uit het roemruchte verleden van de X-Men en maakt daar een perfect uitgelijnd verhaal van dat zeer diepgaande vragen durft te stellen die passen in de geest van deze reeks.

Na 20 jaar heeft deze comic nog niets aan kwaliteit ingeboet. Als je hem nog niet kent, dan is deze Epic collection de ideale mogelijkheid om kennis te maken.

Astonishing X-Men volume 1 – Gifted verscheen op 19 maart 2024

Koop dit boek bij bol.com en ondersteun deze website.

Meer lezen of luisteren?

8/10
Total Score

Raak

  • John Cassaday is een slimme tekenaar.
  • Het verhaal is perfect gebalanceerd tussen het oude en het nieuwe.

Braak

  • Misschien is het soms wat te traag?
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels