Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dubbelreview: The Art of Andreas en The Art of Arthur Adams

Zo tegen het einde van 2023 worden er maar liefst twee art-boeken over de argeloze striplezers uitgestort. Het eerste is van een Europese tekenaar en het tweede vat het werk van een Amerikaan samen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei in deze dubbelreview staan.

The Art of Andreas

Andreas is al sinds 1978 een begrip in de stripwereld. Zijn carrière begon met het album Posthume onthullingen, waarna het een vlucht nam met zijn fantastische serie Rork. Dit was de spil waar een groot deel van zijn werk omheen draaide. Miniseries als Raffington Event en een lijvige serie rondom de rijke avonturier Capricornus kwamen uit deze strip voort.

Na aankondigingen en uitstel is het de Nederlandse uitgeverij Sherpa eindelijk gelukt om het artbook The Art of Andreas te publiceren. Het boek is verkrijgbaar in een fancy en een hele luxe editie waarbij een gesigneerde prent is bijgevoegd. Het spreekt voor zich dat die laatste versie is uitverkocht.

Het boek is een keurig verzorgde hardcover gevuld met prenten van de hand van Andreas die soms wordt bijgestaan door inkleurster Isa Cochet. Los van de inleiding zijn er geen uitgebreide teksten. Het gros van de prenten zijn uitgewerkt, maar soms zijn er schetsen te zien, waardoor je kunt zien hoe een tekening tot stand kwam.

Het is een fraai kijkboek geworden waarbij het je soms duizelt bij het zien van al die waanzinnige perspectieven of dat enorme detailniveau. Een persoonlijk hoogtepunt is de grote plaat waarin Capricornus zijn bibliothecaris Castor vasthoudt terwijl hij boven diens ronduit imposante bibliotheek hangt.

Het is stiekem een gemis dat er geen vroeg werk van de tekenaar te bewonderen is of werk dat geen verband houdt met Rork of Capricornus. Een mens kan niet alles hebben.

Bezoek ook eens de fraaie site: Dossier Andreas

Koop The Art of Andreas bij bol.com

The Art of Arthur Adams

Flesk Publications is al sinds jaar en dag een gekende uitgever van artbooks in de VS. In het voorjaar van 2023 begonnen ze een kickstarter voor dit boek en in december waren de reguliere klanten aan de beurt.

The Art of Arthur Adams is een retrospectief op het werk van de tekenaar dat in de voorbije 40 jaar verscheen. Marvel bracht enkele jaren geleden al een artbook uit dat Adams werk op de X-Men bundelde. Dit boek bevat dat werk en heel veel meer. Los van zijn werk voor Marvel en DC Comics zie je ook wat vrij werk voorbij komen.

art
©Flesk Publications

Het gros van de platen zijn afgebeeld in zwart-wit. Geen overbodige luxe omdat de kleur afleidt van de maniakale hoeveelheid detail die Adams in zijn platen stopt. Er zitten enkele spreads tussen waar je een uur naar kunt kijken. Echt wow! Elke plaat is voorzien van een begeleidende tekst waarin de tekenaar vertelt over het werk en het verhaal erachter.

Het is een imposante hoeveelheid werk. Wat ook plezant is is het feit dat tussen de regels wordt geteased dat Arthur Adams bezig is met het tekenen van een nieuwe miniserie. Geen idee wat het is. Een nadeel? Je gaat zien dat hij voor veel covers uitgaat van hetzelfde startpunt qua ontwerp. Een klein nadeel, maar toch…

Het is een stevig boek geworden dat tevens fungeert als een geïmproviseerde biografie van de man. Mocht je onder de indruk zijn van zijn covers, dan is dit het boek wat je moet hebben.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels