Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Marvel Universe By Arthur Adams review: leuk voor de liefhebber

Mensen die in recente jaren Marvel Comics zijn gaan lezen kennen Arthur Adams vooral als tekenaar van covers. Maar bijna veertig jaar geleden begon zijn relatie met Marvel als comictekenaar. Deze omnibus bundelt zijn werk uit deze beginjaren.

Wie is Arthur Adams?

Art Adams groeide op in de omgeving van San Francisco en had een gelukkige jeugd. Zijn vrije tijd bracht hij door met vrienden of was hij verdiept in tekenfilms en de comics die zijn vader mee naar huis bracht na een van diens verre reizen. Als vanzelf begon hij met tekenen. Dat tekenen bleef een hobby en toen Adams vele jaren later met de hakken over de sloot zijn diploma haalde, deed hij een dappere poging om acteur te worden. Maar hij kwam niet veel verder dan het plaatselijke theater en besloot om zich volledig op het tekenen te richten.

©Marvel Comics

Adams stuurde een waar bombardement aan proefpagina’s en andere tekeningen naar Marvel. In 1983 mocht hij op 20-jarige leeftijd een kortverhaal produceren voor de anthology Bizarre Adventures. Maar deze comic werd gecanceld voordat zijn verhaal gepubliceerd werd. Iets waar Adams achteraf gezien dankbaar voor was: het was niet bepaald zijn beste werk. Hij kreeg van Marvel wel wat inktwerk en een covertje hier en daar, maar zijn eerste echte strippagina’s zouden pas het daglicht zien in september 1985. Redactrice Ann Nocenti had zijn pagina’s ontdekt in een lade en wou met hem een comic maken. Samen met Ann Nocenti blies Adams Longshot het leven in.

Longshot en meer…

Ergens in een nabijgelegen sterrenstelsel vind je het Mojoverse. De bevolking van dit universum is verslaafd aan de geweldadige tv-spelshows die hun tirannieke dictator Mojo uitzendt. En geen enkele tv-ster is zo populair als de naïeve Longshot. Deze jongeling is een mutant en heeft de gave van het geluk. Alles wat hem overkomt, wordt in zijn voordeel omgezet. De serie draait om zijn ontsnapping uit het Mojoverse en zijn komst naar de aarde.

In deze comic zag overigens ook het latere Freedom Force-lid Spiral het levenslicht. Het schrijfwerk was niet geweldig, maar lezers waren lovend over het tekenwerk van Adams. Dat oogde spectaculair en hoewel het zijn fouten had, beloofde het veel goeds voor de toekomst. Helaas zou Longshot toonaangevend worden voor zijn carrière, aangezien de jonge tekenaar bijna twee jaar deed over het afronden van de zes issues. Hierdoor is Longshot altijd een miniserie gebleven en werd het niet de ongoing reeks die Nocenti en Marvel voor ogen hadden.

©Marvel Comics

Maar Adams’ kostje was tot op zekere hoogte gekocht. Hij was dat jonge talent waarmee iedereen gezien wilde worden. Chris Claremont benaderde hem om het tekenwerk voor de Uncanny X-Men voor zijn rekening te nemen. Maar Adams begreep ook wel dat hij simpelweg te langzaam was om een maandelijkse titel als deze te kunnen dragen. Bovendien had hij al zijn diensten toegezegd aan andere redacteurs. Zo zou er nog een annual van zijn hand verschijnen van Web of Spider-Man en diende hij nog een issue van The New Mutants te tekenen. Toch zouden Adams en Claremont elkaar niet loslaten. Art zou een viertal annuals tekenen van de X-Men, waaronder het onder fans zeer geliefde The Asgardian Wars en Days of Future Present. Al deze comics vind je in deze omnibus.

X overal X enne wat C&D en wat FF

Deze omnibus bevat in feite het bijna volledige eerste decennium van het werk van Adams bij Marvel. De bijna volledige jaren 80 en een vleugje 1990. De comics worden aangevuld met pitch-documenten, covers en schetsen voor de diverse projecten bij Marvel.

Het gros van de comics hebben een connectie met het X-Universum. Ja, zelfs de Spider-man annual. Het eerder genoemde bijna tijdloze Asgardian Wars is anno nu goed leesbaar. De enige uitzonderingen zijn misschien de X-Factor-issues en een Cloak & Dagger-deel. Met name de laatste hangt er een beetje bij. Al zijn de tekeningen niet te versmaden. The Fantastic Four-delen kwamen eerder dit jaar op deze site ter sprake toen Marvel een soort van vervolg op dit verhaal uitgaf.

Het is misschien wel een gemis dat het latere werk van Arthur Adams bij Marvel er niet in is verwerkt. Zo extreem veel is dat niet natuurlijk. Het siert Marvel echter wel dat ze in feite een ode aan de man in boekvorm hebben uitgebracht en voor de verzamelaars is deze klepper absoluut verplichte kost.

Marvel Universe by Arthur Adams verscheen op december 2023 bij Marvel Comics

Koop Marvel Universe by Arthur Adams bij bol.com

7/10
Total Score

Raak

  • Een mooie ode aan een tekenaar
  • Heel veel extra's

Braak

  • Alleen voor de liefhebber van Art Adams
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels