Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

W0rldtr33 #1 review: enge 90s-horror

James Tynion IV is een van de schrijvers die een merk is geworden. Zijn carrière begon nog wat weifelend bij DC Comics met zijn runs op o.a. Batman en Justice League Dark. Zijn echte doorbraak kwam met eigen werk zoals Something is Killing the Children. Dit eigen werk kwam in een stroomversnelling toen Tynion IV een Substackbeurs kreeg. W0rldtr33 is een van de series die deels via deze beurs is bekostigd.

W0rldtr33 is gebouwd op een stukje ninetiesnostalgie. Voor de mensen die zijn opgegroeid met smartphones en breedbandinternet is het bijna niet voor te stellen hoe het wereldwijde web toegankelijk werd in de jaren negentig. Inbellen bij je internetprovider en dan via relatief lage snelheden gaan surfen. Linkjes die je moest overtikken uit tijdschriften, etc. En dan maar hopen dat je ouders de telefoon niet nodig hadden want dan was het weer voorbij.

Het concept: in 1999 ontdekten Gabriel en zijn vrienden het Undernet, een geheime aftakking van het internet. Ze brachten hun verkenning in kaart op een messageboard genaamd W0RLDTR33. Toen verloren ze de controle. Iemand heeft ingebroken bij W0RLDTR33, iemand die blij was met de gewelddadige greep die Undernet op hen had. In hun poging om het af te sluiten, betaalden Gabriel en zijn vrienden een flinke prijs. Ze dachten W0rldtr33 bedwongen te hebben. En dat hadden ze mis.

W0rldtr33

W0rldtr33 is ongemakkelijk

W0rldtr33 opent met een naakte vrouw die inlogt op een laptop. Het gaat verder met een zinloze moord die gefilmd wordt door een knul met een telefoon. Er is ook een oudere jongen die met zijn vriendin op weg is naar zijn jongere broer nadat deze iets engs op het internet heeft gezien.

Dat alles valt natuurlijk als een puzzeltje in elkaar. Want de Gabriel die eerder werd genoemd, is nu een tech-ondernemer. Hij zorgt ervoor dat zijn oude kompanen een app op hun telefoon krijgen die hen waarschuwt dat W0rldtr33 weer online is en zij de enige zijn die het nog kunnen stoppen.

Tynion IV maakt een fraaie mix van internetnostalgie en kruidt dat met een vleugje Terminator en blust het af met een sausje van The Walking Dead en The Last of Us. Het is niet bijster origineel, al wil je hem dat graag vergeven omdat dit openingsissue goed wordt opgebouwd.

Het tekenwerk is van Fernando Blanco (Detective Comics, Batwoman) die fraaie platen maakt. Hij gebruikt diverse technieken om de moordpartijen en de invloed van W0rldtr33 goed te duiden.

Het is een uitstekend openingsissue dat smaakt naar meer.

W0rldtr33 verscheen op 26 aprtil 2023 en wordt gemaakt door James Tynion IV en Fernando Blanco.

4/5
Total Score

Raak

  • Goede verhaalopbouw
  • Sterk tekenwerk

Braak

  • De invloeden zijn duidelijk
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels