Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Expanse seizoen 5 review: de lancering naar het einde

Het vijfde seizoen van The Expanse start met het einde van de Aarde in zicht. De sciencefictionserie op Amazon Prime Video is daarmee nog nooit zo spannend geweest.

Wat begon als Game of Thrones in de ruimte, met ingewikkelde politiek en veel afstand tussen alle spelers, is gegroeid tot epische televisie met toevallige helden die een warme familie vormen. Maar wat gebeurt er als The Expanse dat gezin uit elkaar scheurt?

© Amazon Prime Video

Een terrorist verdeelt The Expanse

Het zesde seizoen van The Expanse wordt het laatste, geen wonder dat het nieuwe voorlaatste seizoen aanvoelt als een lancering naar het einde. Er is een portaal geopend naar een ander universum waar nieuw leven mogelijk is, maar plots zijn de ogen van de mensheid ergens anders op gericht. De Koude Oorlog tussen de Verenigde Naties van de Aarde en de republiek van Mars ontdooit abrupt wanneer de terrorist Marcos Inaros (een Belter, iemand uit de gemeenschap onderdrukte asteroïdemijners tussen de Aarde en Mars) een aanval op de Aarde plant.

Ondertussen zijn de groep hoofdpersonages verdeeld. Elk crewlid van de Rocinante – het schip van de vier helden – onderneemt een eigen missie wanneer Marcos Inaros (Keon Alexander) zijn meesterplan uitrolt. Holden (Steven Strait) bekomt nog van zijn heldendaden uit het vorige seizoen en onderzoekt de locatie van de laatst overgebleven protomolecule, terwijl Naomi (Dominique Tipper) haar persoonlijke band met Inaros achterna zit. Ondertussen reist Amos (Wes Chatham) naar de Aarde voor een persoonlijke trip door zijn verleden. Alex (Cas Anvar) en Bobbie (Frankie Adams) teamen samen om te achterhalen hoe Inaros aan zijn wapens geraakt.

© Amazon Prime Video

Helden overal

Een hele boterham, maar daar stopt het niet want The Expanse is grootste scifi met tal van spelers. De serie vond zichzelf heruit met een vierde seizoen dat bijna zo goed als enkel plaatsvond op de begane grond. Een welgekomen pauze van de zwarte leegte in de ruimte en een manier om in een beperkte setting de personages beter te leren kennen. En een slimme zet voor wat volgt.

Het vijfde seizoen trekt alles opnieuw open en uit elkaar, inclusief rolwisselingen. Zo neemt Amos op Aarde de heldenrol over van Holden en wordt piloot Alex ingewisseld door Bobbie (met een reden: acteur Anvar is in opspraak voor seksuele intimidatie en geweld en moet uit de serie worden geschreven). Maar de grootste glansrol is weggelegd voor Tipper en haar Naomi. Zij scharrelt alle vindingrijkheid bijeen om te overleven in barre omstandigheden. Haar verhaal levert ontroerende en verbluffende beelden op.

© Amazon Prime Video

Het einde is in zicht

The Expanse is geen race naar het einde. Een ongeduldig persoon zou durven spreken van rekken, iemand met smaak noemt het hoogstaande tv. De balans is waterpas gezet tussen opzetten en belonen, tussen meelevend drama en opwindende sciencefiction.

Het groter verhaal van The Expanse over de mysterieuze buitenaardse substantie mag dan in het vijfde seizoen even on hold gezet zijn, alles in de serie komt even meesterlijk samen als het plan van Marcos Inaros zelf.

Seizoen 5 van The Expanse staat nu volledig op Amazon Prime Video.

Meeslepend

The Expanse seizoen 5
4 5 0 1
The Expanse is gegroeid tot een verhaal dat elke sciencefictionfan gezien moet hebben en seizoen 5 bevestigt dat alleen maar.
The Expanse is gegroeid tot een verhaal dat elke sciencefictionfan gezien moet hebben en seizoen 5 bevestigt dat alleen maar.
4/5
Total Score

Raak

  • Opwindende beelden
  • Personages die beroeren

Braak

  • Het groter verhaal werd op pauze gezet
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels