Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Venom 2 minispoilerbijbel: wat met het Sony-universum?

Venom: Let There Be Carnage had naast heel wat sitcomhumor ook een echte verrassing in petto. Welke gevolgen kan dat hebben, en hoe zit het met de rest van het Spider-Man-universum van Sony? Dat bespreken we in deze minispoilerbijbel. venom spoilers

Waarschuwing: Dit artikel bevat spoilers voor Venom: Let There Be Carnage, voor de trailer en poster van Spider-Man: No Way Home, speculatie voor Spider-Man: No Way Home en Morbius en daarbij spoilers voor Eternals (die we expliciet aanduiden). De zogezegde leaks van No Way Home hebben we niet bekeken.

© Marvel Studios

Venom

It wasn’t me

venom 2
© Sony Pictures

Wel, dat hadden we niet zien aankomen. Toen de credits rolden bij Venom: Let There Be Carnage, konden we concluderen dat het een vermakelijke maar uiteindelijk snel vergeten sequel zou worden. Eddie en Venom zijn weer vriendjes, Carnage is een kopje kleiner gemaakt, er zijn een paar hints naar de toekomst… Maar dan kwam de post-creditsscène.

Na al dat harde werk heeft het olijke duo een tropische vakantie verdiend, en we zien hen dan ook genieten van een plaatselijke soap in een hotelkamer. Venom doet daar een bekentenis. Eigenlijk heeft hij dankzij het “symbiote hive mind” heel veel kennis die hij niet deelt met Eddie om zijn kleine menselijke brein niet te doen ontploffen. Net wanneer hij Eddie wil tonen wat hij daarmee bedoelt, barst de gekkigheid los.

Een soort lichtstroom die ons heel hard deed denken aan dat van de Bifrost vervormt de wereld, en ook de kamer waar Eddie en Venom hun zinnen verzetten. We zitten in een andere versie van deze kamer. Op tv geen soap meer, maar de post-creditsscène van Spider-Man: Far From Home. J Jonah Jameson verkondigt dat Peter Parker Spider-Man is. Venom zegt dat hij met deze verandering niets te maken heeft, maar likt toch aan het scherm waar Spidey verschijnt. Speciaal. Maar wat nu?

Tom Hardy in het MCU?

De vraag die iedereen zich nu stelt: komt er nog een stukje van het Spider-Verse naar het MCU? Al sinds mensenheugenis bezit Sony de rechten op alle personages die we konden zien in de Tobey Maguire-trilogie en de Andrew Garfield-duologie(?). In een deal die we nooit verwacht hadden, leende het bedrijf in 2015 de rechten voor Peter Parker en Spidey aan Marvel Studios. Daardoor zit Tom Holland al sinds Captain America: Civil War officieel bij de Avengers. Venom hoort echter — tot nu toe — niet bij die deal. Daarom hoorden we nooit een woord over Spider-Man van zijn grootste vijand uit de comics.

Dat lijkt nu toch echt wel gaan te veranderen. Deze scène lijkt te belangrijk om gewoon een easter egg te zijn. Maar of dat ook wil zeggen dat we Hardy binnenkort zien in Spider-Man: No Way Home, dat is nog hoogst onzeker.

Tom en/of Topher?

venom topher grace
© Sony Pictures

We weten dankzij de eerste trailer en poster namelijk wel al dat Peter aan Doctor Strange gaat vragen om zijn ontmaskering ongedaan te maken. De bezwering mislukt, en daardoor zullen Doc Oc (Alfred Molina), The Goblin (Willem Dafoe) en Electro (Jamie Foxx) opduiken in de derde Tom Holland-film. Dat luidt het begin in van het multiversum. Mogelijk zien we ook Sandman (Thomas Haden Church) en The Lizard (Rhys Ifans), om nog maar te zwijgen van Maguire en Garfield.

En hoe graag ook velen zouden willen vergeten dat Raimi’s Spider-Man 3 bestaat, kregen we daarin de allereerste versie van Venom te zien. De symbioot hecht zich eerst aan Peter voordat hij overschakelt naar Eddie Brock, gespeeld door Topher Grace. Er is nog geen indicatie dat de That 70s Show-acteur ook opduikt in No Way Home, maar zo wordt het wel heel ingewikkeld. Venom zou zo de enige slechterik zijn die in twee universums voorkomt. Zien we straks twee versies? De referentie naar de “hive mind” van symbioten zou deze Venom wel eens kunnen linken aan de oude.

Of geen van de twee? Misschien is dit gewoon een voorbode van wat later komt. Na wat er ook gebeurt in No Way Home, zullen Tom Holland en Tom Hardy elkaar tegenkomen. Venom 2-regisseur Andy Serkis neigt eerder naar die optie. Hij zei dat ze net die scène gebruikt hebben omdat ze de timing zo zelf kunnen bepalen. Tom Holland in Venom 3 lijkt ook voor Sony iets gunstiger dan hoe het nu gebeurt, met de meeste publiciteit die naar Marvel gaat. En Carnage teasede natuurlijk al iets voor de toekomst…

Don’t you know that you’re Toxin

venom 2 stephen graham
© Sony Pictures

Tom Holland heeft al laten vallen dat na de trilogie van de Home-films het traject van Peter Parker er voorlopig op zit. Of dat er nog geen concrete plannen zijn daarna. No Way Home zou het MCU drastisch kunnen veranderen, maar misschien blijft het dan inderdaad even stil rond Peter. Genoeg tijd dan voor een omweg naar San Francisco. Daar krijgt Eddie Brock wellicht snel te maken met een oude bekende.

Bij velen blijft hij misschien nog onder de radar, maar acteur Stephen Graham is echt een rijzende ster. Zo rijzend dat je hem niet cast voor een kleine rol. De hele film lang heeft Eddie rechercheur Mulligan achter zich aan. Hij blijkt een slachtoffer te zijn van Shriek (Naomi Harris), waardoor hij deels zijn gehoor verloor. Bij de laatste showdown van Venom 2 komt hij bijna aan zijn einde, maar we zien dat zowel hij als Carnage het overleven. Terwijl Mulligan op de steigers ligt, kleuren zijn ogen felblauw.

In de comics krijgt Mulligan inderdaad zijn eigen symbioot en wordt hij Toxin. Naast Venom en Carnage is hij daarin de machtigste symbiot. Zo krachtig dat de twee andere samenwerken om hem te verslaan, uit vrees dat hij als politieagent zijn krachten zou gebruiken voor het goede. In dit filmuniversum is Venom wel eerder een antiheld dan een slechterik. Het is daarom eerder denkbaar dat Mulligan gedesillusioneerd raakt van wat hij niet kan als agent. We zien die frustratie ook al verschijnen wanneer niet hij maar Eddie bekentenissen krijgt van Cletus. Verwacht je dus aan een Mordo-scenario in Venom 3.

Morbius

Jared Leto in het MCU?

morbius
© Sony Pictures

Dan is er nog de volgende Sony-spin-off van Spider-Man… Morbius. Daarin vertolkt overdreven methodacteur Jared Leto de titular man met een zeldzame bloedaandoening die een medicijn bedenkt dat nog erger blijkt. Hij wordt namelijk een levende vampier, met superkracht, echolocatie, genezingsmogelijkheden… En ohja, een honger naar mensenbloed. Hij werd in de comics eerst een villain en groeide uiteindelijk uit tot een antiheld.

En welke antiheld/villain spotten we nog in de eerste trailer? Michael Keaton als Adrian Toomes oftewel Vulture. Hij zegt tegen dr. Morbius om nog iets van zich te laten horen. We krijgen geen expliciete bevestiging dat hij Toomes speelt, maar komaan… Dit is toch geen toeval meer? De kans is wel klein dat hij een grote rol zal spelen, aangezien de film eerst in 2020 had moeten uitkomen. Te ver dus wellicht om iets te maken te hebben met No Way Home… Of is de film sindsdien herwerkt? Morbius wordt gereleast in januari 2022, dus eigenlijk is alles nog mogelijk. Ben je nog mee?

Dit is alleszins een soort bevestiging dat Morbius te maken heeft met het MCU. In de trailer is namelijk ook graffiti te zien van Spider-Man met ‘moordenaar’ bij… Doet Peter iets in No Way Home dat gevolgen heeft voor Morbius? Wat dat allemaal precies betekent, is koffiedik kijken. Michael Keaton heeft alleszins niets begrepen van de uitleg van de makers. 😂 En wie kan het hem kwalijk nemen ondertussen? Al kunnen we een kleine gok doen…

Wanneer [/spoilers] elkaar ontmoeten

De komst van Morbius zet wel een nieuwe deur open in het MCU-gerelateerde universum. Een semi-vampier zou misschien wel iets gemeen kunnen hebben met… een echte vampier. Want wie verwachten we vol spanning in 2023 in het MCU? De comic-übervampier Blade. [accordions] [accordion title=”Laatste keer: Eternals-spoilers!” load=”hide”]En wie hoorden we op het einde van de post-creditsscène praten tegen Dane Whitman (Kit Harington)? Ja hoor, Mahershala Ali, de nieuwe vampierenjager. In de comics wordt Dane Whitman de Black Night, een tragisch figuur die steeds meer zijn menselijkheid verliest.[/accordion] [/accordions] Wordt Blade een soort Nick Fury voor antihelden? Hoort Morbius daar in de toekomst misschien ook bij? Iets om ons hoofd over te breken (zo… veel… universums). Of gaan we eerder naar een andere team-up?

Sinister Six?

Al sinds Spider-Man opnieuw gereboot werd, vragen fans zich af wanneer de Sinister Six eindelijk ten tonele zullen verschijnen. Al dit puzzelwerk kan een voorbode zijn dat de slechterikengroep uit de comics er eindelijk aankomt. Gebeurt dat met de slechteriken die vermoedelijk terugkeren uit de vorige Spidey-filmreeksen in No Way Home? Of met degene die Peter al is tegengekomen en nog zal tegenkomen? Toomes, Scorpion (die we zagen in de post-creditsscène van Homecoming), Morbius, Venom of Toxin en Mysterio/Quentin Beck (Jake Gyllenhaal)? Of een mengeling van alle bovenstaanden? Ik zie even door de bomen het bos niet meer.

Spider-Verse tot de tweede?

spider-verse
© Marvel Studios

Als we dan toch alle spin-offs bespreken, doen we voor de lol nog even Into the Spider-Verse. Dit is de meest vergezochte theorie, maar zien we mogelijk binnenkort het einde van Peter Parker en het begin van Miles Morales in liveaction? Het geanimeerde meesterwerk uit 2018 had al Peter Parker, maar met het multiversum kan alles. Spider-Man: Homecoming plantte al een zaadje dankzij de rol van Donald Glover.

Hij speelde Aaron Davis, de nonkel van Miles, die hij ook vernoemde in de film. In Spider-Verse was Aaron Davis de slechterik The Prowler (voorzien van een stem door Mahershala Ali). Zo komen we wel in gevaarlijk Character Paradox-terrein, aangezien ook Bryan Tyree Henry (Jefferson David in Spider-Verse) en Hailee Steinfeld (Gwen Stacy) nu in het MCU zitten als respectievelijk Phastos de Eternal en Kate Bishop, opvolger van Hawkeye.

Ze hebben lang de boot afgehouden, maar Sony lijkt hun Spider-Man-films nu echt wel te gaan verbinden met het MCU. Hoe ver ze daarin zullen gaan, komen we wellicht al deels te weten in december. Een tip: ga meteen naar de bioscoop voor je ongetwijfeld gespoild wordt.

Venom: Let There Be Carnage en Eternals zijn nog altijd te zien in de bioscoop.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels