Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Trese review: een sprong in een andere wereld

Trese op Netflix is een griezelige kennismaking met Filipijnse folklore. Soms een beetje ruw, maar schitterend op de juiste momenten. 

Noorse dondergoden en Griekse legenden krijgen concurrentie. De zesdelige anime Trese (van oorsprong een comic) introduceert de monsters en mythes uit de Filipijnen bij een groot publiek. Van klassieke gedaanteverwisselaars, tot paardmensen – flashbacks naar het einde van Sorry to Bother You – en rioolkabouters: deze frisse blik op fantasy is veel te snel voorbij.

© Netflix

Trese mengt herkenbaarheid met het onverwachte

Alexandra Trese (Shay Mitchel) bewaart de balans tussen de mensenwereld en het bovennatuurlijke in Manilla. Geflankeerd door twee hulpjes (Griffin Puatu) jaagt ze voor de lokale politie op criminele monsters, en die zijn er in overvloed in de Filipijnse hoofdstad.

In de slechts zes afleveringen gaat Alexandra als de geharde flik in het zwart – zoals in een echte police procedural – op zoek naar de daders van moorden. Hiervoor schakelt ze geesten en demonen in en ontdekt ze al snel dat alles verbonden is.

Er borrelt iets donkers, in de plek waar monsters niet eens zo vreemd lijken. Het ene bloedbad na het andere, met slachtoffers aan beide kanten van schemering tussen onze werelden, wijzen in de richting van Trese zelf.

© Netflix

Geheimdoenerij met uitleg op het verkeerde moment

Een goed verhaal heeft weinig uitleg nodig. Ook al onthult Trese het verleden en de impact ervan op het heden met flashbacks, een kant-en-klare maaltijd is de anime allerminst. Het titelpersonage duikt op een bepaald moment vijf jaar in de stam van een boom, het hoe en wat is een gat. Een demoon leeft in haar telefoon zonder oorsprong. Die momenten versterken de fantasie, een mooie balans van vertellen en tonen die uit evenwicht zakt in de finale momenten van Trese. Als ik satansgebroed een halfuur wil horen lullen over zijn plannen, zet ik wel nog eens een persconferentie van de vorige Amerikaanse president op.

Een misstap na vijf voorbijvliegende afleveringen vol actie, soms knap geanimeerde momenten en boeiende thema’s (zoals corruptie in de overheid, politiegeweld en hoe verwanten zonder bloedband een betere familie kunnen zijn) zien we door de vingers. Overgiet dat alles met een litertje bloed of twintig en je hebt Trese.

Het eerste seizoen van Trese staat nu op Netflix.

Cool

Cool
3 5 0 1
Trese is een kleine verrassing die gerust een vervolg verdient.
Trese is een kleine verrassing die gerust een vervolg verdient.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels