Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wardane 1 review: ambitieus begin van een drieluik

[columns]Een half jaar geleden wezen we onze lezers op de Kickstarter-campagne voor Wardane. Een gezamenlijk project van Patrick Cornelis, inkleurder Shirow di Rosso en natuurlijk Marc Legendre. De Nederlandse uitgever Dark Dragon verzorgt de distributie van dit album naar de (strip)winkels. Daarom is het nu extra makkelijk om dit op te pikken. [column size=”2/4″] [/column][column size=”2/4″] Schrijver: Marc Legendre
Tekenaar: Patrick Cornelis, Shirow di Rosso
Uitgever: Pangolin Comics / Dark Dragon Books
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €9.50
Verschijningsdatum: 22 september 2021[/column][/columns]

In de nabije toekomst is de aarde radicaal veranderd. Meren zijn verdampt en de oceanen hebben zich in de bodem teruggetrokken. De rijken hebben deze wereld verlaten voor een luxueus bestaan op de maan. Op aarde vind je vooral de mensen die moesten blijven of die juist niet gevonden willen worden. En er zijn monsters, veel monsters.

In deze wereld volgen we een groep mensen die onder leiding van hun mysterieuze gids Wardane door de drooggevallen Marianentrog trekken. Onder de groepsleden zit er ook een heuse robot die tevens het verhaal lijkt te becommentariëren. Tijdens hun tocht worden ze natuurlijk belaagd door allerlei gevaren. Spanning verzekerd.

Wardane is even wennen

Je kunt de makers geen gebrek aan ambitie verwijten. Dit album probeert qua sfeer een wereld voort te schotelen aan de Europese lezer die je verder vaak alleen ziet in de Amerikaanse comic of film. De gemiddelde lezer van de Europese strip in België en Nederland is op dat gebied nogal eenkennig.

©Pangolin Comics

Je wordt hier echt in het diepe gegooid en moet als lezer zelf je weg zien te vinden. Voor een aandachtig lezer zal het snel duidelijk zijn om te zien wat er zoal aan de hand is. De lezer die zijn albums op routine leest, zal vrij snel de weg kwijtraken. Het is prettig dat de lezer serieus wordt genomen.

Het tekenwerk zal niet voor iedereen zijn. Cornelis kan een lijntje trekken maar de pagina’s stralen toch een soort stijfheid uit. Veel van zijn werk lijkt opgebouwd te zijn als een collage, waarbij zijn referentiemateriaal voor de personages eerder tegen dan voor hem werkt. Het werk van zijn inkleurder Shirow di Rosso geeft de pagina’s volume, waardoor je uiteindelijk wel aan het tekenwerk kunt wennen.

Het enige harde standpunt dat je hier in kunt nemen, is dat het misschien nog beter zou zijn geweest om deze trilogie meteen in één integrale uit te brengen. Al is het vanuit economisch standpunt prima uit te leggen waarom dat in de Nederlandstalige markt niet direct mogelijk is.

Geef Wardane een kans. Dat verdient het zeker.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels