Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

tony_stark

Road to Endgame: de Avengers met wie het allemaal begon – Tony

Zes helden. Een rijke genie, een supersoldaat, een Asgardiaan, een superspionne, een man met een woedeprobleem en een spion met pijl en boog. Vijf mannen, één vrouw. Elk met hun eigen verhaal. En de hoop om ze ooit allemaal samen in één film te brengen. Na 5 jaar en 6 films slaagde Marvel Studios grandioos in hun opzet met The Avengers. Vijftien films later staan de originele Avengers nog altijd centraal. Misschien komt daar verandering in na Avengers: Endgame. Een ode aan de OG6 kon dus niet ontbreken. Vandaag: Tony Stark.

Van B-helden naar A-listers

Voordat Iron Man een van de meest populaire superhelden ter wereld werd, was het alter ego van Anthony “Tony” Edward Stark eerder een B-held uit de Marvel catalogus. Dat gold eigenlijk voor zo goed als alle huidige Avengers. De verkoop van zijn comics was al even heel wat minder. Door een crisisperiode in de jaren 90 had Marvel de rechten op onder andere Spider-Man, X-Men en Fantastic Four aan andere studio’s. Toen Marvel tien jaar later met het idee speelde om op filmvlak opnieuw te beginnen na het tegenvallende Hulk (2003), waren hun meest populaire helden buiten bereik.

Tony Stark/Iron Man – Robert Downey Jr.

Naast de schommelende populariteit van het personage en de acteur, was ook het personage zelf een gok.

Regisseur Jon Favreau moest het MCU in gang moeten trappen met Iron Man, wat toen een enorme gok was. Dat gold ook voor de acteur die hij wou als Tony Stark. Robert Downey Jr. had een succesvolle carrière uitgebouwd, maar raakte aan het einde van de jaren 90 verslaafd aan drank en drugs. Hij werd verschillende keren gearresteerd en kwam ook in de gevangenis terecht. De acteur ging uiteindelijk naar een afkickkliniek en hernam zijn carrière in 2003. Hij trouwde in 2005 en verdiende zijn aanzien stilaan terug. Favreau was een fan van Downey en vond hem de beste keuze om Tony te vertolken, deels door zijn eigen verleden. Marvel was minder te vinden voor die keuze, en de regisseur moest vechten voor zijn leading man. Het duo beet zich vast in Iron Man en meer dan tien jaar later zijn Tony en RDJ de kern van het MCU.

Naast de schommelende populariteit van het personage en de acteur, was ook het personage zelf een gok. Je toekomstige franchise bouwen rond een arrogante playboy die wapens verkoopt? Speciaal. Maar dat betekende natuurlijk ruimte voor karakterevolutie, en daar is Tony wel de koning van gebleken. In Afghanistan ziet hij hoe zijn wapens gebruikt worden om mensen te terroriseren, en hij hield er een boogreactor in zijn borstkas aan over. Wanneer hij thuiskomt, hervormt hij meteen zijn bedrijf en laat de partyscene achterwege. Hij behandelt Pepper en Rhodey beter en stelt zichzelf meer open. Tony is nog altijd arrogant en sarcastisch, maar lijkt opnieuw een doel gevonden te hebben na de dood van zijn ouders. Dat maakt hij ook duidelijk aan de wereld met zijn “I am Iron Man.“, geïmproviseerd door RDJ.

tony_stark_iron_man
© Marvel Studios

In The Avengers leert Tony dat er krachtigere mensen dan hem bestaan. Samenwerken is nieuw voor hem, maar hij zet zijn trots opzij en heeft iets om voor te vechten. Eerst Phil Coulsons dood, daarna het lot van de wereld, of toch zeker New York. Hij is zelfs bereid om zichzelf op te offeren, maar hij ontsnapt aan het wormgat en overleeft de Battle of New York met de andere Avengers. Na die ervaring wordt zijn menselijke kant nog meer belicht. Tony is “maar” een man zonder speciale krachten of particular set of skills naast techniek, en hij wordt overmand door PTSS (post-traumatisch stress-syndroom) in Iron Man 3. Paniekaanvallen en paranoia zorgen ervoor dat de destructieve kant van Tony naar boven komt.

Ook al ben je het soms misschien niets eens met Tony’s beslissingen, je begrijpt wel altijd waarom hij ze neemt.

Hij blijft maar Iron Man-pakken maken en daagt The Mandarin uit om het tegen hem op te nemen in zijn eigen huis. Dat wordt vlotjes vernield. Ook in Age of Ultron én Civil War geeft Tony toe aan die impuls. Om de veiligheid van de mensen die hij graag ziet te garanderen, denkt hij vaak in extremen. Zo gaat de autoriteitsschuwe genie toch in zee met generaal Ross en de VN voor de Sokovia Accords. Ook al ben je het soms misschien niets eens met Tony’s beslissingen, je begrijpt wel altijd waarom hij ze neemt.

Tot nu toe is hij verrassend genoeg de enige Avenger die een vaste relatie heeft, ook al verloopt die met ups en downs. (Openlijk dan toch, want Clint heeft zijn gezin jarenlang verborgen.) In Infinity War lijkt Tony echter te aanvaarden dat zijn tijd gekomen is, tot Stephen Strange er een stokje voor steekt. In ruil moet hij iedereen rond hem, behalve Nebula, zien sterven. Bedankt hé, Stephen! Maar Thanos mag nu wel oppassen, want Tony Stark heeft nog nooit zo veel gehad om voor te vechten. En aangezien Tony en RDJ tegenwoordig bijna niet te onderscheiden zijn, mogen we van beide iets speciaals verwachten.


Lees zeker ook onze andere Road to Endgame-artikels:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels